Saxofoondag - Andy Dhondt

Andy Dhondt

Saxofonist, pianist en dirigent Andy Dhondt legt zich toe op een bijzonder veelzijdig en ruim repertoire. Zijn passie voor nieuwe muziek en actuele kunst komen hierin nadrukkelijk tot uiting.

Kamermuziek neemt in al zijn muzikale projecten een bijzondere plaats in. Andy werkt hiervoor samen met vooraanstaande muzikanten op Belgische en internationale podia.

Samen met percussionist Vincent Caers vormt hij het duo Blow. Op een originele manier geven zij gestalte aan de unieke combinatie saxofoon en percussie. Dit duo wordt regelmatig uitgebreid met beeldend kunstenaar Sigrid Tanghe in “Blowdruk”. Op dit moment werkt Andy aan een drietal nieuwe programma's met een rietenkwintet, met organiste Lieve Van de Rostyne en met celliste Amber Docters van Leeuwen.

Andy werkt ook nauw samen met zijn echtgenoot, componist en pianist Jef Neve: als saxofonist werkte hij ondere andere mee aan de filmmuziek voor ‘Carnotstraat 17’ en ‘Sprakeloos’ en is hij te horen op het nieuwe album Spirit Control. Ook dirigeerde hij de muziek van Jef Neve, ondermeer op het Terra Nova Festival met kamerorkest en op concerttour in Japan met het universiteitsorkest van Nagoya , telkens met Jef als solist.

In 2004 maakte Andy in Polen zijn solodebuut met orkest. Hij bracht er de gerenommeerde “Ballade voor Altsaxofoon en Orkest” van Frank Martin. Sindsdien is hij te horen als solist in hedendaagse werken van onder andere Brant, Samama, Denisov en Birtwistle.

Andy verzorgde met pianist Geert Callaert de opname van het “Divertimento voor altsaxofoon en piano” van Charles Wuorinen (Pavane), naast “Lost City” voor sopraansaxofoon en piano van de Limburgse componist Stefan Meylaers (Phaedra). Op de cd Mysterious Morning (Pavane) verscheen met Blow de opname van “A bâtons rompus” van de Franse componist Philippe Hurel.

Sinds 2012 is Andy directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek Woord en Dans te Zottegem.