De beagle


Over de beagle


Gefokt voor de jacht

De naam Beagle komt naar alle waarschijnlijkheid van het Franse woord ‘bégueule’, wat zich letterlijk vertaalt als luidruchtig. Er wordt ook gespeculeerd dat de naam van de hond mogelijk is afgeleid van oude Franse, Keltische of Engelse woorden die klein, de Beagle is een vrij kleine hond. Oorspronkelijk komt de Beagle uit Engeland en werd rond de 13e eeuw gefokt voor het jagen op konijnen. Jagers volgden de hond te voet, waar hij vervolgens in de dichte ondergroei al rennend konijnen opspeurde en ze meebracht.

Karakteristieken en temperament.

De Beagle is een heel sociale hond ideaal geschikt als gezelschapshond. Ze dienen ook voldoende vrijheid te hebben in de tuin en houden veel van beweging. Ze zijn energiek, houden enorm van rennen en spelen. Verder zijn ze verzot op wandelen. De Beagle is een actieve hond met een grote persoonlijkheid. Ze zijn heel erg gelukkig met andere honden en voldoende familieleden die hen alle aandacht geven die zij nodig hebben. Niet alleen als puppy zijn ze erg leuk, maar ook als volwassen hond. Het is een vriendelijke en vooral kindvriendelijke hond die zich weet te gedragen als een echt familielid.

Verzorging en voeding

De Beagle heeft met zijn korte en dichte vacht geen uitgebreide verzorging nodig. Eens in de week borstelen van de vacht, om zodoende de glans te bevorderen, is voldoende. Dit ras is bestand tegen een gematigd klimaat en leeft in de meeste seizoenen buiten.

Let wel op: in gematigde landschappen kunnen zich teken bevinden. Die kunnen zich vasthechten en zo ziektes overbrengen. Regelmatig grondig controleren na elke wandeling is een aanrader. Het verwijderen doe je best met een speciale tekenpen.

Voor de Beagle is geen specifieke voeding vereist. Hondenvoeder van hoge kwaliteit is best geschikt om je hond fit te houden. Als puppy geef je best puppybrokken om nadien geleidelijk over te schakelen op volwaardige hondenbrokken. Je kunt nagaan welke voeding het beste is voor Beagles en welke merken daaraan gekoppeld zijn. Verder zijn voedingssupplementen of andere voedingswaren als bijkomende voeding een aanrader zolang je je hond maar in de gaten houdt hoe hij op de voeding reageert.