Bas Toscani

De Website van cornettist, trompettist en bugellist

Bas Toscani werd op 17 december1967 in Naarden (Nederland) geboren. Stammend uit een muzikale familie, ontwikkelde hij zich tot een gewaardeerd en veelgevraagd trompettist/cornettist in de Nederlandse jazz.


Al in zijn vroege levensjarenwerd hij bevangen door de jazzmuziek. Dit werd onder andere veroorzaakt doordat zijn vader een grote collectie jazzplaten bezat en deze ook regelmatig in huize Toscani werden afgespeeld. Zijn oudere broer Pim was reeds begonnen aan zijn drumcarrière.


In zijn twaalfde levensjaar kreeg Bas een trompet van zijn ouders en begon hij aan zijn trompetstudie en al snel bezocht hij regelmatig de lokale jamsessions. In eerste instantie was hij vooral geïnteresseerd in de dixieland en swing stijl. Zijn grote voorbeeld was de Amerikaanse cornettist Bobby Hackett. In deze tijd richtte Bas ook zijn eerste jazzorkestje op waarin ook zijn broer drumde.


Tijdens zijn middelbareschooltijd was hij veel te vinden op het conservatorium in Hilversum, trompetdocent Cees Small nodigde hem hier voor uit. Toch besloot Bas om na de middelbare school niet naar het conservatorium te gaan, maar om een economisch opleiding te gaan volgen aan de HEAO in Amsterdam. Na afronding van deze opleiding vervulde Bas zijn militaire diensttijd als trompettist in de Koninklijke Militaire Kapel. Bas ontwikkelde zich verder tot een autodidact pur sang.


In 1992 formeerde hij zijn eigen Kwintet waarmee hij in talrijke gelegenheden in Nederland optrad. Tevens werd hij de trompettist in de bebopformatie “A Thing Called Jazz”. Deze Haarlemse jazzformatie werd geleid doorpianist Frans van Tongeren die ook het repertoire van dit orkest samenstelde uit zijn eigen composities. Ook met dit orkest speelde Bas in veel jazzclubs en op talrijke jazzfestivals in Nederland. In 1997 werd Bas gevraagd om de vaste cornettist te worden in de band van zijn broer “The Pim Toscani Jazz AllStars” Deze formatie speelt in de traditionele jazz stijl en heeft verschillende succesvolle tournees door onder ander Duitsland, Zwitserland en Denemarkengemaakt en natuurlijk ook in Nederland zoals bijvoorbeeld op het North Sea Jazz Festival.


Tegenwoordig is Bas Toscani actief als freelance trompettist/cornettist/bugellist en speelt hij in talrijke formaties, zoals bijvoorbeeld met zijn eigen Quintet en The Smooth Jazz & Ballads Trio, The Apollo4, The Swingin’Brothers, The Thundering Dixie Hearts, Iris & Friends, MC Dixie, Dixieland Cracker Jacks, Alexander Beets/Bas Toscani Quintet, Jazz At the Top en is hij te vinden in talrijke jazzprojecten.

Ook speelt Bas regelmatig met vele nationale en internationale artiesten zoals b.v. Rob Agerbeek, Debby Sledge (Sister Sledge), Alexander Beets, Eddie Conard, Frits Kaatee, Henk Haverhoek, Scott Hamilton en is hiermee te vinden op vele jazzfestivals in het binnen- en buitenland.


Ook werkt hij regelmatig mee aan verschillende cd-producties; (zie hiervoor: CD-producties)