Το Μπαλέτο είναι για Όλους!

Η ιστορία του Μπαλέτου


Το μπαλέτο είναι μια επισημοποιημένη μορφή χορού με τις ρίζες του στις ιταλικές αυλές της Αναγέννησης του 15ου και 16ου αιώνα. Το μπαλέτο εξαπλώθηκε από την Ιταλία στη Γαλλία με τη βοήθεια της Catherine de’ Medici, όπου το μπαλέτο αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο κάτω από την αριστοκρατική της επιρροή. Ένα πρώτo παράδειγμα της εξέλιξης του μπαλέτου της Catherine’s είναι μέσω του «Le Paradis d’ Amour», ένα έργο που παρουσιάστηκε στον γάμο της κόρης της, Marguerite de Valois με τον Ερρίκο της Ναβάρρας. Το αριστοκρατικό χρήμα ήταν υπεύθυνο για τα αρχικά στάδια ανάπτυξης στο «μπαλέτο αυλής», καθώς ήταν το βασιλικό χρήμα που υπαγόρευε τις ιδέες, τη λογοτεχνία και τη μουσική που χρησιμοποιήθηκαν στα μπαλέτα που δημιουργήθηκαν για να ψυχαγωγήσουν πρωτίστως τους αριστοκράτες της εποχής. Το πρώτο επίσημο «μπαλέτο αυλής» που αναγνωρίστηκε ποτέ ανέβηκε το 1573, το «Ballet des Polonais». Σε πραγματική μορφή βασιλικής διασκέδασης, το «Ballet des Polonais» ανατέθηκε από την Catherine de’ Medici για να τιμήσει τους Πολωνούς πρέσβεις που επισκέπτονταν το Παρίσι κατά την άνοδο του Ερρίκου του Ανζού στον θρόνο της Πολωνίας. Το 1581, η Catherine de’ Medici ανέθεσε ένα άλλο δικαστικό μπαλέτο, το Ballet Comique de la Reine, ωστόσο ήταν ο συμπατριώτης της, Balthasar de Beaujoyeulx, που οργάνωσε το μπαλέτο. Η Catherine de’ Medici και ο Balthasar de Beaujoyeulx ήταν υπεύθυνοι για την παρουσίαση του πρώτου αυλικού μπαλέτου που εφάρμοσε ποτέ τις αρχές της Ακαδημίας του Baif, ενσωματώνοντας ποίηση, χορό, μουσική και σκηνογραφία για να μεταδώσει μια ενοποιημένη δραματική ιστορία. Επιπλέον, η πρώιμη οργάνωση και ανάπτυξη του «court ballet» χρηματοδοτήθηκε, επηρεάστηκε και παρήχθη από τους αριστοκράτες της εποχής, καλύπτοντας τόσο τις προσωπικές τους ανάγκες ψυχαγωγίας όσο και την πολιτική προπαγάνδα.

Στα τέλη του 17ου αιώνα ο Λουδοβίκος XIV ίδρυσε την Académie Royale de Musique (η Όπερα του Παρισιού) μέσα στην οποία εμφανίστηκε η πρώτη επαγγελματική ομάδα θεατρικού μπαλέτου, το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Η κυριαρχία των γαλλικών στο λεξιλόγιο του μπαλέτου αντανακλά αυτή την ιστορία. Το θεατρικό μπαλέτο έγινε σύντομα μια ανεξάρτητη μορφή τέχνης, αν και εξακολουθεί να διατηρεί συχνά στενή σχέση με την όπερα και εξαπλώθηκε από την καρδιά της Ευρώπης σε άλλα έθνη. Το Βασιλικό Δανικό Μπαλέτο και το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1740 και άρχισαν να ακμάζουν, ειδικά μετά το 1850 περίπου. Το 1907 το ρωσικό μπαλέτο με τη σειρά του μετακόμισε στη Γαλλία, όπου ήταν τα Ballets Russes του Sergei Diaghilev και των διαδόχων του με ιδιαίτερη επιρροή. Σύντομα το μπαλέτο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με τη δημιουργία νέων εταιρειών, όπως το The Royal Ballet του Λονδίνου (1931), το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο (1933), το American Ballet Theatre (1937), το Royal Winnipeg Ballet (1939), το The Australian Ballet (1940). ως το προκάτοχό του Μπαλέτο Μποροβάνσκι), το Μπαλέτο της πόλης της Νέας Υόρκης (1948), το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά (1951) και η Εθνική Ακαδημία Μπαλέτου and Trust of India (2002).

Στον 20ο αιώνα τα στυλ μπαλέτου συνέχισαν να αναπτύσσονται και να επηρεάζουν έντονα τον ευρύτερο χορό συναυλιών, για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο χορογράφος George Balanchine ανέπτυξε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως νεοκλασικό μπαλέτο, οι μετέπειτα εξελίξεις περιέλαβαν το σύγχρονο μπαλέτο και το μεταδομικό μπαλέτο, για παράδειγμα φαίνεται στο έργο του William Forsythe στη Γερμανία. Η ετυμολογία της λέξης «μπαλέτο» αντανακλά την ιστορία της. Η λέξη μπαλέτο προέρχεται από τα γαλλικά και δανείστηκε στα αγγλικά γύρω στον 17ο αιώνα. Η γαλλική λέξη με τη σειρά της έχει την προέλευσή της στο ιταλικό μπαλέτο, υποκοριστικό του ballo (χορός). Το μπαλέτο τελικά ανάγεται στο ιταλικό ballare, που σημαίνει «χορεύω»

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: www.enxoro.com/%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF/history-of-ballet/ 

Photo Gallery

Μαθήματα Μπαλέτου

Υπάρχουν πάρα πολλές σχολές μπαλέτου σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, ξεχωρίζουμε την Εθνική Λυρική Σχολή που είναι μια Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Χορού της ΕΛΣ βασίζεται στη φιλοσοφία της κίνησης ως μέσο ενδυνάμωσης της φαντασίας και της δημιουργικότητας των σπουδαστών καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών βοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις τεχνικές και καλλιτεχνικές φόρμες έκφρασης του κλασικού μπαλέτου και άλλων ειδών χορού.

Η εκπαίδευση δίνει έμφαση στη γνωριμία και κατανόηση της ιστορίας του χορού και των παραστατικών τεχνών και της εξέλιξής τους μέσα στο χρόνο. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν και με άλλα είδη τέχνης, όπως εφαρμοσμένες ή οπτικοακουστικές τέχνες, με στόχο να εμπλουτίσουν τον αισθητηριακό τους κόσμο και την αντίληψή τους για την τέχνη του χορού.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος σπουδών οι φοιτητές μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες ενώ παράλληλα καλλιεργείται η κριτική τους ικανότητα σε σχέση με τις προσδοκίες τους για το επαγγελματικό τους μέλλον στον κλασικό ή/και σύγχρονο χορό. Παράλληλα, σημαντικός στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές με άλλους Οργανισμούς σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Μέσω τέτοιων ανταλλαγών, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα του σύγχρονου δημιουργικού σύμπαντος και της θέσης τους μέσα σε αυτό.

Η εκπαίδευση στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ παρέχεται δωρεάν.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: https://www.nationalopera.gr/ekpaideusi-koinonia/sxoli-xorou-els/mathimata

Photo Gallery

Η στάση των μικρών κοινωνιών απέναντι στους άνδρες χορευτές μπαλέτου

Στις μικρές και κλειστές κοινωνίες επικρατεί η αντίληψη ότι το μπαλέτο απευθύνεται μόνο σε γυναίκες.  Στην ουσία θεωρείται απαγορευτικό να ασχολείται κάποιο αγόρι με το μπαλέτο διότι θίγεται η ανδρική του υπόσταση. 

Κάναμε κάποιες συζητήσεις με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το μπαλέτο και τους άνδρες χορευτές και όλοι είχαν την ίδια πεποίθηση......Το μπαλέτο είναι για κορίτσια 😱

Πηγή φωτογραφίας: https://www.metarithmisi.gr/content/pos-prokuptoun-ta-stereotupa-kai-oi-prokatalepseis-einai-to-idio-pragma-pos-mas-turannoun

Η στάση του 3ου Δημοτικού Σχολείου απέναντι στα στερεότυπα της κοινωνίας

Η ομάδα ρομποτικής του 3ου Δημοτικού κάναμε μια έρευνα πρώτα στο μαθητικό πληθυσμό κυρίως στις μεγάλες τάξεις (Δ', Ε' και ΣΤ') ώστε να διερευνήσουμε τις απόψεις των μαθητών για το αν μπορούν να ασχολούνται με το μπαλέτο και αγόρια. 

Τα περισσότερα παιδιά πίστευαν ότι μόνο τα κορίτσια μπορούν να ασχολούνται με το μπαλέτο.  

Πηγή φωτογραφίας : https://www.middleweb.com/44663/help-students-make-the-most-of-interviews/

Δράσεις Συμπεριληπτικής κουλτούρας

Ως ομάδα ρομποτικής που αποφασίσαμε να οργανώσουμε ενημερωτικές δράσεις ώστε να διαδόσουμε με χρήση της τεχνολογίας τη συμπεριληπτική κουλτούρα στους μαθητές αλλά και να εξαλείψουμε τα στερεοτύπα. Αλλά πως θα το κάναμε αυτό?

Με τη καθοδήγηση της προπονήτριας μας, εκπαιδευτικό Πληροφορικής κα. Καβακλιώτη Μαρία και της Διευθύντριας του σχολείου κα. Ζούζουλα Κατερίνα οργανώσαμε μια ενημερωτική ημερίδα στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου.

Η ενημερωτική ημερίδα απευθυνόταν κυρίως στις μεγάλες τάξεις, όπου και προσήλθαν όλα τα παιδιά και υλοποιήθηκε στις  15/02/2024

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε:

Η ημερίδα εξελίχθηκε ικανοποιητικά ωστόσο δεν κατάλαβαν όλα τα παιδιά την ιδέα της συμπερίληψης. 

Έτσι, αποφασίσαμε να οργανώσουμε άλλη μια δράση με προβολή της ταινίας Billy Elliot, στην οποία εξιστορεί την έντονη επιθυμία του νεαρού Billy να γίνει χορευτής μπαλέτου ενώ ζει και μεγαλώνει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον.

Πηγή φωτογραφίας: Απο τη ταινία Billy Elliot



Μπαλέτο για Όλους μέσα από τη Τέχνη

Στα πλαίσια των δράσεων για τη προώθηση του μπαλέτου στους μαθητές του σχολείου μας, η μαθήτρια Βιργινία Πασάκαλου δημιούργησε τη ζωγραφιά που βρίσκεται στα αριστερά. 

Μέσα από τη συγκεκριμένη ζωγραφιά επιδιώκεται η προώθηση του μπαλέτου μέσα από τη τέχνη, που δεν είναι άλλη από τη ζωγραφική.

Χιουμοριστικά βίντεο

Μέσα από ανάζητηση στο You Tube εντοπίσαμε το διπλανό βίντεο όπου ο Justin Timberlake και η παρέα του χορεύουν με αστείο τρόπο το Single Ladies με τη Beyonce. 

Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα διασκεδαστικό και απολαυστικό. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ταιριάζει πολύ με το θέμα μας Ballet4All.

Όλοι έχουν δικαίωμα στο χορό και όλοι έχουν δικαίωμα να ασχολούνται με δραστηριότητες που τους ευχαριστούν. Πιστεύουμε ότι στην εποχή μας δεν πρέπει να καλλιεργούνται στερεότυπα.