BATXILLERAT ARTÍSTIC BROCH I LLOP

1_bat.pdf
2_BAT-1.pdf


Batxillerat d’Arts

El Batxillerat d’Arts s’imparteix a l’Institut Professor Broch i Llop des de l’any 2004. Intentem que el nostre centre estigui a l’avantguarda pel que fa a aquests tipus d’ensenyament a la ciutat de Vila-real. Tot el professorat tenim un llarg recorregut en aquestes matèries.

El departament d’educació està fent moltes inversions de manera que el material de treball i els espais de treball siguin òptims. A més fem nombrosos treballs amb institucions externes al Centre.

Trets específics

El batxillerat d'arts (via d’arts plàstiques, imatge i disseny) neix amb un equip docent que té la voluntat de treballar les matèries de modalitat amb les últimes tecnologies i amb un perfil plenament actualitzat. Com a tret excepcional, volem oferir a l’alumnat una competència artística fonamentada en la cultura audiovisual actual. Vertebrem el currículum connectant la pràctica creativa més procedimental amb el món de la imatge i de les noves tecnologies. Treballarem integrant a cadascuna de les matèries de modalitat els continguts de la resta d’assignatures, de manera que l'alumnat vagi situant-se en un context realista e integrador i estigui preparat per continuar estudis superiors i per començar a treballar en projectes col.laboratius. Combinarem des del primer dia les tècniques i eines tradicionals amb les infogràfiques (photoshop, illustrator...) i d’edició videogràfic


Instal.lacions artístiques

Aula flexible i gran que pot esdevenir un plató, un taller de gravat…

Aula amb cavallets i models.

Aula multimèdia per treballar amb els programes de disseny Adobe Photoshop, Illustrator…

Eines per fer qualsevol tipus de pràctica relacionada amb les 3 dimensions.

Tòrcul de gravat per treballar diferents tècniques d’estampat.

Material per fer pràctiques relacionades amb el món de la fotografia i els audiovisuals.

  • Informació sobre les matèries

Dibuix Tècnic Aplicat a les Arts Plàstiques i el Disseny 

La matèria està dirigida a l’alumnat que cursa el batxillerat de la modalitat d’arts visuals i disseny. Desenvolupa les estratègies necessàries per a la comprensió i la posterior solució gràfica de problemes, la recerca de solucions i la planificació dels processos, per convertirse en un instrument d’investigació, de creació i comunicació de projectes en els àmbits del disseny gràfic, el disseny d’objectes i d’interiors, l’escultura, la instal·lació, la curadoria i la pintura mural, entre d’altres. 


Primer curs 

Geometria, art i entorn 

Sistemes de representació de l’espai 

Disseny de projectes, normalització i eines digitals per al disseny 

Segon curs Geometria,

 art i entorn 

Sistemes de representació de l’espai 

Disseny de projectes i normalització 

Volum 

Matèria optativa

L’assignatura prepara l’alumnat per a comprendre les formes geomètriques que generen l’estructura dels objectes, els elements formals que li conferixen, però també els materials i les tècniques utilitzats. En definitiva, els ensenya a veure, conéixer i disfrutar de les formes volumètriques que existixen al seu voltant. Al ser el món que ens rodeja tridimensional, és necessari que l’estudiant d’arts prenga consciència de l’entorn físic, i que comprenga les característiques específiques dels objectes i de l’espai pel que fa a la seua estructura, estètica i funció. 

Inserits en l'espai 

La representació del buit

Delimitació de l'espai. Modulació. Estructures.

L'espai dintre de la matèria

Tècniques expressives en la composició.

Moviment i escenari

Construcció d'expressions

Mòbils i accions

L'escena. envoltures i aparences.

Projectes i presentacions

Recerca de noves propostes i intervencions. Patronatges.

La instal·lació. El disseny tridimensional.

Eines digitals de configuració. El dossier.

Dibuix artístic 

Matèria obligada i de modalitat

es treballe la matèria des d’una vessant molt contemporània. 

Se incideix en la reflexió de l’alumne a partir de textos sobre art contemporani i també en la necessitat de documentar exhaustivament tot el treball acumulat i desenvolupar una mirada única i crítica envers el treball propi. 

El curs de primer de batxillerat aplega la gran majoria dels continguts bàsics de la matèria, tant a nivell formal (el color, sintaxi de la imatge, composició, perspectiva, clarobscur) com conceptual (anàlisi d’imatges, metodologia, processos, avantguardes). Acabarem amb el dibuix de la figura humana, que actuarà com a pivot amb el segon curs. 

El curs de segon tornarà a treballar els mateixos continguts d’una manera molt personal: s’espera que l’alumne pugui recórrer un camí individual amb els recursos apresos a primer de batxillerat. S’incidirà en tècniques digitals i mixtes.  

Cultura audiovisual

Al llarg de la història, l'ésser humà ha generat gran nombre de referències icòniques per a comunicar i narrar històries. L'assignatura Cultura Audiovisual, té com a finalitat dotar i formar a l'alumnat, en l'etapa de batxillerat, en una doble vessant. D'una banda, com a base per a la reflexió i anàlisi de les imatges i sons que conformen el llenguatge audiovisual i d'altra banda, formar als estudiants en la producció de les seues pròpies imatges i productes audiovisuals i que són imprescindibles en una societat cada vegada més globalitzada. 


Fonaments de l'art

Establir què és art i quins són els seus fonaments és una tasca complexa el debat de la qual continua viu hui dia. Per tant, si volem plantejar el desenvolupament d'una assignatura en la qual quede delimitat què s'ha d'ensenyar i com entorn de les creacions plàstiques, no és absurd valorar quins manifestacions artístiques van ser més importants i què van suposar en les cultures de les quals van sorgir.

També és important que l'alumnat tinga la possibilitat de comparar diferents manifestacions plàstiques de diverses etapes artístiques amb l'objectiu que distingisca allò que roman, la qual cosa és essencial respecte al que és purament producte d'una època.

D'aquesta manera es pretén fomentar la capacitat d'anàlisi, de judici i crítica personal de tal manera que tinga una bona base educativa tant si serà degustador com a creador d'art.

L'assignatura s'impartirà des del punt de vista cronològic amb la finalitat que els/as alumnes/as tinguen referències visuals que els ajude situar les diferents creacions en les diverses etapes de la història de l'art.


Projectes Artístics 

La matèria de Projectes Artístics pretén facilitar l’assoliment de les competències necessàries per al desenvolupament de projectes que, partint d’un component artístic, puguin comportar un impacte positiu davant de l’individu i la societat. La creació d’entorns favorables al desenvolupament de projectes artístics i entorns creatius fomenta la igualtat entre totes les persones. Aquests entorns favorables a les iniciatives artístiques han de ser flexibles en el com, però molt exigents en el què i el quan, afavorint la responsabilitat i la implicació en les tasques desenvolupades, a més de la capacitat de treball en equip. La dimensió social dels projectes artístics i l’abast global exigeix l’assoliment de competències lingüístiques i digitals. Així mateix, l’impacte social només podrà determinar-se i avaluar-se des d’un coneixement crític de la realitat del món actual i un compromís amb la sostenibilitat mediambiental. Finalment, els projectes artístics són el context idoni per al desenvolupament de la creativitat i el sentit de l’emprenedoria 

Disseny 

La matèria de Disseny és potser l’assignatura que més s’apropa al que serà la pràctica professional de la majoria dels alumnes del batxillerat artístic.

El disseny s'ha convertit en la societat actual en un valor essencial per a l'ésser humà des del punt de vista de la funcionalitat i l'estètica, però també és motor industrial i econòmic d'una societat cada vegada més especialitzada i tècnica.

En aquest curs els alumnes faran exercicis que l’introduiran en el mon del disseny gràfic, el disseny de productes i en general en el mon de la imatge i la publicitat. Pràcticament tots els àmbits de la vida quotidiana, des de la tria d’un producte en el supermercat, fins a la presentació d’un programa de televisió estan mediatitzats pel mon del disseny. A través de les diferents pràctiques del curs, els alumnes tindran dades suficients per saber si volen dedicar-se de manera professional al món de la gràfica publicitària, l’interiorisme, etc…

Des del primer trimestre, els alumnes duran a terme un aprenentatge intensiu amb les eines digitals (bàsicament Adobe Illustrator i Photoshop) per poder visualitzar els seus projectes amb el màxim de versemblança. 


Tècniques d'expressió graficoplàstica 

La matèria de tècniques d'expressió graficoplàstica pretén estimular l'alumnat en la descoberta del món gràfic plàstic i visual i amb aquesta finalitat el dota, durant el procés d'ensenyament i aprenentatge, d'eines, recursos, estratègies i metodologies. Pretén també despertar la creativitat, trencar esquemes i estereotips i convidar l'alumnat a renovar l'entorn o fer una nova mirada envers l'entorn, amb esperit crític, positiu i reflexiu, obrint noves possibilitats d'interacció i comunicació. Al llarg de la història, l'art .en tots els seus vessants. ha estat sempre present com a mitjà per expressar sentiments, emocions, necessitats i preocupacions vinculades a l'entorn social i cultural. Les manifestacions artístiques són una eina i un mitjà d'introspecció per a l'ésser humà que l'acompanya en el seu creixement personal, per tant, l'alumnat en la seva descoberta pot experimentar canvis personals i establir noves maneres de comunicar-se, d'expressar-se i de relacionar-se. Els continguts de la matèria estan pensats amb la finalitat d'afavorir i facilitar la creativitat, tot fent noves interpretacions i descobertes, producte de la pròpia imaginació i de la relació d'aquesta amb l'entorn real, tot incorporant les experiències i els coneixements adquirits en aquest procés. 

PROGRAMACIÓ, XARXES I SISTEMES INFORMÀTICS 

La matèria Programació, Xarxes i Sistemes Informàtics té una dimensió eminentment pràctica que és abordada a través de la cerca de solucions tècniques a desafiaments derivats d'una societat cada vegada més digitalitzada. De manera individual o en equip, l'alumnat és capaç de mobilitzar els sabers necessaris per a aconseguir èxit en els projectes proposats. L'enfocament competencial implica l'aprenentatge, l'articulació i la mobilització de coneixements, actituds, destreses i habilitats de naturalesa interdisciplinària, relacionats amb l'àmbit de l'enginyeria i la informàtica. 

IMATGE I SO 

La matèria Imatge i So té com a objectiu promoure la formació de ciutadans crítics, responsables i autònoms per a la utilització, amb solvència i responsabilitat, de les tecnologies de la informació i la comunicació, així com el desenrotllament, durant la seua formació, de les competències comunicatives, digitals i tecnològiques necessàries per a realitzar determinats productes audiovisuals i multimèdia amb criteri estètic i sensibilitat artística. Esta matèria s’enclava en l’estudi de la realitat de l’estat de les tecnologies del moment present i dels mètodes de treball i productes actuals, i permet que l’alumne desenrotlle l’esperit creatiu, crític i estètic imprescindible per a desenrotllar els projectes de l’assignatura que treballaran, les possibilitats que oferix la integració de la imatge i del so en els productes audiovisuals i multimèdia; tot això sense oblidar la importància que té l’atenció a la no-discriminació de les persones amb discapacitat, l’accessibilitat i el disseny per a tots en el moment de l’elaboració dels continguts i missatges audiovisuals. 

ESTUDIS I SORTIDES PROFESSIONALS

El Batxillerat d’Arts prepara a l’alumnat per fer molts estudis superiors, alguns d’ells no relacionats directament amb el món de l’art i el disseny  com ara pedagogia, logopèdia, magisteri, etc… no obstant, en aquest article intentarem orientar principalment els alumnes que vulguin continuar la seva formació dintre del món gràfic i artístic.

ESTUDIS POSTERIORS

A les escoles d’art – 2 anys – Prova d’accés en alguns casos.

Als instituts – 2 anys

A les Universitats – 4 anys – Accés amb les PAU.  Tots els graus universitaris

Accés als graduats