ИСТРАЖИВАЛИ СМО

САРАДЊА СА КАНЦЕЛАРИЈОМ ЗА МЛАДЕ


Oд ове школске године , наш Дом успоставио је врло квалитетну сарадњу са Канцеларијом за младе. Тако смо имали прилику да узмемо учешће у разним акцијама које су они организовали, да испратимо пројекте и свакако сазнамо нешто ново. Почетком децембра, наши ученици били су у прилици да присуствују трибини '' Друштвено корисне активности младих и њихово васпитање у духу светски признатих вредности и миленијумских циљева човечанства''. Предавање је одржао Бане Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Осим тога, на позив Канцеларије за младе присуствовали смо конференцији'' Одрживост ХИВ превентивних програма'' . Конференцију је 1.12. организовала Омладина Јазаса, уз подршку Института за јавно здравље Крагујевац и на тај начин обележила је Светски дан борбе против сиде. Тим поводом организована је Конференција на тему '' Одрживост ХИВ превентивних програма''. На конференцији се могло чути пуно корисних информација, у шта су се уверили и васпитачи и ученици нашег Дома.

Оно што је привукло посебну пажњу ученика јесте вече посвећено друштвеним мрежама.

20. 11. у просторијама Народне библиотеке у Крагујевцу, одржан је целовечерњи уметничко- критички осврт на улогу друштвених мрежа у нашим животима. На почетку програма приказана је монодрама

'' Лаура, молим те ''. у извођењу једног од најбољих српских глумаца Николе Ракочевића. Представа је настала у продукцији групе Лаура 2000. Представа на забаван начин покреће теме усамљености и љубави у дигиталном свету, зависност од живота на друштвеним мрежама и лајкова.

Након представе одржана је трибина на тему '' Чиме се хранимо кроз њуз фид ? ''. Разговарало се о томе колико су људи постали усамљени, зависни и опседнути друштвеним мрежама. Да ли са друге стране екрана има ичег осим усамљености и шта је то на монитору што нас толико потчињава?

Ми вам предлажемо да искључите мониторе, мобилне телефоне, таблете. Да почнете да разговарате једни са другима, да пробате да чујете себе и своје најближе пријатеље, упутите им осмех, погледате их у очи и уживате у живој свакодневној речи.

Николина Миладиновић

Александра Крунић