Vida

Índex:

1. Introducció:

Domènec Balet i Nadal

(15/06/1844 - 15/02/1915)

Fill de Josep Balet Manubens i Maria Nadal Sorribas, va ser el gran de cinc germans i va néixer a la ciutat emmurallada de Barcelona. En aquells temps, els seus estrets carrers eren testimonis de la propagació del còlera, els habitatges no tenien ventilació i les condicions higièniques eren pèssimes, cosa que escurçava significativament l'esperança de vida, aconseguint amb prou feines els 36 anys per a les classes més acomodades i els 23 anys per als menys afortunats.

No va ser fins al 1854 que s'enderrocarien les muralles, però el punt culminant va arribar amb el famós Pla Cerdà el 1860, que presentava l'ambiciós projecte de l'Eixample. Davant la imminent expansió de Barcelona i les oportunitats que s'apropaven, Doménec Balet va veure la possibilitat de llaurar un futur prometedor. Es va inscriure al curs de Mestre d'Obres de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 1862, obtenint el seu títol amb distinció excel·lent el 1869. Aquest assoliment acadèmic va establir les bases per a la seva destacada carrera professional.

El seu talent, el treball ardu i la seva astúcia per saber aprofitar els contactes que li va proporcionar el seu pare amb els industrials manresans del sector tèxtil, així com el prestigi social de la seva dona, Maria Duran Trincheria amb qui van tenir quatre fills, van ser essencials per a l'èxit i amb el nomenament de Director del pavelló Alemany de l'Exposició Internacional de Barcelona del 1888 va consolidar la seva carrera professional i reputació.

Es va establir al carrer més distingit i cobejat de la ciutat, a l'emblemàtic Passeig de Gràcia. A més va adquirir una extensa finca a Vallromanes, on va trobar refugi i delit enmig de la natura. No obstant, el seu màxim èxit professional encara havia d'arribar. Va ser amb l'obtenció de la preada medalla d'or a l'Exposició Internacional de Chicago de 1893 quan va aconseguir la cúspide de la seva carrera. Aquest reconeixement va suposar un testimoni tangible del seu talent i mestria, col·locant-lo en un pedestal de prestigi i admiració nacional i internacional.

Però no tot van ser alegries, probablement el moment més dolorós de la seva vida va ser quan el seu fill arquitecte Josep va morir el 1905 amb tan sols 31 anys. Segurament era el seu fill predilecte, amb qui compartia l'estudi d'arquitectura i al qual tenia confiades totes les esperances de que continués amb la professió.

La Casa Pere Llibre, l'Edifici Alhambra i el Museu de Cera, són alguns dels projectes més representatius i el cim d'una extensa i fructífera trajectòria professional i personal es va manifestar en allò que seria el seu darrer llegat arquitectònic. L'Edifici Modernista Domènec Balet, ubicat al carrer Tallers, lloc on va viure els seus darrers anys de vida.

2. El seu pare:

Josep Balet Manubens era d'origen Manresà, ens consta per diversos anuncis de la premsa que feia importació de cotó i maquinaria i creiem que molt probablement provenia d'alguna de les famílies empresàries tèxtils Manresanes de cognom Balet (esperem esbrinar-ho ben aviat):

Diari de Barcelona 12.07.1874

La seva dona:

Maria Duran i Trincheria (1850 - 13/01/1906). Va néixer a Ripoll però era procedent d'una família benestant d'hisendats d'Olot, si bé les seves arrels familiars eren originàries de Prats de Molló, al Vallespir, on els avantpassats havien tingut càrrecs destacats dins dels cossos militars i polítics de l'Estat.

Una de les branques familiars, eren empresaris del sector del suro i van marxar a Cassa de la Selva. Els lligams familiars van ser el motiu pel qual (tal com expliquem més endavant) el seu fill arquitecte Josep Balet Duran va fer el projecte del Palauet Neoclàssic Urbà de Can Trinxeria de Cassà de la Selva. A Olot es conserva també la casa Museu de Can Trincheria.

El 13 de gener de 1906, la dona de Domènec Balet, va morir abans que ell. Després d'un temps, Domènec Balet va contraure matrimoni novament amb la Mercè Damer.

La seva germana:

José Roger Balet

Grans Magatzems Dos Mundos Avda. Callao 312 

Dolores Balet Nadal va tenir un fill, José Roger Balet (1889-1973) que va ser un gran empresari i filantrop. Amb 17 anys va emigrar a Argentina i va amassar una gran fortuna creant una cadena de 22 Grans Magatzems anomenats Dos Mundos. Va contribuir a moltes causes benèfiques, però la seva tasca principal va ser donar un total de 48 escoles a Argentina, 5 a Uruguai i 1 a Xile el que va fer guanyar-se el sobrenom del "sembrador d'escoles".

Va rebre moltes distincions entre les més importants es troben:

El seu fill Arquitecte:

Josep Balet i Duran (26/07/1870 – 14/05/1905) va seguir la seva trajectòria obtenint el títol d'Arquitecte el 08/08/1895 i convertint-se en una jove promesa de l'arquitectura, però malauradament va morir molt aviat als 34 anys per meningoencefalitis

Les seves obres conegudes fins ara son:

També va participar a l'Exposició de Belles Arts e Industries Artístiques de Barcelona 1896 junt amb el seu pare i va presentar:

Fonts: Diccionari Biogràfic J.F. Ràfols; Estudi Iconogràfic Can Trinxeria per Fàtima López Perez; Registre de defuncions Arxiu Municipal BCN

Plano original de la façana signat per Josep Balet Duran

Al pati posterior de Can Trinxeria hi ha un molí original de l'època d'estil Neomudejar que creiem que també podria ser obra de Josep Balet o del seu pare Domènec Balet, ja que aquest era un estil utilitzat per ell en diversos edificis de Barcelona com la Casa Pere Llibre o l'Edifici Alhambra. Però de moment només és una suposició, ja que no es disposa de cap documentació.

Panteó Ernest Niquet

Panteó Vial i Solsona

Imatge recreada, no original de l'Auto Garage Términus

Signatura José Balet Duran

Els seus fills Domènec i Enric

Enric Balet Duran (any 1915)

Benz Parsifal Auto Garage Términus Barcelona

Revista "Los Deportes" 14 d'Agost 1904 

Domènec Balet i Duran (1867 - 31/08/1936) va estudiar dret i primer va exercir com a jutge i després com a advocat, però entre les dues activitats i juntament amb el seu germà Enric Balet i Duran (21/12/1884 - 21/11/1936), van crear l'Auto Garage Términus, un dels millors concessionaris d'automòbils de Barcelona de principis de segle XX.

L'Auto Garage Términus era un concessionari multimarca i taller, que va començar el 1901 venent automòbils de la marca Benz (actualment Mercedes Benz) amb exclusivitat a Espanya, però poc temps després van incloure en el seu catàleg, vehicles nous i de segona mà de les marques Berliet , Anglada, Hispano Suiza (entre moltes altres marques). Aquesta activitat comercial anava acompanyada de la reparació així com de canvi de pneumàtics de primeres marques.

A l'Auto Garatge van succeir importants esdeveniments per al sector de l'automoció com:

Per ampliar la informació podeu visitar la web: www.AGTerminus.com

La seva filla Consuelo

Consuelo Balet i Duran ( - 12/02/1942) es va casar amb José Duran Altimira que va ser un gran empresari que gestionava un holding d'empreses de la indústria tèxtil, immobiliària i de l'automoció. Entenem que Consuelo Balet va tenir part de l'accionariat d'algunes d'aquestes empreses, ja que algunes portaven el seu primer cognom i el del seu marit i apart era una dona que disposava d'un bon capital. A Vallromanes hi ha un carrer amb el seu nom.

El conjunt d'empreses era el següent:

• Duran Balet S.A.

• Fabril y Comercial Duran S.A.

• Immobiliària Duran Balet S.A.

• Motor Hall S.L.

• Huracán Motors S.A.

Aquesta última empresa Huracán Motors S.A. va ser molt coneguda per fabricar motos i tricicles i ocupava les instal·lacions del Poble Nou on ara hi ha la coneguda sala de concerts Razzmatazz. Aquesta empresa hi figura com a últim administrador el Sr. José María Duran Balet fill de Consuelo Balet. 

Per a més informació visiteu: www.HuracanMotors.com

La Vanguardia 01/01/1958

Arbre Genealògic

Click a la imatge per obrir l'arbre Genealògic de Domènec Balet i Nadal

3. Domicilis

 Va residir a diverses direccions: 

Gran Via 608

Casa Modernista Domènec Balet Carrer tallers 68 Bis

4. Estudis

Es va inscriure a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el curs del 1862-1863. Va ser deixeble d'Elías Rogent Amat (1821-1897) i de Juan Torras Guardiola (1827-1910) i va tenir com a companys grans noms de l'arquitectura, com l'internacionalment conegut Rafael Guastavino Moreno "L'arquitecte de New York", amb qui també combinava estudis i treball a l'Estudi d'Arquitectura Granell i Robert, propietat dels mestres d'obres Jeroni Granell i Mundet i Antoni Robert i Morera, tal com es pot veure als tres plànols que hi ha a continuació que segueixen un mateix format, que utilitzaven per presentar els seus projectes:

Presentació projecte Casa Carlos Fortuny per Jeroni Granell i Mundet

Presentació projecte Casa Francisco Vilumara per Domènec Balet i Nadal

Presentació projecte Casa Miguel Buixeda per Rafael Guastavino Moreno

Una dada rellevant a destacar sobre la relació esmentada, és que anys més tard Rafael Guastavino va ser convidat d'honor al Congrés Internacional d'Arquitectura que es va celebrar a l'Exposició Internacional de Chicago de 1893 i la seva fama va provocar que fos també elegit membre del jurat a la secció d'arquitectura de l'exposició on Domènec Balet va aconseguir medalla d'Or i que expliquem de forma més extensa a l'apartat Exposicions d'aquest web.

Treball de final de graduació

El treball de final de graduació el va presentar l'any 1868 i es tractava d'un projecte de porcelleres per a una piara de 300 porcs.

Detalls; Armadura de la coberta; Ganivet d'armadura de les porcelleres. Mides: 57 x 84cm Escala: 1:10

Meitat de l'alçat transversal de la tanca; Meitat de l'alçat longitudinal de la infermeria; Tall donat per l'eix longitudinal de les porcelleres; Tall segons la línia CD de la planta; Alçat transversal de les pocilgas; Façana de la casa per al guardià. Mides: 58 x 78 cm Escala: 1:100

Planta general i planta alta de la casa del guadià. Mides: 59 x 85cm Escala: 1:2000

Font: Arxiu ETSAB

Nota final de graduació

Finalment Domènec Balet va obtenir el títol de Mestre d'Obres el 1869 amb classificació "sobresaliente" (Excel·lent en Català).

L'Escola i assignatures

Els esdudis de Mestre d'Obres es varen iniciar el 1850 a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi a l'Escola de nobles Arts de la Llotja arran d'una manca d'Arquitectes per a suplir la demanda constructiva de l'època i finalitzà definitivament el 1871. 

L'ensenyament de Mestre d'obres consistia en quatre anys de formació, i s'estudiaven les següents assignatures: 

Els professionals amb aquesta titulació es van extingir als anys 30 del segle XX.  El 1875 s'aprovà definitivament l'Escola d'Arquitectura de Barcelona que ja s'havia instal·lat a l'Edifici històric de la Universitat de Barcelona a l'Eixample.

5. La seva signatura

Signatura Domènec Balet Nadal

Extreta dels plànols originals de la Casa Pere Llibre amb el seu nom en Castella que es Domingo. Al final es poden llegir les sigles per abreujar "Maestro de Obras".

Estudi Grafològic de la signaura de Domènec Balet i Nadal

Mitjançant un estudi grafològic realitzat recentment de la seva signatura (que és una biografia abreujada del seu autor) i tenint en compte certes característiques específiques de la seva signatura es pot distingir el següent:

Les característiques precedents d'aquest informe són generals, i estan enterament basades en el que representa la seva estampa personal en el moment instantani en què la va escriure. Molts factors estan subjectes al canvi permanent segons l'esdevenir de la vida. Per tenir un informe més complet s'hauria d'observar conjuntament amb un text que l'acompanyi i per un especialista.

Font: grafologico.com

6. Balet & Clarasó: Art en Majúscules

El Mestre d'Obres Domènec Balet Nadal i el seu fill Arquitecte Josep Balet Duran van dur a terme nombrosos projectes d'edificis i panteons, en què confiaven tots els treballs d'escultura a Enric Clarasó i Daudí, que es va convertir en el seu escultor de referència.

El catàleg d'obres que se'n té fins ara n'és una bona mostra, i inclou: 

Al setembre de 2022 vam descobrir que l'escultura que corona l'edifici del Museu de Cera de Barcelona, es ​​obra d'Enric Clarasó Daudí i per a sorpresa de tots, no havia estat catalogada prèviament com a part de la seva obra, per la qual cosa era una autèntica desconeguda.

Dibuix original escultura Museu de Cera  per Domènec Balet Nadal

Escultura del Muesu de Cera firmada a la part inferior dreta per Enric Clarasó 

Tot i això, creiem que això és només una petita mostra del que podrien haver creat junts. Hi ha poca informació disponible i l'arxiu documental personal de Domènec Balet va ser destruït per voluntat pròpia després de la seva mort i molt probablement l'arxiu del seu fill també, cosa que encara dificulta més la recerca d'informació.

La relació propera entre tots tres és evident, però també s'estenia més enllà. Un altre fill de Domènec, anomenat Domingo Balet Duran, que era el propietari d'Auto Garage Terminus venia i solia posar a punt els cotxes del conegut pintor Ramon Casas, membre del grup d'íntims amics artistes que conformaven amb Clarasó i Santiago Rusiñol.

Enric Clarasó

Santiago Rusiñol

Ramón Casas

Innovació i noves tecnologies

Imagen no original, creada con Inteligencia Artificial. 

Nous estils arquitectònics

Domènec Balet va demostrar una notable capacitat per evolucionar amb les canviants tendències artístiques. Va començar amb el Neogótic, va transitar per l'Historicisme Orientalista del Neomudéjar i finalment es va submergir en el Modernisme.

Noves tècniques de construcció

El projecte de la impremta Henrich & Cía va marcar una fita a la indústria de la construcció a Barcelona per dues raons principals.

L'electricitat

El 10 de juny del 1881, Domènec Balet va viatjar a París per presenciar el funcionament d'un innovador sistema d'enllumenat elèctric de Siemens. Impressionat per la seva eficàcia, va decidir instal·lar-lo als Grans Magatzems El Siglo, que es van inaugurar a Barcelona l'octubre del mateix any.

Tot i això, la seva relació amb l'avantguardista tecnologia elèctrica no va acabar aquí:

Al setembre de 1881, Thomas Edison va inaugurar a Manhattan el que es considera la primera central elèctrica de la història. A principis d'aquell mateix any, a Barcelona, ​​Tomás Dalmau, un comerciant de la Rambla especialitzat en la instal·lació de parallamps a edificis, va fundar la Societat Espanyola d'Electricitat.

Finalment, el 1883, sota la supervisió de l'enginyer Narcís Xifra Masmitjà i del mestre d'obres Domènec Balet, es van concloure les obres de la seva central tèrmica, coneguda popularment com les Tres Xemeneies del Paral·lel. Aquesta central és reconeguda com una de les primeres centrals elèctriques del món.

7. El Col·leccionisme i la natura

Domènec Balet ens consta que tenia una extensa col·lecció de llibres d'arquitectura, però també va ser un gran aficionat a col·leccionar art i antiguitats com porcellanes, joies en miniatura, vidres, pintures, gravats, escultures i marfils (molt apreciats i exòtics en aquella època).

D'altra banda, la contemplació de la natura i l'explotació agrària també van ser una de les seves grans aficions que duia a terme a les seves finques d'arbres fruites, camps de cereals i vegetals a Vallromanes. 

Estiueig a Vallromanes

Escut Vallromanes Domènec Balet Nadal

Domènec Balet va comprar diverses propietats a Vallromanes (població del Vallès Oriental) on passava els caps de setmana i les vacances d'estiu. La Torre de Can Balet fora la seva residència i la Masia de Can Balet i la Masia de Can Poal eren utilitzades pels masovers que treballaven les terres de la finca. 

Torre de Can Balet Vallromanes

D'esquerra a dreta: Torre de Can Balet; Masia de Can Balet

Torre de Can Balet

La Torre de Can Balet, també coneguda com Can Senyor, és un edifici històric que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Al costat hi ha la masia de Can Balet. Es creu que la torre va ser dissenyada per Domènec Balet, però de moment encara no hi ha dades concloents que ho confirmin. Al llarg dels anys, es van vendre parcel·les de la finca, reduint molt la seva extensió. Abans, la torre estava envoltada d´un gran jardí, horts d´arbres fruiters i camps; la Font del sot dels merles, una sínia i un llac que encara es conserva.

Anàlisi patrimonial:

La Torre de Can Balet s'alça sobre un vessant de la muntanya a tocar de la riera de Vallromanes. La seva estructura es compon de dues ales que s'uneixen en angle recte, amb una torre poligonal al centre, acabada amb una teulada també poligonal en punta. L'entrada principal se situa a l'esquerra de la torre, i a la dreta hi ha una terrassa coberta. La seva arquitectura destaca pel gran pendent de les teulades de dues aigües, que contrasta amb les altres construccions de la zona.. 

Font: Wikipedia; llibre: Vallromanes noms de lloc i casa - d'Enric Garcia Pey

Masia de Can Balet

Anàlisi patrimonial:

Masia situada en una de les vessants de la muntanya que dona a la Riera de Vallromanes, formada per dos cossos ben diferenciats: l'habitatge pròpiament dit, amb el carener perpendicular a la façana i teulada de dues vessants; i un altre cos adossat a la part dreta, amb el carener paral·lel a la façana rectangular.

Al primer cos es troba l'entrada principal amb una finestra a cada banda i tres al pis superior, així com tres petites arcuacions arran de teulada. El segon cos es caracteritza per les seves arcades del segon pis (arcs de mig punt sostinguts per pilars), i el seu sostre de bigues de fusta. Tota la façana és estucada i els dos cossos formen un sol conjunt arquitectònic.

Esta inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Al costat hi ha la Torre de Can Balet. 


Font: Wikipedia; llibre: Vallromanes noms de lloc i casa - d'Enric Garcia Pey

Domènec Balet Nadal Masia Can Poal Vallromanes

Masia i Finca de Can Poal

La Masia de Can Poal es una de les edificacions més antigues de Vallromanes que data de la segona meitat del S. XV

Antigament hi vivien els masovers que treballaven les terres de la finca de Can Poal i el Bolindró. També hi havia una tenda de comestibles que la gestionaven la família Guardia. Més tard l'hereu de la finca de Can Poal, el Sr. Fernando Balet Benavent, va vendre una parcel·la  de la finca al Sr. Guardia, perquè es construís la tenda de Can Guardia (Queviures Guardia).

L'any 2005 es van realitzar reformes integrals a la masia.

Anàlisi patrimonial:

És una masia situada a la dreta de l'església parroquial, que segueix l'estructura típica de la casa rural catalana. El carener és perpendicular a la façana, i la teulada és a doble vessant. Tota la façana és de pedra, deixant al descobert les dovelles de la portalada d'arc de mig punt i les pedres que formen la llinda i els brancals de la finestra central. Les altres dues finestres foren obertes posteriorment i són sostingudes per una llinda de fusta. La masia és rectangular i conserva la mateixa estructura per la part posterior. Dos contraforts situats als angles sostenen els murs. 

Situació: Av. de Vilassar de Dalt

Arxiu Fotogràfic de Vallromanes

En aquest apartat trobaràs fotografies antigues de Vallromanes:

Click a la imatge per accedir a l'arxiu...

8. Soci de l'Ateneu Barcelonès

Domènec Balet va ser soci de l'Ateneu Barcelonès i estava inscrit en la secció de Belles Arts. En el llibre de Registre de Socis consta que ho va ser fins a l'any 1902, però per motius que es desconeixen no consta la data d'ingrés ni la data de baixa de l'entitat. Suposem que el fet de no tenir la data d'alta podria ser, perquè ja formava part d'alguna de les dues entitats predecessores que es van fusionar: l'Ateneu Català (1860 - 1872) o del Casino Mercantil Barcelonès.

Tal i com s'explica extensament a l'apartat "Exposicions" d'aquesta web l'any 1877 l'Ateneu va anunciar a la seva acta els guanyadors d'un concurs, nomenant a Domènec Balet guanyador dins l'apartat de Serralleria pel seu projecte: Aranyes i espelmes d'il·luminació en metall per a una església gòtica; amb el lema "Nova et Veritas".

L'ateneu Barcelones és una associació de gran prestigi que té la seva seu actualment al Palau Savassona i té com a principals objectius promoure l'autoformació cultural ciutadana, impulsar un diàleg obert, transversal i constructiu amb la societat civil, ser un centre de difusió de debats d'àmbit nacional i un nucli de creació per a promoure l'activitat intel·lectual col·lectiva.

Soci de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País

El 29 de juny de 1876 el diari La Imprenta, va publicar un extens article on entre altres coses, van nomenar Domènec Balet com un dels nous socis.

Amics del País és una entitat de servei al progrés del país i de la ciutat. La seva missió és contribuir a la definició dels principals reptes del país i, mitjançant el debat i la interlocució amb diferents agents de la nostra societat, col·laborar a fer possible la consecució de nous escenaris desitjats.

Membre de la Junta Directiva del Centre de Mestres d'Obres de Catalunya

Quatre anys més tard de la seva graduació, Domènec Balet va ser nomenat com a Adjunt de la Junta Directiva del Centre de Mestres d'Obres de Catalunya. A la imatge es pot observar el document original publicat el 1874.

Font: Arxiu Historic de Barcelona; Diari "La Inprenta" 30 de Desembre de 1873; Arxiu de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi 

Reconeixements

Medalla d'or a l'Exposició Universal de Chicago de 1893

Recreació sobre un diploma original

Placa commemorativa Ajuntament de Barcelona - Olimpíada Cultural 1992

Ajuntament de Barcelona - Olimpiada Cultural 1992 Domènec Balet Nadal

Els Jocs Olímpics de Barcelona de l'any 1992 també van comptar amb una «Olimpíada Cultural», un esdeveniment alternatiu a les proves esportives, que comprenia activitats artístiques i culturals que es van dur a terme entre els anys 1988 i 1992.

Aquesta placa metàl·lica commemorativa de disseny molt cuidat, es troba al costat dret de la façana de la casa Pere Llibre (Obra de Domènec Balet). S'hi pot llegir:

Donacions i obra social

Pica baptismal església de Vallromanes

El 1894, Domènec Balet va donar a l'Església de Vallromanes una pila baptismal que a dia d'avui encara es conserva. Aquesta pila, de forma circular i construïda en marbre, destaca per tenir dos àngels gravats a la seva superfície, situats en costats oposats, i entre ells, fulles esculpides. La pila se sosté sobre una base octogonal que s'eleva des del terra. Damunt d'aquesta base, hi ha dues peces de marbre amb vuit cares còncaves, una d'elles més gran que l'altra.

Podria ser una de les obres del seu escultor de referència Enric Clarasó?

Imatge de l'arxiu documental de l'Església de Vallromanes

Treballs per a la casa Provincial de Caritat de Barcelona

El Diari de Barcelona, ​​en la seva edició del dijous 20 de març de 1884, informava que una Joieria de Barcelona havia confeccionat una placa per encàrrec de la Casa Provincial de la Caritat de Barcelona. Aquesta placa seria lliurada a Domènec Balet com a mostra d'agraïment per la seva generositat en no cobrar honoraris pels treballs realitzats com a mestre d'obres de la casa.

Cal assenyalar que anys més tard la nova església adjacent de Santa Maria de Montalegre va ser projectada per l'arquitecte Augusto Font i Carreras amb la col·laboració del Mestre d'Obres Domènec Balet entre 1901 i 1902 (any en què va ser consagrada). Tota la informació d'aquest projecte el podreu trobar a l'apartat Obra d'aquesta web.

9. Origen del Logotip

Domènec Balet tenia tres llibreries de fusta al seu despatx del Passeig de Gràcia 20 (que sapiguem una d'elles encara és propietat de la seva família) i als seus laterals hi ha inscrits la data de 1888 que hauria estat la data de l'Exposició Universal de Barcelona on va participar com a encarregat de dirigir el pavelló Alemany. A més, dins d'un escut hi ha un compàs que representa el gremi dels arquitectes i una flor. Tots aquests elements han estat font d'inspiració per fer un logotip que el representa.

Llibreria Domènec Balet Nadal
Logotip Domènec Balet Nadal
Llibreria Domènec Balet Nadal

Domènec Balet es Noticia a l'actualitat:

Domènec Balet i l'Auto Garage Términus - Va passar aquí! Betevé El passat 30 de desembre de 2021 Betevé va realitzar un reportatge en el seu format habitual de 5 minuts on s'explica la història del mític concessionari Auto Garage Términus propietat dels fills del Domènec Balet i Nadal així com una breu explicació del Mestre D'obres. Click aquí per veure el vídeo.

Sense paraules! Link a la noticia

El passat 5 de febrer de 2024 vaig tenir l'honor de ser convidat al programa de ràdio Món Global de Radio Vallromanes conduït per Eugènia Oliveras.

Link Spotify

Som notícia a Tot Barcelona! Gràcies al periodista Antón Rosa per aquest fantàstic article escrit el 21/01/2024 i per citar  i reconèixer la nostra web com a font principal i fiable d'informació sobre Domènec Balet.

Som notícia a El País! Gràcies al periodista Jordi Corominas Julián per aquest fantàstic article escrit el 12/05/2023 i per compartir enllaços a les nostres webs i el nostre Instagram!

Avui dia 8/11/2021 l'entitat Ruta del Modernisme de Barcelona (que depèn de l'Ajuntament de Barcelona) comparteix aquesta publicació a totes les seves Xarxes Socials sobre la casa Modernista que porta el nom del seu Mestre d'Obres, la Casa Domènec Balet del Carrer Tallers 68 Bis i també fa referència a aquesta web. Link

Notícies i articles antics de l'Hemeroteca

Alguns retalls de diaris de l'època ens expliquen com era la vida de Domènec Balet:

Noticia Domènec Balet

Festa a casa de Domènec Balet i Nadal el 15/02/1893

No s'especifica el lloc de la festa, però suposem que va tenir lloc a Barcelona, ja que era un dimecres d'hivern i també suposem de Carnestoltes.

Font: La Vangardia

Noticia Domènec Balet

Extracte d'una Excursió a Vallromanes narrada per Manuel Rocal a La Vanguardia el 04/08/1893

Diario de Barcelona 25/06/1897

Noticia Domènec Balet

Festa que es va celebrar a Vallromanes a la Finca del Director d'Operes Sebastián Rafart el 12/09/1928

A aquesta festa i van anar els fills i nets de Domènec Balet per que ell ja feia 13 anys que havia mort.

Font: La Vanguardia

Bibliografia de Domènec Balet:

Llibre Domènec Balet Nadal

Nou projecte!: 

El llibre biogràfic de Domènec Balet i Nadal

Guia turística:

La Guia Turística "Orient a Barcelona" del Museu d´Història de Barcelona ofereix un singular itinerari pels edificis més exòtics de la ciutat. Entre ells hi ha la Casa Pere Llibre i l'Edifici Alhambra, tots dos dissenyats per Domingo Balet Nadal i assenyalats als punts 3 i 5 de la guia. Per descarregar-la, pots accedir amb el següent enllaç:

guiaorientbcn.318_0.pdf

Descarrega la guia completa de 2 pàgines en format PDF.