Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό

Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός;

Ο σχολικός εκφοβισμός, αποτελεί ένα πολυσυζητημένο θέμα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο διερευνάται συστηματικά από την Κοινωνιολογία και συνδέεται με την μη ορθή κοινωνικοποίηση του μαθητή, με δύο κύριους πυλώνες το σχολικό και το οικογενειακό περιβάλλον. Αφορά σε μια κοινή προβληματική όλων των Κοινωνικών Επιστημόνων και μετελάται ενδελεχώς τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εξοικειωμένοι με το φαινόμενο αυτό, το ερευνητικό ενδιαφέρον και η συστηματική μελέτη του ξεκίνησε το 1970 και εστιάστηκε κυρίως στα σχολεία της Σκανδιναβίας. Με την πάροδο των ετών και ειδικότερα από το 1990 και μετά η ενασχόληση με την μελέτη του φαινομένου αυτού εντατικοποιήθηκε και κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών ανά τον κόσμο (Olweus, 2003).

Διεθνείς έρευνες, έχουν δείξει ότι το 15% των μαθητών έχουν βιώσει εκφοβισμό και ότι ένα στα επτά παιδιά έχουν εμπλακεί σε εκφοβιστικές πράξεις.

Συμβαίνει και στην Ελλάδα;

Στην ελληνική πραγματικότητα, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 8,7% των μαθητών εκφοβίζονται ενώ το 7,45% εκφοβίζει (Γιαννακοπούλου, 2014).

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα κοινωνικό και σύγχρονο πρόβλημα και η σχολική κοινότητα βάλλεται ατέρμονα, διότι παραβιάζονται τα δικαιώματα του μαθητή να μετέχει με ασφάλεια στη μαθησιακή διαδικασία χωρίς το αίσθημα του φόβου.

Στη χώρα μας δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση σε αυτά τα φαινόμενα με φοβερές επιπτώσεις στα θύματα και τους θύτες.

Εξαιτίας του φαινομένου αυτού, ελλοχεύουν δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους μαθητές-θύματα, όσο και τους μαθητές- θύτες, οι οποίες πιθανόν να τους στιγματίσουν για όλη τους τη ζωή (Piskin, 2002).