Meditatie en Kriya Yoga

Wat is Kriya Yoga

Kriya Yoga is een oude meditatietechniek van energie- en adembeheersing, oftewel pranayama. Het is ook een veelomvattend spiritueel pad met aanvullende meditatie-oefeningen en een rechtschapen levenswijze.

Wereldwijde inspiratiebron

Kriya Yoga is wereldwijd vooral bekend geworden door Yogananda's bestseller "Autobiografie van een Yogi". Het boek is uitgeroepen tot één van de 10 grootste spirituele klassiekers van de vorige eeuw. Er zijn meer dan vier miljoen exemplaren verkocht in 45 talen en het wordt nog steeds volop gekocht. De Verenigde Naties heeft verklaard dat de acceptatie van een Wereld Yoga Dag met name is te danken aan het werk van Yogananda in het Westen.

Yogananda heeft meer dan 100.000(!) mensen ingewijd in Kriya Yoga, waaronder Mahatma Gandhi. Verder kreeg iedere gast van George Harrison (Beatles) de autobiografie cadeau. Steve Jobs (Apple) liet bij zijn herdenkingsdienst aan iedere aanwezige een exemplaar van de autobiografie uitreiken met daarbij de boodschap: Verwerkelijk Jezelf. Dit nieuws werd bekend in 2013 via dit interview met een insider >>.

De effectiviteit van de Kriya Yoga

Kriya Yoga is zo effectief omdat je direct werkt met de bron van alle groei: de levensenergie in de wervelkolom. Alle yoga-technieken werken met deze energie, maar meestal indirect. Yogahoudingen helpen bijvoorbeeld de energiebanen in de wervelkolom te openen en te balanceren. Yoga ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je bewust te worden van die levensenergie.

Maar de Kriya techniek helpt de beoefenaar om de levenskracht direct te beheersen, door deze bewust en met wilskracht in de wervelkolom op en neer te sturen. Volgens Yogananda is het effect van één Kriya, die ongeveer een halve minuut duurt, gelijk aan één jaar van natuurlijke spirituele groei.

Het pad van Kriya Yoga bij Ananda

Bij Ananda bestaat het spiritueel pad van Kriya Yoga uit vijf zorgvuldig gekozen stappen. Zo kun je eerst eens rustig proeven aan Kriya Yoga en je eerst eens goed verdiepen in Kriya Yoga voordat je besluit om je wel of niet te laten inwijden in Kriya Yoga. Dat laten we bij Ananda allemaal helemaal aan jezelf over. De vijf zorgvuldig gekozen stappen zijn:

  1. Lessen in meditatie (2 dagen)
  2. Essentie van de kunst en wetenschap van Raja Yoga (4 dagen)
  3. Lessen in discipelschap (1 dag)
  4. Kriya yoga voorbereiding (2 weekenden)
  5. Kriya yoga inwijding en verdieping (3 dagen)

De kracht van Kriya Yoga ligt in de beoefening ervan

Lahiri Mahasaya

1. Lessen in meditatie

In deze eerste stap leer je de eerste twee technieken van het pad: de energie oefeningen en de Hong Sau concentratietechniek. Na die training ben je in staat om met maar 30 minuten per dag jezelf helemaal helemaal energiek, krachtig en vreugdevol te houden.

2. Essentie van de kunst en wetenschap van Raja Yoga

Vanaf 2018 is deze bijzondere verdiepingscursus Essentie van de kunst en wetenschap van Raja Yoga toegevoegd aan het pad van Kriya yoga. De cursus voor iedereen vrij toegankelijk. Het verschil tussen Hatha, Raja en Kriya yoga wordt duidelijk uit de volgende passage van Swami Kriyananda uit het boek Meditatie verrijkt:

Het yogapad dat Yogananda onderwees was niet een pad van de lichamelijke houdingen van Hatha Yoga, maar het oude meditatiepad van Raja Yoga. Hiervan is Kriya Yoga de hoogste techniek, die verschillende malen in zijn autobiografie worden genoemd. Deze cursus is gebaseerd op de oude Raja-traditie en hun wijsheden. Het dient tevens als voorbereiding op de Kriya Yoga inwijding.

Deze training is uiteraard ook toegankelijk en verdiepend voor mensen die voor 2018 discipel zijn geworden of ingewijd zijn in Kriya Yoga.

Onderwerpen in deze cursus zijn:

• Schepping en ontwikkeling volgens Sanatan Dharma (eeuwige waarheid), sat-chit-ananda, Ziel en ego, de 4 evolutiestappen

• Het ultieme doel van yoga volgens Patanjali (yogas chitta vritti nirodh)

• Tips voor een gelukkig leven volgens Patanjali (niyamas & yamas / do’s & don’ts)

• Energie, chakra’s, magnetisme, succes, voorspoed, geven, tienden

• Karma en reïncarnatie

• Verschillende soorten bewustzijn en affirmaties

• Yoga als een manier van leven (het pad van Kriya Yoga, het belang van een Guru, introductie in discipelschap)

3. Lessen in discipelschap

Deze verkennende cursus is ook vrij toegankelijk voor iedereen en gaat dieper in op de werkelijke betekenis van discipelschap, het belang daarvan en vooral ook het praktische nut van discipelschap.

4. Kriya yoga voorbereiding

Deze cursus bereid je voor op de inwijding van de hoogste techniek van Raja Yoga: Kriya Yoga. In deze training leer je ook hoe je stapsgewijs in je eigen tempo de belangrijke, dagelijkse meditatie-discipline opbouwt. Je kunt deze cursus starten nadat je voorgaande stappen hebt genomen en tot discipel bent ingewijd. Een discipel inwijding vindt doorgaans plaats na de cursus over discipelschap maar kan in overleg ook op een ander moment.

5. Verdiep je kriya beoefening

Deze retraite is altijd een zeer bijzonder en zeer inspirerend gebeuren en daarom ook wat lastig onder woorden te brengen. Het is het neusje van zalm, de kers op de taart, hét event waar je bij wilt zijn. Kortom, the place to be for kriyabans , dat zijn de mensen die zijn en worden ingewijd in Kriya Yoga.

Meesters van Kriya Yoga

Beoefenaars van Kriya Yoga (Kriyabans), erkennen Jezus Christus, Babaji, Lahiri Mahasaya, Sri Yukteswar en Paramhansa Yogananda als hun leraren. Je kunt meer over deze leraren en de principes van discipelschap lezen in Autobiografie van een Yogi.

Yogananda over de effectivitieit van Kriya Yoga

De volgende uitspraak van Yogananda over de effectiviteit van Kriya Yoga vind je in Autobiografie van een Yogi, hoofdstuk De wetenschap van Kriya Yoga:

Kriya is de eenvoudigste, meest effectieve en meest wetenschappelijke toegangsroute naar de Oneindige Geest. In tegenstelling tot de trage, onzekere, theologische "ossenkar route" naar de Oneindige Geest, kan Kriya met recht de "straaljager route" worden genoemd.

Als je deze uitspraak en de genoemde technieken van het pad van Kriya Yoga in een grafiek zou afzetten, dan zou die "straaljager route" er als volgt uit kunnen zien.

Zoals ook vermeld op de startpagina, is Kriya Yoga net zo effectief als de mate waarin de beoefenaar met bewustwording, gevoeligheid en een open hart de Kriya techniek uitvoert. In de praktijk blijkt dat veel Kriyabans die regelmatig, oprecht en met toewijding de Kriya techniek beoefenen zich herkennen in deze grafiek.

Hoe je deze technieken kunt leren, lees je op de pagina Trainingen >>.