Kriya Yoga

Kriya Yoga is door Paramhansa Yogananda in 1920 naar het Westen gebracht. Het is een duizenden jaren oude leer die door Yogananda in een eigentijds jasje is gestoken om het voor deze tijd begrijpelijk en praktisch te maken.

Wereldwijde inspiratiebron

Yogananda is wereldwijd vooral bekend geworden door zijn bestseller "Autobiografie van een Yogi". Het boek is uitgeroepen tot één van de 10 grootste spirituele klassiekers van de vorige eeuw. Er zijn meer dan vier miljoen exemplaren verkocht in 45 talen en het wordt nog steeds volop gekocht. De Verenigde Naties heeft verklaard dat de acceptatie van een Wereld Yoga Dag met name is te danken aan het werk van Yogananda in het Westen.

Yogananda heeft meer dan 100.000(!) mensen ingewijd in Kriya Yoga, waaronder Mahatma Gandhi. Verder kreeg iedere gast van George Harrison (Beatles) de autobiografie cadeau. Steve Jobs (Apple) liet bij zijn herdenkingsdienst aan iedere aanwezige een exemplaar van de autobiografie uitreiken met daarbij de boodschap: Verwerkelijk Jezelf. Dit nieuws werd bekend in 2013 via dit interview met een insider >>.

De effectiviteit van de Kriya Yoga

Kriya Yoga is zo effectief omdat je direct werkt met de bron van alle groei: de levensenergie in de wervelkolom. Alle yoga-technieken werken met deze energie, maar meestal indirect. Yogahoudingen helpen bijvoorbeeld de energiebanen in de wervelkolom te openen en te balanceren. Yoga ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je bewust te worden van die levensenergie.

Maar de Kriya techniek helpt de beoefenaar om de levenskracht direct te beheersen, door deze bewust en met wilskracht in de wervelkolom op en neer te sturen. Volgens Yogananda is het effect van één Kriya, die ongeveer een halve minuut duurt, gelijk aan één jaar van natuurlijke spirituele groei.


Het pad van Kriya Yoga

Paramhansa Yogananda leerde dat Kriya Yoga een spiritueel pad is dat bestaat uit vier technieken:

De eerste twee technieken (energie oefeningen en Hong-Sau concentratietechniek) zijn door iedereen te leren in de training Kriya Yoga basistechnieken. In de training Kriya techniek voorbereiding leer je de AUM meditatietechniek en word je voorbereid op de inwijding in de Kriya techniek. In deze training leer je ook hoe je stapsgewijs in je eigen tempo een dagelijkse meditatie-discipline opbouwt.

Als je de eerste drie technieken beheerst als onderdeel van een dagelijkse meditatie, kun je de Kriya techniek ontvangen. Dit proces duurt ongeveer een jaar of soms meer, afhankelijk van je inzet.

De kracht van Kriya Yoga ligt in de beoefening ervan

Lahiri Mahasaya

Kriya techniek en discipelschap

Voor de laatste twee technieken is bij Ananda discipelschap vereist. Discipelschap is een belangrijk onderdeel van het pad van Kriya Yoga. Discipelschap betekent het accepteren van de lijn van Kriya meesters als je leraren of spirituele gidsen. Ook al leven ze niet langer in een lichaam, hun innerlijke begeleiding en ondersteuning kunnen worden gevoeld door iedereen die hun hulp accepteert.

Bedenk dat discipelschap niet betekent dat je een (blinde) volgeling of (slaafse) aanhanger wordt, maar een discipel. Dat is een subtiel maar wel heel belangrijk verschil. Een meester heeft het pad al eens gelopen en is teruggekomen om de discipelen op het pad te onderwijzen en te begeleiden. Je kunt het vergelijken met een doolhof waarvan alleen de gids de uitgang kent.

Meesters van Zelfrealisatie

Beoefenaars van Kriya Yoga (Kriyabans), erkennen Jezus Christus, Babaji, Lahiri Mahasaya, Sri Yukteswar en Paramhansa Yogananda als hun leraren. Je kunt meer over deze leraren en de principes van discipelschap lezen in Autobiografie van een Yogi.

Yogananda over de effectivitieit van Kriya Yoga

De volgende uitspraak van Yogananda over de effectiviteit van Kriya Yoga vind je in Autobiografie van een Yogi, hoofdstuk De wetenschap van Kriya Yoga:

Kriya is de eenvoudigste, meest effectieve en meest wetenschappelijke toegangsroute naar de Oneindige Geest. In tegenstelling tot de trage, onzekere, theologische "ossenkar route" naar de Oneindige Geest, kan Kriya met recht de "straaljager route" worden genoemd.

Als je deze uitspraak en de genoemde technieken van het pad van Kriya Yoga in een grafiek zou afzetten, dan zou die "straaljager route" er als volgt uit kunnen zien.

Zoals ook vermeld op de startpagina, is Kriya Yoga net zo effectief als de mate waarin de beoefenaar met bewustwording, gevoeligheid en een open hart de Kriya techniek uitvoert. In de praktijk blijkt dat veel Kriyabans die regelmatig, oprecht en met toewijding de Kriya techniek beoefenen zich herkennen in deze grafiek.

Hoe je deze technieken kunt leren, lees je op de pagina Trainingen >>.