Figueres

Figueres és la capital de la comarca de l’Alt Empordà. Va aconseguir el títol de ciutat el 28 d’octubre de 1875 per la seva heroica defensa contra els carlins.

Té una superfície de 19,3 km2 i la seva altitud és de 39 m sobre el nivell del mar. La població actual de Figueres és de 46654 habitants (dades de 2019) i per tant té una densitat de població de 2417,31 habitants/km2 que per comparació amb Girona aquesta ciutat encara té una densitat més alta amb 2604,91 habitants/km2

Figueres té diversos béns culturals declarats d’interès nacional: el castell de Sant Ferran, la Torre Galatea, l’església fortificada de Vilatenim i l’església de Sant Pere. També té diversos museus i teatre: el Museu del Joguet de Catalunya, el Museu de l’Empordà, el Museu de la Tècnica de l’Empordà, el Teatre-Museu Gala Salvador Dalí, el Teatre Municipal El Jardí i el Museu de l’Electricitat.

Plànol antic de Figueres

Vista aeria de Figueres els anys 60

Aquest és un dibuix del primer recinte de la vila de Figueres el segle XIII. Hi ha construccions al voltant del que avui és l'església de Sant Pere i tot envoltat de muralles amb les torres de defensa, l'única que queda en peu actualment és la torre Gorgot, actual torre Galatea, tot i que molt reformada. Es veu clarament al dibuix a la part de dalt dreta.

El rei Jaume I va otorgar la Carta Pobla a Figueres el 21 de juny de 1267 i això va ser un fet transcendental a la història que va portar a la vila a arribar a ser la capital de l'Empordà.

Aquest és el Clos Medieval de Figueres. El nucli original és de l'època del rei Jaume I (s. XIII) i l'ampliació del rei Pere (s. XIV). Alguns punts de referència actual, la Torre Gorgot (actual Torre Galatea), a la part de baix dreta del plànol, que correspon al que seria el final del carrer de la Pujada del Castell, i també tenim la riera Galligans on finalment aniria la cobertura de la Rambla. El pont del camí de Girona és el que enllaçaria amb el carrer Girona.