Alles over kattenrassen

kattenrassen

Alle kattenrassen ter wereld

Alles over katten en hun leefwereld

Katten zijn wonderbaarlijke wezens en zijn zeer geliefd bij hun eigenaar. De gedomesticeerde katten zoals we ze nu kennen behoren tot de familie der katachtigen (Felidae). Elk kattenras heeft een specifiek uiterlijk en een eigen raskarakter.

Behalve stamboomloze huiskatten zijn er ook een veertigtal gefokte kattenrassen. Er valt hierbij een indeling te maken volgens de herkomst. Sommige kattenrassen zijn originele fenotypen die een eigen uiterlijk hebben waarmee ze al eeuwen in een bepaald gebied voorkomen, anderen zijn ontwikkeld door kruisingen of ontstaan door mutaties. Elk ras heeft een specifiek uiterlijk en een eigen raskarakter.

Een kat huisvesten is niet iets dat je in een opwelling moet doen, maar bewust en wetend dat je kat gedurende zijn hele leven zorgen nodig heeft. Een zorgvuldige voorbereiding en nauwkeurige planning is vereist. Zo zal een nieuwe kat in huis je in de meeste gevallen niet teleurstellen.

Katten zijn erg populair in Nederland en België.

Het zijn echte gezelschapsdieren in alle soorten en maten. Ze zorgen voor veel plezier en het opvoeden van een kat kan een positieve invloed hebben op de menselijke gezondheid. Goed ouderschap is erg belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de kat leert omgaan met nieuwe situaties, andere mensen en andere dieren. Kies het dier dat bij uw situatie past: Controleer voordat u koopt of de kat het huisdier is waarnaar u op zoek bent. Meer dan een kwart van de huishoudens in Nederland heeft een of meer katten in huis. Dit maakt katten tot een van de meest populaire gezelschapsdieren. Het kopen van een kat heeft veel verantwoordelijkheden.

De kat moet geschikt zijn voor jou en je gezin. Voor familieleden, buren, bezoekers en anderen mogen katten geen last zijn. Katten hebben zeker aandacht en zorg nodig. Kittens (kittens) zijn goed, maar het kost veel tijd om ze correct groot te brengen. Elk jaar komen er duizenden katten in opvangcentra terecht, dus u kunt ook overwegen om katten uit de opvang te halen.

Verschillende varianten

Meer dan 40 kattenrassen variëren in grootte, uiterlijk en gedrag. Ze kunnen verschillen in (toegestane) kleurveranderingen, coatingsoorten en constructies. De gedragstendensen van rassen kunnen ook verschillen. De Siamees staat bijvoorbeeld bekend om zijn levendige, sociale kenmerken en maken vaak geluiden. Perzen zijn rustige dieren. Daarnaast is de geregistreerde naam van veel katten in Nederland de Europees Korthaar. Hoewel dit een erkend ras is, wordt de term meestal gebruikt voor kortharige katten die geen raszuivere katten zijn. Er wordt aangenomen dat de voorouders van de huiskatten van vandaag uit Egypte kwamen. Deze voorouder is mogelijk de Afrikaanse wilde kat Felis silvestris lybica. Katten werden duizenden jaren geleden door mensen grootgebracht om de graanvoorraad voor ratten en muizen te beschermen. Tegenwoordig worden katten voornamelijk als huisdier gehouden.

Katten leven van nature in verwante kattengroepen.

In tegenstelling tot andere dieren zijn katten echter niet afhankelijk van sociale interactie om te overleven en kunnen ze alleen leven. Contact met niet-verwante katten moet tot een minimum worden beperkt. Zolang er echter voldoende ruimte is om zich voor elkaar te verstoppen, kunnen niet-verwante katten meestal samenleven. Katten hebben een goed gezichtsvermogen en kunnen goed werken in het donker, behalve op zeer korte afstanden. Bovendien luisteren ze heel goed. Als prooidier eten katten meerdere kleine maaltijden per dag. Het zijn territoria, dus markeer hun territorium. Sproeien, geen uitwerpselen begraven, krabben, hoofd omhoog en staartwrijven zijn manieren om via geur met elkaar te communiceren.

Een kat in huis nemen

Maak uzelf vertrouwd met de unieke eigenschappen van katten voordat u besluit dit dier bij uw gezin te betrekken. Bedenk welke kenmerken van uw huisdier aantrekkelijk voor u zijn en of katten deze kenmerken hebben. De meeste katten houden niet van mensenmassa's, maar ze houden van regelmaat. Hoewel sommige katten hun baasjes erg leuk vinden, vinden de meeste katten hun huis erg leuk. Daarom is het meenemen van een kat op vakantie meestal geen goede keuze. Veel dierenverblijven zijn snel volgeboekt voor het hoogseizoen, dus houd zo vroeg mogelijk rekening met het tijdstip van uw vakantie.

De kosten van een kat

De aanschafkosten van katten variëren. De prijs van raszuivere katten varieert van een paar honderd euro tot meer dan duizend euro. De gemiddelde prijs van een asielkat is een paar tientallen euro's. Daarnaast zijn er aanschafkosten zoals manden, krabpalen en kattenbakken. Voeder-, onderhouds- en veterinaire kosten (jaarlijkse keuringen en vaccinaties) kunnen gemakkelijk oplopen tot enkele honderden euro's per jaar. Als uw dier onverwachts ziek wordt, kunt u bovendien met veel kosten te maken krijgen. U kunt hiervoor overwegen een zorgverzekering af te sluiten.

kattenrassen