שרותי נוטריון
השירותים שלנו:
אימות חתימה על יפוי כח נוטריוני
אישור העתקי מסמכים
אישור נוטריון להסכם ממון בין בני זוג
אישור תצהיר בפני נוטריון
אישור צוואה בפני נוטריון
אפוסטיל
שרותי נוטריון נוספים
שכר נוטריון - לפי תעריף משרד המשפטים
לתאום פגישה -
טל משרד 6139797 - 03
טל נייד 4203360 - 054
אימייל alfavi10@gmail.com
מידע ומושגים
יפוי כח לסוגיו השונים
מהו יפוי כוח? יפוי כוח הנו הרשאה לשלוח(מיופה כוח) לעשות בשמו של שולח(מיפה כוח) פעולה משפטית כלפי צד שלישי. המסגרת החוקית העיקרית ליפוי הכוח הינה חוק השליחות, התשכ"ה-1965, ודיני השליחות בכלל. על-פי דיני השליחות "שלוחו של אדם כמותו" וכל פעולה של השלוח, לרבות ידיעתו, מחייבת ומזכה את השולח.
השליחות על-פי יפוי הכוח יכולה להקיף כל פעולה משפטית, פרט לפעולה שיש לבצעה אישית לפי מהותה או על-פי הוראת חוק.
יפוי הכוח חל, כל עוד לא צוין אחרת, על כל פעולה הדרושה באופן סביר לביצועו התקין של נושאו, אולם לגבי עניינים מסוימים אין הוא חל אלא אם צוין הדבר במפורש: הליכים בפני בית משפט או בית דין או בורר, פשרה, ויתור, פעולה ללא תמורה.
על מיופה הכוח, השלוח, יש חובה לנהוג כלפי מיפה הכוח בנאמנות ולפעול בהתאם להוראותיו. במקרה שאינו עושה כן מיפה הכוח זכאי לכל סעד הניתן בשל הפרת חוזה.
היקף יפוי הכוח: מבחינת היקפו של יפוי הכוח ישנם שני סוגים:
יפוי כח מיוחד – יפוי כוח הניתן לנושא מיוחד, לעניין ספציפי כלשהו. דוגמאות ליפוי כוח מיוחד: יפוי כוח למכירת/רכישת רכב, יפוי כוח להעברת מבחן רישוי לרכב(טסט), יפוי כוח בחשבון בנק.
יפוי כוח כללי - יפוי כוח שאינו מיוחד לנושא מסויים אלא לכלל הפעולות המשפטיות או למספר נרחב של פעולות.
איזה יפוי כוח עדיף לעשות?
התשובה תלויה בתכלית של מתן יפוי הכוח, הצרכים של מיפה הכוח ויכולותיו. בדרך כלל רצוי לתת יפוי כוח מיוחד וזאת על מנת לצמצם את האפשרויות לתקלות או חריגות שיגרמו לפגיעה בעניינו של מיפה הכוח. מצד שני, בנסיבות שאין למייפה הכוח נגישות לעשיית פעולות בעצמו, למשל בשל מחלה קשה או שהייה בחו"ל וכדומה, או בשל אי רצונו להטריח עצמו, אזי יש לתת יפוי כוח כללי.
תוקף יפוי הכוח פג בכל אחד מהמקרים הבאים: הוראת ביטול, מוות, גריעת הכשרות המשפטית, פשיטת רגל או פרוק – של מיפה הכוח או של מיופה הכוח (לגבי כל אחד מהמקרים).
למרות זאת, המגבלות הללו אינן חלות כשמדובר ביפוי כוח בלתי חוזר, דהיינו יפוי כוח הנועד להבטיח את זכותו של אדם אחר (ובכלל זה מיופה הכוח עצמו) וזכותו זו תלויה בביצוע נושא יפוי הכוח (לפי סעיף 14(ב) לחוק השליחות). יפוי כוח בלתי חוזר ניתן, למשל, להבטחת זכויותיו של רוכש דירה או מקרקעין בכלל, להבטחת הלוואת משכנתא על-ידי בנק. בנק למשכנתאות מבקש בטרם מתן ההלוואה לקבל יפוי כח נוטריוני בלתי חוזר מאת המלווים המיפה את כוחו של הבנק לבצע פעולות בנוגע לנכס של המלווים.
יש לציין כי בחלוף עשר שנים מיום מתן יפוי כוח (שאינו יפוי כוח בלתי חוזר) לא ניתן לרשום בפנקס מקרקעין או בכל פנקס אחר המתנהל על-פי חוק כל פעולה שתוקפה תלוי ברישום (לפי סעיף 6 לחוק להגנת רכוש מופקד).
חוק השליחות מסדיר באופן כללי, וכפי שפורט לעיל, את הכללים החלים על יפוי כוח. עם זאת, חוקים נוספים מסדירים סוגים מיוחדים של יחסי שליחות:
ייצוג בפני בתי משפט וערכאות שיפוטיות אחרות, ייצוג בפני רשויות ומשרדי ממשלה מסוימים וכן עריכת מסמכים משפטיים – יפוי הכוח הוא לעורך-דין בלבד, לפי חוק לשכת עורכי-הדין.
יפוי כוח כללי ויפוי כוח לביצוע עסקת מקרקעין הטעונה רישום במרשם המקרקעין (טאבו) - בפני נוטריון בלבד או בפני עורך-דין אם הוא מיופה הכוח.
יפוי כח בלתי חוזר
יפוי כוח בלתי חוזר שונה מיפוי כוח רגיל בכך שהוא אינו פג במקרים של הוראת ביטול, מוות, גריעת הכשרות המשפטית, פשיטת רגל או פרוק – של מיפה הכוח או של מיופה הכוח (לגבי כל אחד מהמקרים).
יפוי כוח זה נועד להבטיח את זכותו של אדם אחר (ובכלל זה מיופה הכוח עצמו) כשזכותו זו תלויה בביצוע נושא יפוי הכוח (לפי סעיף 14(ב) לחוק השליחות). יפוי כוח בלתי חוזר ניתן, למשל, להבטחת זכויותיו של רוכש דירה או מקרקעין בכלל כלפי המוכר, להבטחת הלוואת משכנתא על-ידי בנק. בנק למשכנתאות מבקש בטרם מתן ההלוואה לקבל יפוי כח נוטריוני בלתי חוזר מאת מקבלי ההלוואה, המיפה את כוחו של הבנק לבצע פעולות בנוגע לנכס של המלווים וזאת על מנת להבטיח את זכויותיו להחזר ההלוואה ולמימוש המשכנתא על הנכס במקרה של הפרת הסכם ההלוואה.
בשונה מיפוי כוח רגיל, ניתן לעשות שימוש ביפוי כוח בלתי חוזר גם בחלוף עשר שנים מיום מתן יפוי כוח לצורך רישום בפנקס מקרקעין או בכל פנקס אחר המתנהל על-פי חוק כל פעולה שתוקפה תלוי ברישום.
יפוי כח לשם משכנתא מהבנק
אחד התנאים שבנקים דורשים לצורך קבלת הלוואת משכנתא לרכישת דירה או בית או כל נכס מקרקעין הוא חתימת מקבלי ההלוואה על יפוי כוח בלתי חוזר בפני נוטריון. יפוי כח זה מיפה את כוחו של הבנק ו/או עורכי-דין מטעמו לבצע פעולות בנוגע לנכס של מקבלי ההלוואה וזאת על מנת להבטיח את זכויותיו של הבנק להחזר ההלוואה ולמימוש המשכנתא על הנכס במקרה של הפרת הסכם ההלוואה.
יפוי כח זה אינו ניתן לביטול אלא במקרים חריגים מאוד והוא נותר בתוקף גם אם מייפה הכח הפך לחסר כשרות משפטית או לפושט רגל ואף לאחר פטירה, כך שהוא חל גם כלפי היורשים של הנכס.
צוואה בפני נוטריון
לפי חוק הירושה צוואה יכולה להיעשות ב-4 צורות:
א. בכתב-יד, ב. בפני עדים, ג. בעל-פה (במקרה חריג של אדם גוסס), ד. בפני רשות : שופט או רשם או בית דין דתי או נוטריון.
לפי חוק הירושה (סעיף 22), בעניין עשיית הצוואה "דין נוטריון כדין שופט".
בצוואה בפני נוטריון אין צורך בעדים, אלא באמירת דברי המוריש בפני הנוטריון או בהגשת דברי הצוואה בכתב לידי הנוטריון. היתרון בצוואה נוטריונית הוא בצמצום האפשרויות לטעון בעתיד כנגד קיום הצוואה בשל פגם בכשרות העדים או בשל פגם אחר. בנוסף, על פי חוק הירושה, צוואה זו "תהיה ראיה לכאורה שהאדם הנקוב בה כמצווה עשה את הצוואה.."( זאת כנראה בשל הסיכוי הנמוך של זיוף בצוואה מסוג זה).
רצוי לקבל יעוץ משפטי בעריכת הצוואה, שכן מעבר להוראות הרגילות למי להוריש מה, יש לתת את הדעת לסיטואציות שונות, כמו מה יעשה במקרה שיורש נפטר לפני המוריש או שהיורש ימצא פסול לרשת, וכן לאפשרות החוקית לעשות צוואות הדדיות על ידי בני זוג.
צוואה הדדית
צוואה הדדית הינה צוואה הנערכת מתוך הסתמכות על צוואה של אדם אחר ושגם זו נערכת מתוך הסתמכות על הראשונה
חוק הירושה קובע הוראות מיוחדות לגבי צוואות הדדיות של בני זוג. החוק קובע כי בני זוג רשאים לערוך צוואות הדדיות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי
השיקול לעריכת צוואות הדדיות הוא רצונם של שני בני הזוג ליצור הדדיות ביניהם, בד"כ על-מנת להבטיח את האינטרס הכלכלי של בן-הזוג הנותר בחיים בטרם תעבור הירושה לילדים או ליורשים אחרים
האם בעצם עריכת צוואות הדדיות אין כדי ללמד על השפעה בלתי הוגנת, שיש בה לגרום לבטלות הוראת הצוואה (לפי סעיף 30 לחוק הירושה)
הפסיקה השיבה על כך בשלילה וכמובן עצם האפשרות המוסדרת בחוק לערוך צוואות הדדיות (סעיף 8א) מלמדת על כך. בתי המשפטי קבעו לא אחת כי יחסי האמון הקיימים בין בני זוג אינם מקימים חזקה של השפעה בלתי הוגנת. עצם העובדה שאחד מבני הזוג יוזם עריכת צוואה הדדית והשני מצטרף לביצוע היוזמה אינה מלמדת על השפעה בלתי הוגנת. זהו טבעי שבני זוג נדברים ביניהם, סומכים האחד על השני, משפיעים האחד על השני. פסול קיים רק במקום בו בהשפעה מעורב אלמנט של חוסר הגינות
ביטול צוואה הדדית על ידי המצווה – האם אפשרי, כיצד ומה ההשלכות
ביטול צוואה הדדית הוא אפשרי ויכול להיות מוסדר בהוראות הצוואה עצמה, אך במגבלה אחת: לא ניתן לשלול לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה כאשר שני בני הזוג בחיים. ניתן להגביל האפשרות לבטל הצוואה אך לא לשלול אותה. הוראה השוללת את זכות הביטול כשבני הזוג בחיים – בטלה. במקרה שהצוואה עצמה לא קובעת הוראות לגבי עצם האפשרות לביטול הצוואה ההדדית או לגבי תנאי הביטול, יחול ההסדר הקבוע בחוק הירושה, לפיו
א. אם שני בני הזוג בחיים - על המבקש לבטל הצוואה למסור הודעה לבן זוגו ואז בטלות שתי הצוואות ההדדיות
ב. לאחר מות אחד מבני הזוג – אם העזבון טרם חולק, על בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל צוואתו להסתלק מחלקו על פי הצוואה שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש. אם העזבון חולק, על בן הזוג להשיב לעזבון את כל מה שירש על פי הצוואה או את שוויו במקרה שההשבה ממש היא בלתי אפשרית או בלתי סבירה
ההסדר האמור מנסה לתת מענה לאינטרס ההסתמכות של בן- הזוג בעת שערך את הצוואה יחד עם בן-זוגו וליצור איזון מצד שני עם הזכות לבטל את הצוואה
הוראות בצוואה: פרט לעניין ביטול צוואה הדדית, הוראות חוק הירושה הנוגעות לצוואה רגילה חלות גם על צוואה הדדית. לכן, כמובן, ניתן ורצוי לשקול בצוואה הדדית לקבוע הסדרים, כמו
יורש במקום יורש – הוראה בצוואה הקובעת מי היורש הזוכה במקרה שהיורש המקורי לא יזכה מסיבות שונות כמו בשל מותו או בשל פסלותו לרשת
יורש אחר יורש – הוראה בצוואה הקובעת יורש שני הזוכה לאחר יורש ראשון במה שנותר בידו
יורש על תנאי – הוראה בצוואה הקובעת מועד או תנאי אחר לכך שיורש יזכה
צורת הצוואה: צוואות הדדיות של בני זוג יכולות להיעשות או בשני מסמכים שנערכו באותה עת או במסמך אחד. צוואה הדדית, כמו צוואה רגילה, יכולה להיעשות בכתב ידו של המצווה, או בעל-פה אם מדובר במצווה גוסס, או בפני שני עדים או בפני רשות, דהיינו בפני בית משפט, בית דין דתי, רשם לענייני ירושה, או נוטריון
הסכם יחסי ממון בין בני זוג
הסכם ממון בין בני זוג הוא הסכם המסדיר את יחסי הממון בין בני זוג ואת אופן חלוקת הרכוש במקרה של פקיעת הנישואים בעקבות גירושין או פטירה של אחד מהם או מקרה אחר שהוגדר בהסכם. לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, הסכם ממון צריך להיערך בכתב והוא טעון אישור של בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי. אולם אם הסכם הממון בין בני זוג נערך לפני הנישואין, הוא יכול להיות מאושר על ידי נוטריון.
תצהיר בפני נוטריון
תצהיר הינו מסמך בכתב בו אדם מוסר דברים, לבקשתו או לפי דרישה ממנו, לאחר שהוזהר על ידי מי שמוסמך בחוק (שופט, נוטריון, עורך דין ועוד) כי עליו להצהיר את האמת וכי יהיה צפוי לעונשים הקבועים בחוק אם לא יעשה כן. תצהיר שניתן ואושר בדרך זו משמש ראיה כשרה על פי הדין הישראלי(סעיף 15 לפקודת הראיות).
תצהיר בפני נוטריון, נדרש במקרים מסויימים על ידי משרדי ממשלה ומוסדות שונים. דוגמאות בהן מבוקש לקבל תצהיר נוטריוני:
משרד הפנים - עניינים שונים במרשם האוכלוסין.
שרות בתי הסוהר - הצהרה של בן/בת זוג לשם כניסה לביקורים בכלא אצל אסיר, להתייחדות עם אסיר וקבלת זכויות של בני זוג.
חברות תעופה/נמל תעופה - אישור לטיסת קטין או יציאתו מהארץ שלא בליווי אחד ההורים.
בנקים - עניינים שונים.
הנוטריון מאשר כי זיהה את המצהיר שניצב בפניו, שהמצהיר הבין את תוכן התצהיר שמסר וכי לאחר שהמצהיר הוזהר על ידי הנוטריון הוא אישר וחתם על התצהיר מרצונו החופשי.