Relatietherapie

Normaal gesproken volgen de meeste mensen bij ons een individueel therapie-traject. Steeds meer nodigen we ook de partner uit om een keer mee te komen aan het begin van een individueel traject. Vooral omdat het zo belangrijk is om als partner ook een beetje te weten wat je kan verwachten als partner, en hoe een integratief therapietraject er vaak uit ziet.

Relatietherapie neemt de laatste tijd echter een steeds belangrijker plek binnen ons werk in. Niet alleen hebben we zelf aan den lijve onder vonden hoe je soms op je partner kan symboliseren. Vaak zijn dit soort processen zo indringend dat je de ander eigenlijk niet eens meer goed kan zien voor wat hij of zij nu werkelijk is. Naast eventueel je kinderen, is het toch vooral je partner die vaak het meest symbolisch voor je is. Niet zo verrassend dat we ook regelmatig de vraag kregen of relatietherapie een optie was.

Een vorm die heel mooi is om mee te werken, is om samen een individueel traject te doen als vorm van relatietherapie. Een individueel traject in de zin dat een ieder om de beurt centraal staat binnen een sessie en dat de ander zoveel mogelijk toeschouwer is op dat moment.

Centraal staat binnen een sessie dan zoveel mogelijk de symboliek die speelt tussen de beide partners. Door om de beurt te wisselen met wie centraal staat, geeft dat een ieder de ruimte om zijn eigen thema's zo goed mogelijk een plek te geven, maar ook om bij je partner te kunnen zien wat er onderliggend vaak wordt aangeraakt, en dat bijvoorbeeld een conflict in essentie vaak helemaal niet over jou gaat. Meestal lukt het dan weer heel goed om de mens in nood te zien die je partner in wezen natuurlijk gewoon is op zo'n moment.

Ook is het vaak heel verhelderend om bij de ander te kunnen zien wat jezelf vaak ook zo raakt. Hoe vaak hebben we als partners ook niet de zelfde thematiek waarbinnen we geraakt worden?

Naast de relatietherapie kan het soms ook prettig zijn om individueel een paar sessies te doen.