Aandelen kopen voor beginners

Welkom op Aandelen voor beginners. Deze website is bedoeld om je kennis te laten maken met het kopen van aandelen en het verhandelen ervan. Om je goed op weg te helpen delen we op deze website een selectie van artikelen, grotendeels van beleggingswebsite Nieuw Financieel. Aan de hand van de artikelen kun jij goede afwegingen maken op het gebied van beleggingen.

Tesla aandelen kopen

Is dit de tijd om Tesla aandelen te kopen? In het artikel van Nieuw Financieel krijg je het antwoord op die vraag. Je leert er wat Tesla is, hoe je aandelen van Tesla kunt kopen en wat de koers van aandelen van Tesla in het verleden en heden is. Tot slot krijg je ook veel tips over handelen in Tesla-aandelen.

Review: Miljonair met een gewone baan

Oeds-Jan Postma is het en veel mensen willen het zijn: miljonair. En dat met een gewone baan. In zijn boek "Miljonair met een gewone baan" helpt hij je aardig op weg. Nieuw Financieel schreef een review.


Aandelen kopen voor beginners

Ben jij - net als veel mensen - van plan om op korte termijn te beginnen met beleggen? Dan ben je op deze website aan het goede adres. In dit artikel gaan we je meer vertellen over de stappen die je moet ondernemen voor je aandelen gaat kopen. We leggen je ook de verschillen uit tussen het kopen van aandelen en het handelen in aandelen. Aan het einde van dit artikel weet jij welke stappen je moet zetten om te starten met het kopen van je eerste aandelen.

Wat is beleggen?

Bij beleggen ga je je geld investeren. Vaak gaat het om spaargeld, maar het kan ook gaan om geld dat je eenmalig tot je beschikking hebt. Bijvoorbeeld een eindejaarsuitkering of vakantiegeld. Er zijn genoeg mensen die dat geld in een belegging stoppen. Eén van de manieren om te beleggen is door het kopen van aandelen. De handel in aandelen is heel groots en verreweg de bekendste manier van beleggen.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn kleine deeltjes van een bedrijf. Wie aandelen in zijn/ haar bezit heeft, bezit dus een deel van een bedrijf. Vaak gaat het om kleine splintertjes. Desondanks heb je als bezitter van aandelen wel een aantal voordelen:

  • je kunt vaak meebeslissen in het beleid van het bedrijf (als je genoeg aandelen hebt);

  • je kunt profiteren van winst van het bedrijf in de vorm van een dividenduitkering

  • je mag bij de jaarvergadering van het bedrijf zijn, waar onder meer de jaarcijfers gepresenteerd worden.

Er zijn weinig aandeelhouders die zich echt bemoeien met de dagelijkse gang van zaken. Daar zijn ook weer allerlei afspraken over gemaakt. De meeste beleggers hebben hun aandelen in hun portefeuille zitten en houden die vast tot de waarde ervan gestegen is.

Waarde van aandelen

De waarde van aandelen wordt bepaald door verschillende factoren, maar vooral door hoe goed het bedrijf het doet. Wanneer een bedrijf vaak positief in het nieuws is, zal de waarde stijgen. Ook wanneer een bedrijf succesvol zaken doet, zullen de aandelen in prijs stijgen. Heb jij aandelen op een laag moment gekocht? Dan kun je ze op een hoger moment verkopen en de winst opstrijken. Dat is hoe de handel in aandelen werkt.

Maar er is meer...

Handelen in koersverschillen

Anders dan aandelen kopen op een laag punt en verkopen op een hoog punt, kun je ook handelen in koersverschillen. Dat doe je aan de hand van zogenaamde cfd's. Dat is een afkorting voor contracts for difference en betreft een risicovol hefboomproduct. Je kunt echter inzetten op de koersen van bedrijven. Verwacht je een daling? Dan zet je daarop in.

Voor je gaat beginnen met deze producten is het handig om er kennis over op te doen, door er meer over te lezen en door een beetje te oefenen. Bijvoorbeeld via demo-accounts.

Aandelen kopen in 4 stappen

Wanneer je aandelen gaat kopen, zijn er 4 stappen die je kunt doorlopen. Aan de hand van die 4 stappen kun jij bepalen of een aandeel geschikt is.

  1. Analyseer het bedrijf waarvan je aandelen wil kopen. Kijk naar hun cijfer, hoe ze in het nieuws zijn en wat de verwachtingen over enkele jaren zijn. Is een bedrijf dan überhaupt bestand tegen de tand des tijds?

  2. Ga na wat de koersen van de aandelen van het bedrijf zijn. Hoe ontwikkelen ze zich? Fluctueren ze veel of is er een stijgende lijn te zien? Pas als je enig idee hebt van de koersen, is het verstandig om in te gaan leggen.

  3. Hoeveel geld kun je missen? Wil je dat hele bedrag opmaken aan aandelen van één bedrijf of ga je voor spreiden? De meeste mensen kiezen voor spreiden, maar pas op dat je het wel overzichtelijk houdt. Een bedrijf of drie volgen is mooi als je gaat beginnen. Later kun je het altijd nog uitbreiden.

  4. Schaf de aandelen aan en houd vanaf nu de markt in de gaten. Volg het nieuws, de actualiteiten en zeker ook sociale media. Bepaal aan de hand van je eigen wensen en verwachtingen wanneer je het aandeel weer van de hand doet of wanneer je er meer van wil kopen.

Conclusie

Beleggen in aandelen is een leuke manier om kennis te maken met beleggen. Het is de meest voor de hand liggende manier om te beginnen. Middels dit artikel hebben we je uitgebreid geïnformeerd over wat aandelen zijn en hoe je ze in vier stappen kunt aankopen.

Nieuw Financieel