We schrijven 29 augustus 1972...
De allereerste dansherhaling van wat later Volkskunstgroep De Moeffeleer zou worden. Toen waren we niet veel meer dan wat dansers, naast andere afdelingen van het Duffelse jeugdatelier, zoals de scheikundigen of de modelbouwers. Niet gek veel later werd gestemd over een naam voor deze dansende bende. Zo kwam de dansgroep aan haar naam ‘De Moeffeleer’.
Dit jaar, in 2022, vieren we onze vijftigste verjaardag. En dat doen we in stijl. Blijf je graag op de hoogte? Dan kan je hiernaast klikken op 'Vier mee!' voor een overzicht van alle activiteiten. Je kan ook, via de knop hiernaast je gegevens achterlaten en wij houden jou op de hoogte!
Van volksdansgroep naar volkskunstgroep...
Naar aanleiding van de tiende verjaardag van het ledentijdschrift ‘t Moeffeltje in 1990 krijgt de hele groep een make-over van jewelste. Een nieuw, moderner logo, met daarin, voor de allereerste keer de overkoepelende term ‘volkskunstgroep’.
De overkoepelende term was nodig, want hoewel er toen gedanst werd door volwassenen bij afdeling De Moeffeleer en door kinderen en jongeren bij Kinnebaba, werd er sinds ‘79 ook gevendeld en sinds ‘84 gekantklost bij De Moeffeleer.
Later zouden nog twee afdelingen het licht zien, namelijk de Muziekgroep voor muzikanten die al eens graag een volks deuntje spelen en De Baent voor dansers die graag dansen, maar liever voor dan op een podium kruipen.
Eén volkskunstgroep, zes afdelingen!
Kinnebaba, genoemd naar ‘Kinneken Baba’, de jongste telg van een traditioneel reuzengezin, is onze kindergroep. Het duurde amper 1 jaar (tot 1973) vooraleer er ook met en door kinderen en jongeren gedanst werd bij De Moeffeleer. Ooit spraken we ook nog van ‘De Moorkes’ voor de allerkleinsten, maar ondertussen vinden heel jong en jong elkaar onder de naam Kinnebaba.
Bij De Baent, gedoopt naar de naam van het kasteel - in de volksmond beter gekend als Kasteel De Locht - waar ze de eerste jaren dansten, danst men puur voor het plezier! Kwatongen beweren wel eens dat De Baent vooral dient voor de ouderlingen. Niets is minder waar! Waar andere afdelingen ook al eens op een podium staan, en afwerkingen dan ook nodig is, staat bij De Baent alleen het plezier en de gezelligheid voorop. Er waren tijden dat je minstens 25 jaar oud moest zijn om bij De Baent te mogen dansen, maar ook die tijden zijn voorbij. Bij De Baent is iedereen die wil dansen, meer dan welkom!
Al van in den beginne is volksmuziek niet weg te denken in onze groep. Tegenwoordig noemen we onze muzikanten voor ‘t gemak de Muziekgroep. Naast het Volksorkest De Moeffeleer zit er in deze muziekgroep ook nog een Samenspel. Het volksorkest speelt de pannen van het dak wanneer de dansers of vendeliers een optreden verzorgen of wanneer Volkskunstgroep De Moeffeleer ten bal speelt op ‘ons bal’, op een Breugel of bij Dansen in het park. Bij het samenspel is iedereen die graag mee speelt, meer dan welkom.
De vendeliers zijn er sinds 1979 bij! Na een eenmalig, gesmaakt experiment op buitenlandse reis, was het enthousiasme voor het vendelen niet meer in te tomen. Sindsdien zijn de vendeliers niet meer weg te denken in onze groep. Meer nog, onze vendeliers kunnen zelfs trots zijn op enkele eigen creaties en, zoals we dat dan noemen: reeksen. Het kunstig gezwaai van onze prachtige vlaggen hoort zonder meer thuis bij optredens en activiteiten van onze groep.
Onze jongste afdeling is het Kantwerk. Ter gelegenheid van 5 jaar vendeliers in 1984, werd geopperd om ook te starten met kantklossen, en zo geschiedde. In augustus 1984 draafden de kantwerkers voor de eerste keer op bij een activiteit van Volkskunstgroep De Moeffeleer. Sindsdien kunnen we niet meer zonder!
Ge houdt ‘t niet voor mogelijk.
Ons verhaal is maar zo schoon als de manier waarop we ‘t kunnen blijven vertellen. Daarom doen we er alles aan om ons zo vaak mogelijk te laten zien. Doorheen onze geschiedenis zijn we vaak met nieuwe ideetjes gekomen en zo hebben we intussen een rijk arsenaal aan activiteiten die we elk jaar opnieuw organiseren: denk aan ons volksdansfeest (‘bal’ voor de vrienden), de winterse vertellingen, de breugel, onze jaarlijkse deelname aan de Duffelse Ballonnekesstoet, de meiboomplanting of dansen in het park.
We trekken er ook al wel eens op uit! Naar Nederland, Oostenrijk, Ierland, Estland, Duitsland, Hongarije, (bijna) Polen, Frankrijk, … We hebben al heel wat landen bezocht en ons al in vele landen laten zien. En daar mogen er altijd nog bij!