Voertuigen

(Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Home - Materieel en uitrusting - Voertuigen

Correcties en/of aanvullingen? Stuur een e-mail!

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Nekaf Jeep

De Nekaf Jeep (ook kortweg Nekaf) was een Willys M38A1 jeep die in Nederland werd geassembleerd, aanvankelijk bij Nekaf in Rotterdam en later bij Kemper & Van Twist uit Dordrecht. De Nekaf Jeep werd tot in de jaren negentig bij de Koninklijke Landmacht gebruikt. Totaal zijn er circa 7500 gebouwd. De militaire aanduiding is M38A1. Het is oorspronkelijk een ontwerp uit 1952 van Willys-Overland en wordt ook wel aangeduid als Willys MD. De Nederlandse versie wijkt af van de standaard M38A1 door de kenmerkende bolle richtingaanwijzers aan elke zijkant, die beschermd worden door een ijzeren beugel.

DKW Munga

De Munga was in 1962 bij de Koninklijke Landmacht ingevoerd als opvolger van de Nekaf Jeep maar gaf dermate veel problemen dat al in 1970 besloten werd de Munga's vervroegd af te voeren naar de mobilisatiecomplexen. Ze werden omgeruild voor Nekaf Jeeps die daartoe uit de MOB-complexen werden gehaald en over het algemeen in een betere technische conditie verkeerden.

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

DAF YA-126

Op 20 december 1951 ontving DAF een overheidsorder met een waarde van 175 miljoen gulden voor de levering van, in eerste instantie, 3.600 stuks voertuigen aan de Koninklijke Landmacht. Er werden twee verschillende voertuigen ontwikkeld: de YA-318/328 en de hier beschreven DAF YA-126, waarvan er totaal 3.496 stuks gebouwd en geleverd zijn. De YA-126 was bedoeld ter vervanging van de Dodge WC 'beep' die werd gebruikt voor het transporteren van zes personen met hun uitrusting.

In soldatentaal had de YA-126 de bijnaam eentonner, maar ook kortweg Wep, afkorting van weaponcarrier ofwel wapendrager.

De officiële typeaanduiding (YA-126) is op de volgende manier samengesteld:

Y = militair voertuig
A = algemeen
1 = laadvermogen in tonnen
2 = de serie
6 = het aantal, draaiende, wielen

In dit geval zes omdat de twee hooggeplaatste reservewielen meegeteld worden, daar deze vrijdraaiend gemonteerd zijn en als nevenfunctie dienen als zg. "steunwielen".

Van deze totaal zes wielen worden op de weg alleen de twee achterwielen aangedreven en in het terrein vier wielen via de extra inschakelbare voorwielaandrijving.

De Wep was voorzien van de, door Hub van Doorne gepatenteerde, H-aandrijving.

De Wep is geleverd/omgebouwd als:

DAF YA-126 gewondentransport

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

DAF YA-126 radiowagen met huif

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

DAF YA-126 radiowagen met stalen opbouw

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

DAF YA-126 werkplaatsauto met verhoogde huif

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

DAF YA-328

In de jaren vijftig van de 20e eeuw ontstond bij de Koninklijke Landmacht de noodzaak om het rijdend materieel te vervangen. De bestaande voertuigen waren na de Tweede Wereldoorlog door de Landmacht tweedehands verkregen via het MDAP uit de voertuigdumps van de Geallieerden. Doordat deze voertuigen een mix van Engelse en Amerikaanse voertuigen was, bleken onderhoud en aanvoer van reservedelen een logistiek probleem en standaardisatie was daarom noodzakelijk. Op 20 december 1951 ontving DAF een grote regeringsorder van 175 miljoen gulden voor de levering van, in eerste instantie, 3.600 stuks voertuigen aan de Koninklijke Landmacht. Er werden twee verschillende voertuigen ontwikkeld: de DAF YA-126 en de hier beschreven YA-328.

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

De YA-328's werden in soldatentaal "Dikke DAF" genoemd, vanwege het karakteristieke, zware motorgeluid en de imposante verschijning.

De officiële typeaanduidingen zijn op de volgende manier samengesteld:

Y = militair voertuig
A = algemeen
3 = laadvermogen in tonnen
2 = de serie
8 = het aantal draaiende wielen

In dit geval 8 omdat de twee hooggeplaatste reservewielen meegeteld worden daar deze vrijdraaiend gemonteerd zijn en als nevenfunctie dienen als "steunwielen".

Van deze totaal acht wielen worden op de weg alleen de vier achterwielen aangedreven en in het terrein zes wielen via de extra inschakelbare voorwielaandrijving.

Deze trucks waren voorzien van de, door H. van Doorne gepatenteerde, H-aandrijving.

Van de YA-328 zijn er tussen 1952 en 1958 4.510 stuks geproduceerd in vier varianten:

DAF YP-408

De YP-408 was een Nederlands gepantserd infanterietransportvoertuig. Het werd in de voorste linies gebruikt om infanteristen snel en beschermd te verplaatsen. De bemanning bestaat uit twee tot tien soldaten. De pantserinfanteristen treden samen op met tanks. De YP-408 heeft een laag silhouet en is bijzonder geluidsarm. Hij is niet amfibisch. Het pantservoertuig heeft acht wielen waarvan er zes worden aangedreven, de voorste twee en de achterste vier. Deze aandrijflijn is hetzelfde als die van de militaire vrachtwagen DAF YA-328, de zogenoemde H-aandrijving. De beide voorassen, waarvan de wielen onafhankelijk zijn geveerd, zijn gestuurd. De romp is zelfdragend.

De YP-408 werd geproduceerd van 1959 tot 1968 en was in gebruik bij de Nederlandse Koninklijke Landmacht van 1964 tot en met 1989.

DAF YP-408 compagniescommandant

DAF YP-408 gewondentransport

DAF YP-408 pelotonscommandant

DAF YP-408 mortiertrekker