Pantserstorm

Home - Oefeningen - Pantserstorm

In november 1964 ging in Roosendaal de eerste drieweekse editie van de spoedig roemruchte gevechtstraining Pantserstorm van start. In 1966 werd de duur van deze zware gevechtstraining teruggebracht naar 2 weken. De oefening bleef bestaan tot 1995 toen de Koninklijke Landmacht omvormde van een kader-militie leger naar een beroepsleger.

Tienduizenden militairen werden bij het Korps Commandotroepen stevig onder handen genomen tijdens Pantserstorm. Deze oefening, die primair voor de parate pantserinfanteriecompagnieën was bedoeld, duurde twee weken en bestond uit drie avond- of nachtoefeningen in de eerste week en een zware afsluitende oefening in de tweede week.

Pantserstorm had drie leerdoelen. Ten eerste beoogde het de individuele gevechtsvaardigheid te vergroten en tegelijkertijd het optreden in pelotonsverband te verbeteren. Ten tweede moest door de oefening het zelfvertrouwen in de eigen militaire capaciteiten groeien en werden eigenschappen als doorzettings-, incasserings- en improvisatievermogen bevorderd, terwijl ook de kameraadschap en onderlinge samenwerking werden gestimuleerd. Ten derde beoogde Pantserstorm de fysieke vaardigheden te verbeteren en de cursisten te leren om onder zware omstandigheden zelfstandig te handelen, zowel individueel als in groepsverband.

Bron: Militaire Spectator 1997, nummer 149 en www.korpscommandotroepen.nl

Foto's, correcties en/of aanvullingen? Stuur een e-mail.

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Militairen nemen het wasbord op de hindernisbaan.

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Militairen nemen de touwenbaan. De instructeurs kijken nauwlettend toe.

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Militairen op de klimtoren.  De klimtoren heeft 1 houten klosjeswand en drie verschillende stalen klimzijden.