Afrikafilmfestival

Op vrijdagavond 15 maart 2019 vertoont 3012WD om 20u in de kerk van Wilsele-Dorp opnieuw een film uit de selectie van het Afrikafilmfestival. Na afloop kan je ook nog napraten op ons Dorpscafé.

Jij stemt mee welke film we vertonen (tot eind februari). Hieronder vind je de korte inhoud van elke film. Alle films zijn ondertiteld in het Nederlands.

Onderaan deze pagina kan je stemmen op maximaal 3 films.

1. Supa Modo (Drama, Kenia, 2018)

“Superhelden sterven niet!” Dat is de leuze van 9-jarige Jo, die al heel haar leven verzot is op superhelden. In het echte leven is ze erg ziek, maar in haar dromen is ze de vliegende superheld Supa Modo. Wanneer haar mama en zus te horen krijgen dat Jo niet meer zal genezen, bedenken ze samen met de dorpsgenoten een groot plan om Jo’s ultieme droom te laten uitkomen: een superheld worden! Een mooie, ontroerende film voor jong en ouder. (Swahili/Engels, 74 min., IMDb score 7.6). Trailers en meer.

2. Rafiki (Drama/Romantiek, Kenia, 2018)

“Good Kenyan girls become good Kenyan wives”, maar Kena en Ziki streven naar meer. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families, verzetten zij zich en blijven hechte vrienden die elkaar steunen om hun dromen in een onderdrukkende maatschappij te achtervolgen. Wanneer de liefde tussen hun opbloeit wordt de druk ondraaglijk, waardoor de twee meisjes gedwongen worden om te kiezen tussen geluk en veiligheid. Eerste Keniaanse film die geselecteerd werd voor Cannes. De film werd verboden in Kenia, waar homoseksuele relaties nog strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Regisseur Wanuri Kahiu maakte een tedere ode aan de liefde, niet enkel de lesbische liefde, maar de prille, allereerste liefde die ontluikt met tederheid en onhandigheid, maar ook met een overweldigende intensiteit die je simpelweg niet kan negeren. (Swahili, 83 min., IMDb score 6.3). Trailers en meer.

3. Liyana (Animatie/Docu, Swaziland, 2017)

Samen met de veelgeprezen Zuid-Afrikaanse verhalenverteller Gcina Mhlophe bedenken vijf weeskinderen uit Swaziland een verhaal: ze fantaseren hoe de dappere Liyana op een tocht vertrekt om haar ontvoerde tweelingbroertjes te bevrijden. De jonge vertellers verzinnen voor hun heldin een pad vol gevaren en betovering en putten hun inspiratie voor deze ontroerende documentaire uit hun eigen leven: hun duistere herinneringen en hun vrolijkste dromen. Mooie film voor jong en ouder. Originele mix van de doorleefde verhalen van de vijf kinderen worden doorweven met subtiele animaties. (Engels, 77 min., IMDb score 7.0). Trailers en meer.

4. Il a déjà tes yeux (Komedie, Frankrijk, 2017)

Paul en Sali zijn gelukkig getrouwd. Omdat ze geen kinderen kunnen krijgen besluiten ze een kindje te adopteren. Op een dag krijgen ze eindelijk een bericht dat hun adoptieaanvraag is goedgekeurd. Ze worden de ouders van Benjamin, een zes maand oud jongetje met blauwe ogen en blond haar. De familie van Sali is geschokt: het jongetje is blank, Paul en Sali zijn beiden zwart. Een mooie, ontwapende, humoristische film voor jong en ouder. (Frans, 95 min., IMDb score 6.1). Trailers en meer.

5. A mon âge je me cache encore pour fumer (Drama, Algerije, 2016)

Algerije, 1995. Fatima baat een hamam uit. Voor de vrouwen van het dorp een plaats om te baden, te roddelen en even te ontsnappen aan de harde realiteit. Terwijl Fatima op een dag stiekem een sigaret rookt voor het openen van haar hamam, komt een meisje binnengestormd. Ze vertelt dat ze zwanger is en dat haar broer, 'onteerd', haar dreigt te vermoorden. Fatima besluit haar te helpen en verstopt haar in haar badhuis, een plek verboden voor mannen. Onder vuur genomen, zowel door ultra-conservatieve vrouwen binnen als door gewelddadige mannen buiten, probeert Fatima de situatie onder controle te houden. (Arabisch, 90 min., IMDb score 7.1). Trailers en meer.

6. Monsieur Chocolat (Drama/Biografie, Frankrijk, 2016)

Het waargebeurde verhaal van de eerste zwarte circusartiest Chocolat, die samen met Footit een ongezien komisch duo vormde tijdens de Belle époque in Parijs. Ze kennen een weergaloos succes tot hun vriendschap en de carrière van Chocolat door de valkuilen van de roem, de vele vrouwen en het snelle geld, de diepte ingaan. De film schetst het vergeten verhaal van een buitengewone man. (Frans, 119 min., IMDb score 7.0). Trailers en meer.

7. A United Kingdom (Drama/Romantiek, Zuid-Afrika, 2016)

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Ze vallen onmiddellijk voor elkaar. Als ze willen trouwen, stuiten ze op veel verzet; niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs Zuid-Afrikaanse regering. Zuid-Afrika had namelijk net de Apartheid ingevoerd en het idee dat een gemengd echtpaar de leiding zou hebben over hun buurland was voor hen ondenkbaar. Diplomatieke druk of niet, Seretse en Ruth twijfelen nooit aan hun liefde voor elkaar. De strijd voor een leven samen veranderde hun land voor eeuwig, en inspireerde de wereld. Gebaseerd op waargebeurde feiten. (Engels, 111 min., IMDb score 6.8). Trailers en meer.