Make cultural heritage part of our Future

etwinning 2018-2019

2o Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας - Μάθητα Τ.Π.Ε

eTwinning Σελίδα : https://twinspace.etwinning.net/72221

Παράλληλες Δράσεις

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018-2019 οι μαθητές του Ε1, καθώς και ολόκληρο το σχολείο, συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες που αφορούσαν την περίοδο του 5ου π.Χ αιώνα στην Αθήνα. Αφορμή ήταν η Μύρτιδα. Η παράλληλη συμμετοχή στα δυο αυτά προγράμματα λειτούργησε πολλαπλασιαστικά στους μαθητές ως προς την απόκτηση και εμβάθυνση της γνώσης της πολιτισμική μας κληρονομιάς.

Όλες οι δράσεις της Μύρτιδος ΕΔΩ

Παραδοσιακό Τραγούδι

Με τη βοήθεια της καθηγήτριας μουσικής μας Τζίνα Αγγελή, οι μαθητές μας ήθελαν να μοιραστούν ένα παραδοσιακό τραγούδι με τους φίλους τους από τα συνεργαζόμενα κράτη.

Παρακινήθηκαν βλέποντας το βίντεο με τους φίλους τους από την Ιταλία να τραγουδάνε τον εθνικό τους ύμνο

Το τελικό μας Προϊόν

Το τελικό προϊόν μας είναι ένα Εικονικό Μουσείο (Εδώ ή πατήστε στην εικόνα) με έργα τέχνης από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες για να γράψουν τα αινίγματα τους. Κάθε ομάδα έπρεπε να βρει γρίφους σχετικά με το θέμα που είχαν επιλέξει να παρουσιάσουν στα συνεργατικά ψηφιακά βιβλία τους.

Οι μαθητές από την Κύπρο έγραψαν τις οδηγίες χρήσης του Συνεργατικού Ψηφιακού μας Μουσείο:

"1. Κάντε κλικ σε μια σημαία για να μπείτε στο δωμάτιο μιας συγκεκριμένης χώρας.
2. Απαντήστε στο αίνιγμα για να μπείτε στο δωμάτιο της χώρας.
3. Κάντε κλικ στο κουμπί "Επιστροφή στην έκθεση" για να μπείτε στο δωμάτιο. Εκεί μπορείτε να δείτε τα κρυμμένα αντικείμενα. Κάντε κλικ σε ένα αντικείμενο. Αν δώσετε μια σωστή απάντηση στο αίνιγμα και κάνετε κλικ στο κουμπί "Επιστροφή στην έκθεση" θα δείτε το αντικείμενο.
4. Για να δείτε ένα άλλο αντικείμενο, κάντε κλικ στο κουμπί "Επιστροφή στην καταχώριση".
5. Μπορείτε να δείτε τα γρίφους σας στη μητρική γλώσσα κάθε χώρας αν σαρώσετε τους QR κώδικες."


Συνεργατικά ψηφιακά βιβλία- Πολιτισμική Κληρονομιά

Ο στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν οι μαθητές να δημιουργήσουν πέντε ψηφιακές συνεργατικές αφήγησης με τα παρακάτω θέματα:

  • Αρχαιολογικοί Χώροι
  • Ακτές και παραλίες
  • Παραδοσιακά παιχνίδια
  • Παραδοσιακό φαγητό
  • Γλυπτά

Οι μαθητές επέλεξαν να εμπλακούν στα παρακάτω θέματα δημοκρατικά, μέσα από την ψήφο τους.

Δημιουργήσαμε διεθνείς ομάδες μεταξύ των σχολείων οι οποίες συνεργάστηκαν σε κάθε βιβλίο, χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό, σε πραγματικό χρόνο, συνεργατικό εργαλείο StoryJumper. Επιλέξαμε, όπως και άλλοι συνεργάτες, να δουλέψουν σε πρώτη φάση συνεργατικά σε επίπεδο τάξης τα δικά μας βιβλία και στην συνέχεια προσθέσαμε τις σελίδες στο κοινό βιβλίο.

Όλα αυτά τα βιβλία συγχωνεύτηκαν και στα ΤΕΛΙΚΑ κοινά βιβλία.

Παραδοσιακός Γάμος

Ο αγαπητός φίλος Γιάννης από το συνεργαζόμενο σχολείο της Νάξου παντρεύτηκε ! Κάθε σχολείο προετοίμασε μερικές γαμήλιες ευχές βασισμένες στις παραδόσεις κάθε χώρας. Οι μαθητές μας επέλεξαν να παρουσιάσουν τον "Χορό του Ησαΐας".

Για άλλη μια φορά, οι μαθητές εργάστηκαν ταυτόχρονα στο ίδιο Google Shared DOc (ΕΔΩ) σε ομάδες.


Έψαξαν στον ιστό πληροφορίες και εικόνες και χρησιμοποίησαν το Google για μετάφραση. Δημιούργησαν μια όμορφη παρουσίαση PowerPoint.


(όλες τις δραστηριότητες των συνεργατών ΕΔΩ)

Wedding Traditions In Greece

ΤΟ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Στόχος της δράσης ήταν να δημιουργηθεί ένα συνεργατικό λεξιλόγιο σε μορφή quiz με την χρήση του Web2 εργαλείου Quizlet από όλες τις χώρες με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Κάθε σχολείο έπρεπε να βασιστεί πάνω στο λεξικό που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη χώρα και να αντικαταστήσει τους ορισμούς με τα δικά της πολιτιστικά αντικείμενα, να προσθέσει 4 με 5 νέα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος να μοιραστεί το quiz με το επόμενο σχολείο.

Η σειρά των σχολείων καθορίστηκε τυχαία με την χρήση του τροχού της τύχης από το κάθε σχολείο. Αρχικά μας έτυχε ο αριθμός 3 αλλά στην συνέχεια ανταλλάξαμε με την Πολωνία και πήραμε τον αριθμό 2, αμέσως μετά από την Κύπρο.

Επιλέξαμε σε πρώτη φάση να δουλέψουμε συνεργατικά και ταυτόχρονα σε δύο έγγραφα google slide τα οποία είχαν βασιστεί πάνω στο quiz της Κύπρου. Στην ολομέλεια συζητήσαμε ποια στοιχεία της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσαμε να προτείνουμε και ποια νέα στοιχεία θα μπορούσαμε να προσθέσουμε. Οι μαθητές, έψαξαν στο διαδίκτυο τις κατάλληλες πληροφορίες και φωτογραφίες και τις ανάρτησαν στα έγγραφα.


Στην συνέχεια, στην ολομέλεια, μεταφέραμε τα παραπάνω στοιχεία στο Quizlet και δημιουργήσαμε το δικό μας quiz!

Στο τέλος της δράσης ,προσθέσαμε τις νέες καταχωρίσεις μας στο συνεργατικό Πολυγλωσσικό Λεξικό (ΕΔΩ)


Make Cultural Heritage part of our Future

Πολιτισμικό Quiz

Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις

Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν Χριστουγεννιάτικες Κάρτες και αφίσες για τις παραδόσεις των Χριστουγέννων. Με την βοήθεια του εργαλείου ζωγραφικής Revelation Natural Art, ζωγράφισαν ψηφιακά τις κάρτες τους, δημιούργησαν πόστες με το λογισμικό PowerPoint.

Στην συνέχεια δημιουργήθηκε η κοινή παρουσίαση των σχολείων σε μορφή πόστερ με την χρήση του εργαλείου Canva.


Το λογότυπο του έργου μας

Στην ολομέλεια της τάξης , ζητήθηκε από τους μαθητές να βρουν τα πιο συνηθισμένα σύμβολα εικόνων της Ελλάδας και της Αθήνας. Οι μαθητές πρότειναν την Ακρόπολη, την ελιά, τη σημαία μας, τη θάλασσα, τον ήλιο και τα αρχαία ελληνικά γράμματα. Έχοντας κατανοήσει την έννοια ενός λογότυπου, οι μαθητές ζωγράφισαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας εικαστικών κα. Χρυσαλένα Μαργαρίτη τις δικές τους προτάσεις. Το τελικό λογότυπο προέκυψε από την ψηφιακή επεξεργασία όλων των προτάσεων.

Ας γνωριστούμε

Οι μαθητές του E'1 (22 μαθητές ηλικίας 10-11) συμμετείχαν για πρώτη φορά σε ένα eTwinning έργο. Δεδομένου ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι πολύ σημαντικά για εμάς, οι μαθητές δημιούργησαν την ψηφιακή τους εικόνα και επέλεξαν ονόματα avatar που ήταν εμπνευσμένα από τους 12 θεούς και τις θεές της ελληνικής μυθολογίας. Χρησιμοποίησαν το εργαλείο Web Avachara για να δημιουργήσουν το avatar τους και με την βοήθεια κειμενογράφου δημιούργησαν και εκτύπωσαν τις ψηφιακές τους ταυτότητες.

Συμμετείχαν επίσης στο SID 2019 (Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ) με επίκεντρο κυρίως τα προσωπικά δεδομένα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές τους ταυτότητες, οι μαθητές συνδέθηκαν στο φόρουμ του eTwinning και παρουσίασαν τον εαυτό τους στα υπόλοιπα σχολεία, στα αγγλικά. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το εργαλείο Μετάφραση της Google.

Παρουσίαση του σχολείου μας στους εταίρους