Ofte stilte spørsmål

Hvordan blir jeg speider?

I vår gruppe melder man seg inn ved å fylle ut skjemaet her. I andre grupper må du kontakte de selv.


Hvem kan bli speidere?

I vår gruppe er de yngste vi slipper inn til troppen, altså 10 år, eller begynt i femte klasse. Andre grupper driver flokk og bever koloni, som tar inn barn helt ned i 6 års alderen.


Hva gjør speidere?

Speidere gjør veldig mye forskjellig, men vi i 16.Bergen prøver å følge et uttrykk som sier: Er det ikke gøy, er det ikke speiding.


Må en være kristen for å være speider?

Nei. Speideren er bygget på mye kristen tradisjon, men i 16.Bergen holder vi avstand fra religion. Vi mener at alle skal få være med i speideren, uavhengig av tro.


Drakt

Speideren har ikke noe absolutt krav til drakt. Men de aller fleste speiderne vil gjerne ha både skjorte og skjerf. Skjorte kan kjøpes på Speidersenteret i byn, eller på speider-sport sin nettbutikk.


Friluftsutstyr

Et aktivt friluftsliv krever en del utstyr. Utstyret må tåle røff bruk og holde barnet/ungdommen varm og tørr. Prisene på godt turutstyr varierer mye. Men det går an å handle billig og godt. Så lenge barnet vokser er det ingen grunn til å kjøpe det dyreste tur utstyret. Det er heller ikke behov for mange forskjellige typer utstyr. De fleste speiderne trenger gode sko/støvler for turbruk, ulltøy, vind-/vanntett bekledning og tilgang på en sekk som er god å bære. Sovepose og liggeunderlag er også nødvendig. Ellers blir speidere oppfordret til å klare seg heller med få hjelpemidler enn med mange.

Vi har også en del felles utstyr som telt, stormkjøkken, øks, sag, o.l.


Tar det mye tid å være speider?

Vi har ukentlige møter hver onsdag. Utenom det er det innimellom noen helgeturer, og om sommeren er det noen ganger lengre leirer.


Hvor er det speidere i min nærhet?

Hvis du har funnet oss, men synes vi er litt langt unna kan du enten sende oss en mail og spørre om vi vet om noen grupper i nærheten av deg, eller se gjennom denne listen av speidergrupper i Bergen.


Hva er en speidergruppe?

En gruppe er den lokale aktive delen av speideren (et lokallag). Det finnes cirka 500 NSF-speidergrupper rundt om i landet. En speidergruppe består gjerne av en flokk (småspeidere), en tropp (speidere), et roverlag (rovere) og en del ledere.


Hva er en tropp?

Speidere mellom 10 og 16 år er medlemmer i en tropp. En tropp består gjerne av flere patruljer.


Hva er en patrulje?

En patrulje er en liten enhet med tre til ti speidere som mer eller mindre leder seg selv. Speiderne er gjerne omtrent like gamle og de har en patruljefører og en assistent som ledere.


Hva er en patruljefører?

En patruljefører er lederen i en patrulje. Patruljelederen har gjerne med seg en assistent. Patruljen har som regel 3-10 medlemmer.


Hva kreves det av foreldre å ha et barn som er speider?

Ikke så mye. Vi spør noen ganger om hjelp til transport til leirer. Om en skulle ønske å være mer aktiv er det mulig å bli med som assistent.


Koster det mye å være speider?

Det koster 755 per år i 16.Bergen. Disse pengene går til forsikring, og drift sentralt, og lokalt på krets kontoret. I tillegg til dette er det små beløp til turer.


Hva får man som speider?

Mye! Først og fremst får du morsomme og spennende opplevelser, venner for livet og en av landets beste lederopplæringer. Du får tilgang til å leie hytter, leirsteder og båter til en rimelig penge. Alle speidere er i tillegg personskadeforsikret på vei til, under og fra alle arrangementer i speiderregi.


Er det trygt å ha barn/ungdom i speideren?

Ja, det er det. Riktignok kan et aktivt speiderliv føre til skader av og til, men det er svært sjelden at det skjer noe alvorlig. Alle ledere i gruppen har gjennomført Norsk Grunnkurs Førstehjelp. Andre sikkerhetskometpanser vi har i ledelsen er brattkort, og kano sikkerhetskurs.


Hvor mange speidere er det per leder?

I troppen har vi to ledere, i roverlaget er der en. Dette vil variere fra gruppe til gruppe.