135 СУ „Ян Амос Коменски“

Актуално

29.02.2024 г.

Благотворителен мартенски базар


В периода 27.02.2024 - 29.02.2024 в 135 СУ "Ян Амос Коменски" се проведе благотворителен мартенски базар. Учениците предложиха различни мартеници, картички и други тематични стоки. Целият първи етаж на училището бе изпълнен с много предпразнично настроение!

28.02.2024 г.

Ден на розовата фланелка

Днес отбелязваме световния ден за борба с училищния тормоз , познат като " Ден на розовата фланелка" . 

Учениците от 135 СУ подготвиха рисунки, носиха фланелки с розов цвят  и изписаха "НЕ" в двора на училището, след което се превърна в сърце . Така изразиха своята позиция на протест срещу агресията и тормоза в училищата и се обърнаха с апел към всички: "Нека има любов, не насилие"!  

28.02.2024 г.

Ден на розовата фланелка

На 28.02.2024 ученици и учители  от 135 СУ „Ян Амос Коменски“ казват „не“ на тормоза и насилието в училище като  като част от събитието „Световен ден против тормоза в училище“,  който е известен и като „Ден на розовата фланелка“. Учениците са активно ангажирани в дейности чрез които да изразят своята позиция, а тези от тях, които желаят се обличат в  символа на деня – розова тениска. Мотото на тазгодишната инициатива е „Животът не е розов, когато те тормозят“. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап имат възможност  чрез специално изработен от психолога банер за събитието  да използват социалните мрежи, където да покажат на свои връстници, че тормозът, насилието и всяко злонамерено действие спрямо друг човек не бива да бъдат толерирани.

 Началото на това събитие е поставено от  ученици, които  стават свидетели на тормоз над техен съученик, който дошъл на училище с  розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз. Тази инициатива излиза от границите на училището и се е превърнала вече в световна кампания против насилието и тормоза. 

Последиците от насилието в училище са тежки и продължителни и силно привличат общественото внимание. Тормозът е последователно, целенасочено, умишлено, враждебно, повтарящо се поведение на едно или повече лица, които желаят да причинят вреда на други. То има няколко измерения – вербален, физически, изключване или изолиране и кибернасилие.

Тормозът е по-скоро начин на поведение, отколкото изолирана проява. Децата, които проявяват тормоз, обикновено имат по-висок социален статус или имат позиция на надмощие, например защото са по-едри, по-силни или се смятат за по-популярни. Най-уязвимите деца са изложени на по-голям риск от тормоз. 

Тормозът се проявява лице в лице/на живо или онлайн. Кибертормозът често се проявява чрез социалните медии, чрез SMS, текстови или незабавни съобщения, имейл или онлайн платформа, в която децата общуват. 

Грижата за българското общество започва с грижа за децата и тяхното  физическо и психическо здраве. Нека заедно учители, ученици, родители да помогнем на децата да растат в здравословна среда, която не толерира нездрава агресията и тормоз.

Den na rozovata flanelka 2024.pdf

Подробна информация относно предстоящите изпити (НВО, ДЗИ и ДИППК), включително и датите на тяхното провеждане.

Електронният дневник, който 135 СУ поддържа през учебната 2023/2024 година е АдминПлюс.