Бързи връзки

Актуално

22.05.2024 г.

ОТЛИЧИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 1.Д КЛАС


Борислав Георгиев Балбузанов - 3-то място и бронзов медал във Великденско математическо състезание;

Жанин Бориславова Тренева - поощрителна награда в Регионален конкурс за апликация на тема: "Моята любима здравословна храна", организиран от РЗИ Перник.

Поздравления, деца! Гордеем се с успехите ви!

19.05.2024 г.

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА "ЕКОУЧИЛИЩА"


Продължаваме устойчиви, упорити, устремени и отговорни, за чиста околна среда! Екскурзии и посещения с учебна цел, срещи и беседи с известни личности, множество награди, щафетни игри със състезателен характер, време, изпълнено с емоции и незабравими моменти.

Част от проведените  дейности през месеците април и май можете да откриете по-долу:

Задача 1: Да се подготвим за климатичните промени с помощта на биоикономиката.

Владимир Валериев от 6 "в" клас проучи и представи на табло: 'Кои изкуствени продукти може да заменим с естествено произведени версии в ежедневието си?". Заменихме найлоновите торбички с изработени от нас чанти за пазар от стар текстил.

Задача 2: Да се подготвим за климатичните промени чрез храната.

Споделихме и публикувахме нашето примерно меню за здравословни и нисковъглеродни ястия. Направихме коментар за включените храни на растителна основа и ниско съдържание на въглеродни протеини.

Задача 3: Да се подготвим за климатичните промени чрез кръгова икономика

Направихме изследване и проучване за определен период какво е количеството на ежедневните пластмасови опаковки и кенчета, които употребяваме в нашето училище. Количествените резултати от дейността ни са:

ОБЩО: КЕН - 1031 , РЕТ- 2343 = 3374 × 0, 05 лв. = 168, 70 лв.

Почистихме пространства, двора на училището, събираме разделно, компостираме, откриваме „горещи точки“ с натрупани боклуци.  Присъединихме се към благотворителното събиране на пластмасови капачки на кампанията "Капачки за бъдеще" в подкрепа на детското здраве и спасяването на детски животи,

Задача 4: Да се подготвим за климатичните промени при различните метеорологични условия

Споделихме актуално екстремно метеорологично събитие, което засегна нашата страна. Проучихме какви превантивни мерки предприема училището ни.

Задача 5: Да се подготвим за климатичните промени чрез възстановяване на екосистемите.

Записахме песента на пойните птици. Направихме снимки на тяхната естествена среда в района около нашето училище. Открихме, че не са включени в Червената книга на застрашените видове на IUCN. Развиваме лично отношение към опазване на популацията на птиците, защото знаем, че те са индикатор за въздействието на изменението на климата и здравето на екосистемите.

 

Еко комитет на Х ОУ "Алеко Константинов", Перник

19.05.2024 г.

6.Б КЛАС НА ГОСТИ НА АДМИНИСТРАТИВЕН ЦЕНТЪР ИЗТОК


На 14.05.2024 г. в рамките на седмицата на Алеко, учениците от 6.Б клас посетиха Административен център Изток. Там те бяха топло посрещнати от инж. Десислава Стоянова, която им представи работата на центъра. Тя сподели любопитни случаи от своята професионална практика, а учениците имаха възможността да задават въпроси и да обсъдят различни казуси, които ги интересуват. Те разказаха и за свои лични преживявания. 

Полезни препратки към свързани страници