(NE)OBIČNA NASTAVA

14.6. Sigurni na internetu - ali i u stvarnom svijetu

Puno smo toga naučili tijekom ove tri godine o sigurnom i odgovornom ponašanju u oba svijeta! Kako smo svi zajedno zaključili da ponavljanje pravila i svega naučenog nije dovoljno samo jedanput godišnje - tijekom Dana sigurnog intereta, odlučili smo izdvojiti po sat Hrvatskog jezika i Sat razrednika te ponoviti pravila i izraditi još jedan trajni podsjetnik na platformi Padlet. Učenici su već postali pravi majstori u korištenju različitih aplikacija za stvaranje obrazovnih sadržaja, stoga nije čudo kako su i ovaj put stvorili krasno online platno kao ukras i trajni podsjetnik na ono što je zaita važno. OVDJE SE MOŽE POGLEDATI NAŠ RAD

22.5. Gradimo naš restoran!

Na našem smo Restoranu prijateljstva počeli raditi prošle godine kad smo bili drugaši, zatim smo imali pauzu zbog korone, pa smo sad nastavili. Prošle smo godine izradili ovaj restoran od kutija za kekse koje smo malo uljepšali izradom novog krova i fasada i dodali elektroniku iz Neuron seta pa smo imali robotskog kuhara koji je mahao ručicom i pozdravljao goste na enegleskom jeziku. Gost se mogao rukovati s kuharom, a drugom rukom zatvoriti strujni krug pa restoran "pogodi" kakva hrana treba gostu. Ove smo godine, u trećem razredu, učili o pretvorbi i prijenosu energije pa smo u naš Restoran prijateljstva dodali reklamni pano na solarni pogon i kamenu vjetrenjaču koja ima i solarni panel pa zarestoran može proizvoditi struju i kada nema vjetra. O svemu smo snimili kratki film i prijavili ga na nagradni natječaj. Nagrada je manje važna - najvažnije je da smo se odlično zabavili i puno toga naučili! NAŠ FILM

28.4. Procjenjujemo i mjerimo volumen

Može se učiti iz knjiga, ali je još zabavnije ako učimo kroz pokuse! Danas su se različite vrste posuda natjecale u tome koja od njih ima najveći volumen. Najprije smo volumen procjenjivali. Oči često varaju pa smo tako došli do različitih mišljenja kod procjene volumena izrazito zskih ili širokih posuda. Pobjednicu smo lako odredili mjerenjem ali se za ostala mjestavodila napeta i neizvjesna borba do samoga kraja! Silni pokusi koje smo zadnjih dana radili doveli su do toga da su učenici počeli razmišljati o podacima koje čitaju. Tako smo pročitali kako u najvećoj posudi staje 15 l tekućine, pa smo mi to provjerili ulijevanjem jediničnim bokalom od 1 litre. I stvarno je bilo tako! Međutim, kod provjere volumena plastične boce od litre bilo je nekih odstupanja... U svakom slučaju, čini se kako je sat je bio zabavan i poučan. Učenici će, vjerujemo, i kod kuće rado procjenjivati i mjeriti volumene jer je igra s vodom UVIJEK zabavna!

26.4. Procjenjujemo i mjerimo masu

Masa je jedno od glavnih svojstava svakog tijela. Majprije smo imenovali jedinice za mjerenje mase. Zatim smo upoznali različite vage i postupak vaganja. Procijenili smo i mjerili masu tijela te pravilno zapisivali dobivene vrijednosti mjernim brojem i znakom jedinične veličine. Iskazali smo i odnose mjernih jedinica za masu te usporedili mase različitih tijela. Zatim smo računali s jedinicama za masu te rješavali problemske zadatke: Kako odrediti masu torbe ako imamo vagu koja ne mjeri tijela lakša od 5 kg? Kako jedne mjerne jedinice pretvarati u druge kako bism s njima lakše računali. Učenici su se na satu dobro zabavili i, vjerujemo, puno toga naučili. Procjenjivanje i mjerenje mase vagom se nastavilo i kod kuće ali i na idućem satu jer su procjenjivanje, mjerenje i računanje nešto što koristimo gotovo svakodnevno: kod kuće ali i izvan nje.

VELJAČA: Učimo stvarajući vlastite digitalne igre!

Važno je imati dobre metode za uspješno samostalno učenje. Zato smo tijekom veljače radili na zanimljivom projektu izrade vlastitih digitalnih igara. Najprije smo podijelili vlastita iskustva kako uspješno učiti: nakon što pročitamo neki tekst trebali bismo moći o tom tekstu smisliti barem 5 pitanja i na ta pitanja samostalno (usmeno) odgovoriti. Sjetili smo se da postoji još jedna zgodna ideja: sami o naučenom gradivu možemo napraviti ispit znanja, pitalicu ili kviz! Na jednm smo Satu razrednika odlučili isprobati ovu metodu: u alatu za stvaranje kvizova napravili smo digitalne igre - kvizove o pravopisnim pravilima kod pisanaja imena naseljenih mjesta, ulica i tgova. Za svaki uspješan posao treba imati dobar plan, a naš je plan bio ovakav:

  1. Ponovi gradivo - teoriju iz udžbenika

  2. Napravi skicu svog kviza na papiru

  3. Složi pitanja/zadatke u aplikaciji

  4. Isprobaj svoju igru i pokušaj pronaći "bug"

  5. Daj prijatelju da ti isporba igru i "napravi recenziju"

Sat je opet bio prekratak, a učenici se dobro zabavili, ponešto naučili i stvorili lijepe kvizove: LINOV KVIZ TOMIN KVIZ LORIN KVIZ DIANIN KVIZ LEONARDIN KVIZ GEIN KVIZ MARTIN KVIZ RATKOV KVIZ FRANIN KVIZ LEJLIN KVIZ LUKIN KVIZ ZARIN KVIZ MIJIN KVIZ VALENTINOV KVIZ MIIN KVIZ PAŽNJA! Za većinu pitanja treba odabrati samo jedan točni odgovor, ali za pojedina pitanja treba izabrati više točnih odgovora.

NASTAVAK: Na krilima uspjeha igrica iz Hrvatskog, na satima dodatne nastave tijekom veljače napravili smo i nekoliko igara za ponavljanje gradiva Matematike: TOMINA IGRA LORINA IGRA DIANINA IGRA MIJINA IGRA FRANINA IGRA

Krajem veljače na satima dodatne nastave dogotovili smo i igre iz Prirode i društva: FRANINA IGRA, MIJINA IGRA, LORINA IGRA, VALENTINOVA IGRA, DIANINA IGRA, TOMINA IGRA, LEJLINA IGRA.

26.2. Zagrebački ZOO u našoj učionici

U sklopu projekta "ZOO u gostima" djelatnici zagrebačkog ZOO održali su nam zanimljivu online edukaciju pod radnim naslovom "Voda, izvor života". Kroz ovaj program, uz demonstracije pokusa i razgovor s edukatorom, učenici su upoznali raznolikost vode u prirodi i osvijestili njezinu važnost za život biljka, životinja i ljudi. Vidjeli smo nekoliko pokusa o svojstvima vode, pa smo pogledali i filmić o kalifornijskim morskim lavovima: Zagiju i njegovoj obitelji. Učenici su imali prilike postvljati pitanja i razgovarati s edukatorima. Nakon edukacije učenici su na zajedničkom platnu podijelili svoje utiske i što su na edukaciji naučili, dodali svoje cdigitalne crteže, a zatim su vrednovali radove drugih učenika. Tijekom rada slušali smo prigodnu kompoziciju C. Saint - Saensa Akvarij, a sudeći po komentarima i ocjenama koje je kompozicija dobila čini se da je lijepo upotpunila današnji rad.

SIJEČANJ/ VELJAČA: Putujemo kroz prošlost

Početkom drugog polugodišta naši su učenici zdušno prionuli istraživačkom radu: prikupili su podatke o značajnim događajima iz povijesti vlastitog života, obitelji i zavičaja. Učenici su zatim od svih prikupljenih informacija izdvojili su one koje su im se učinile najvažnije pa izradili brošure: duge trake čvršćeg papira su savijali kako bi oblikovali “harmoniku”. Svaki kvadrat u brošuri prikazivao je jednu godinu u prvom desetljeću njihova života. Izradili su naslovnicu i poleđinu brošure sa podacima o njima kao autorima, dok su unutrašnjost brošure ukrasili crtežima i opisom najvažnijih događaja iz njihova dosadašnjeg života. Veći komad čvršćeg papira učenici su oblikovali kao “obiteljski plakat”: na njemu su naslikali obiteljsko stablo, dodali crteže poprsja, imena i godine rođenja članovima svoje uže i šire obitelji. Zatim su plakat dopunili lentom vremena na kojoj su istaknuli godine rođenja svih članova obuhvaćenih obiteljskim stablom. Zaključak se nametnuo sam od sebe: najviše članova svake obitelji rođeno je u 20. stoljeću. 21. stoljeće pripada našim učenicima i njihovim potomcima! Spoznaje o važnim događajima iz života trećaša nadopunili su događajima koji su obilježili zavičaj: veliki potres iz 1962. godine i bitka kod Makarske koja se odigrala daleke 887. godine. Većina učenika nije otprije znala za ove informacije i bili su vrlo ponosni i iznenađeni činjenicom da je malo mjesto bilo poprište tako velikih i važnih događaja u prošlosti. Od mnogih važnih osoba koje su na neki način vezane za zavičaj odabrali su prirodoslovca Juru Radića, književnike Andriju Kačića Miošića i Tina Ujevića. O njima su izdvojili najvažnije informacije koje bi kao današnji žitelji mjesta u kojima su ovi velikani nekoć živjeli i stvarali, otrgnuli od zaborava i nastavili tamo gdje su oni stali. Učenici su zatim ove važne događaje i značajne osobe iz zavičaja smjestili na posebnu lentu vremena koja će im poslužiti kao podsjetnik na svijetle trenutke prošlosti. Dogovorili su se kako će, čim vremenski uvjeti dozvole, obići spomenike koji su u zavičaju podignuti u slavu i čast događaja i osoba koje su obilježili i zauvijek promijenili zavičaj.

18.12. Završetak rada na Našim poduzetničkim idejama

Tijekom prosinca učenici su u koleraciji Prirode i društva, Likovne kulture i Hrvatskog jezika razmišljali i djelovali poduzetnički, te pokušali razviti vlastitu poduzetničku ideju od koncepta do realizacije. Na prvom su se satu upoznali sa pojmom poduzetništva i koje sve osobine krase uspješnog poduzetnika. zatim su se upoznali sa mogućnostima koje se nalaze pred djecom: kakve poduzetničke ideje mogu razviti učenici njihove dobi. Zatim su dobili vrijeme za osmišljavanje i skiciranje vlastite idjeje te smo organizirali Sat savjetovanja: učenici su se mogli posavjetovati međusobno, te sa učiteljicom, pa riješiti neke probleme ili nedoumice koje su im se našle na putu. Na Satu predstavljanja učenici su dobili vrijeme i prostor za predstavljanje svog proizvoda ili aktivnosti koju bi oni osobno mogli realizirati. Na ploči su mogli postaviti svoje skice i plakate, a na stolu pred pločom pokazati i objasniti nastanak i funkcioniranje vlastitog proizvoda tj. ideje. Na idućem su se satu upoznali sa brošurama: kako nstaju i čemu služe, da bi na iduća 2 sata Likovne kulture izradili vlastitu brošuru služeći se blagodatima moderne tehnologije. Sve učeničke brošure uvezali smo u jednu digitalnu knjigu koju možete prelistati OVDJE. Fotografije sa predstavljanja možete pogledati OVDJE.

17.12. Matematički uspjesi

Naši su se učenici okušali u globalnom - svjetskom izazovu u rješavanju matematičkih zadataka sa 4 osnovne računske radnje sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta! Najprije smo vježbali u četvorkama unutar razredne grupe i sa Botovima - umjetnom inteligencijom, a zatim su se formirale internacionalne grupe učenika čija su se imena pisala različitim vratama slova - iz cijelog svijeta! Ubrzo je krenulo rješavanje seta od 10 zadataka u kojima je trebalo pokazati poznavanje svih matematičkih pravila, vještinu računanja i brzinu! Naši su učenici smatrali kako se moraju pokazati pred cijelim svijetom i osvjetlati obraz našeg 3. razreda i Vesele učionice! Zaista su u svemu i uspjeli! Rezultati su bili iznimni - na ponos njih samih i njihove učiteljice! Ovo je bio još jedan sat Matematike koji je učas prošao, a školsko zvono za kraj sata nije dočekano sa oduševljenjem :)

4.12. Videokonferencija s Indijcima u sklopu projekta Time

U projektu This is our Time već 25 godina sudjeluju učenici iz preko 400 osnovnih i srednjih škola iz cijelog svijeta. Tijekom prvog tjedna prosinca učenici rada na različitim kreativnim aktivnostima kojima je vrijeme glavni motiv. Mi smo se ove godine uključili u aktivnost videokonferencija. Dobili smo jedinstvenu priliku vidjeti, čuti i upoznati učenike sa drugog kraja svijeta - iz Indije! Najprije smo se upoznali sa položajem Indije i njenom udaljenošću od Tučepi, upoznali kako izgleda velebna i jedna od najboljih indijskih međunarodnih škola, a zatim su naši (najhrabriji) učenici imali priliku po prvi puta upotrijebiti svoju vještinu predstavljanja na engleskom. Nakon predstavljanja smo poslušali što su nam učenici iz Indije pripremili o temi zbrinjavanja plastičnog otpada. Mi smo njima poslali naš film o našem projektu pretvaranja plastičnog otpada u likovna umjetnička djela. Pri kraju druženja pridružio nam se i glavni organizator projekta Time: barba Joe iz Kanade! Na kraju smo svi pogledali na sat i vidjeli da je u Kanadi 9:35, u Hrvatskoj 15:35, a u Indiji 20:05! Doručak, ručak i večera istovremeno! Fascinantno i poučno iskustvo za naše trećaše!

27.11. Izvanučionična nastava

Rano ujutro krenuli smo na pješačku turu od nekih 6 km: od škole prema Makarskoj. Putem smo ponovili naučeno o prirodnim pojavama (rosa, magla, stanja vode...), obavili različite oblike kretanja i prakticirali pravilno disanje na svježem, jutarnjem, šumskom zraku uz more. Doručkovali smo u prirodi, pa požurili do makarske meteorološke postaje ispred koje nam je dežurni meteorolog pokazao osnovne uređaje kojima mjeri različite vremenske prilike te objasnio kako se podaci šalju do DHMZa i kako se stvara pouzdana vremenska prognoza. Nastavili smo do plaže na Osejavi gdje smo svoje utiske o meteorološkoj postaji prenijeli na papir. Zatim smo u glini oblikovali zamišljeno biće koje živi iza vrata velike pećine! Učenici su svoje uratke spremili u prikladne kutijice i ponijeli kućama. Zaista lijep i poučan dan u prirodi!

30.10. Vremenske prilike i pouzdani izvori informacija

Danas smo provodili istraživačku aktivnost proučavanja različitih vremenskih pojava, njihovih simbola koji se koriste u meteorologiji, te načina njihova nastanka u prirodi. Također smo i pokušali pronaći pouzdanu prognozu sutrašnjih vremenskih prilika za naš zavičaj. U tome su nam pomagali pouzdani izvori informacija do kojih smo došli očitavajući QR kodove koji do njih vode jer smo premali da sami istražujemo internet. Pomoću QR koda smo i iskazali naše jutarnje raspoloženje - umjesto smješkića poslužili smo se simbolima vremenskih prilika! Trećaši su se zaista još jednom pokazali i kao vrsni istraživači i korisnici korisnih informacija koje pruža internet.

6.10. EU projekt uz Svjetski dan zaštite životinja

Ove smo godine obilježili Svjetski dan zaštite životinja lijepim aktivnostima za Sat razrednika: sudjelovali smo u EU projektu International Humaneness Lesson u koji su uključene brojne europske zemlje i Kanada. Od različitih predloženih aktivnosti mi smo odabrali proučavanje pomoćnih predmeta za identifikaciju životinja te izradu QR koda za privjesak našeg kućnog lubimca: psa ili mačke. Najprije smo razgovarali o problemu izgubljenih kao i životinja lutalica te smo pokušali utvrditi razloge zbog kojih do toga dolazi. Odabrali smo i najvažnije podatke koje bi netko tko nađe izgubljenu životinju trebao znati te smo odlučili te podatke uobličiti u QR kod od kojeg bismo mogli izraditi ogrlicu za našeg kućnog ljubimca. Zatim smo upogonili naše tablete te uz pomoć nekoliko aplikacija izradili portret našeg ljubimca i QR kod. Gotove smo uratke spremili u naše virtualne mape, a fotografiju s opisom aktivnosti poslali ostalim sudionicima projekta. Nadamo se da će se i njima svidjeti kao što se svidjela nama!


25.9. Maketa i plan grada Maštograda

Trećaši su se pokazali vještima u prikazivanju prostora u umanjenom 3D i 2D prikazu: izradi makete i plana grada Maštograda! Slijedeći upute u paru su izrađivali maketu, a zatim su izradili plan grada koji je sadržavao tlocrte građevina prikazanih maketom. Da bi se svi mogli služiti njihovim planom izradili su i vlastiti tumač znakova. Naravno, pripazilo se i na smještaj objekata obzirom na strane svijeta. Gotove su uratke učenici fotografirali, a izvješće o obavljenom zadatku su stvorili u obliku digitalnog dokumenta ili su snimili audiozapis. Sve su spremili u svoje digitalne mape na Driveu i poslali učiteljici na pregled. Bravo za vrijedne trećaše!

18.9. Izrađujemo vlastiti kompas

Danas smo povezali sadržaje Prirode i Likovnog te izradili ornament - podlogu za naš kompas, magnetizirali pribadaču magnetićem za ploču, provjerili magnetizam pribadače tako što smo je privukli drugoj pribadači, magnetiziranu pribadaču provukli kroz komadić pluta i postavili je u čašu vode koju smo postavili na nacrtani ornament na kojem smo istaknuli osnovne strane svijeta. Tako smo dobili vlastiti kompas u čaši! Trećaši su bili oduševljeni magnetizmom - tj. fizikom. Opet... :)

11.9. Demokratski izbori u 3.r.

Nakon što su bivši predsjednici i njihovi zamjenici podijelili svoja iskustva obnašanja funkcije predstavljanja razreda započelo je predlaganje i predstavljanje novih kandidata. Svatko se predstavio i objasnio zašto bi on bio najboji izbor. Kandidata je zaista bilo raznih: od onih koji su na prvo mjesto stavljali međuljudske odnose u razredu pa sve do isticanja ekologije, brige o životinjama i zdravoj prehrani. Ipak, kao najuspješnija pokazala se taktika dječaka koji su imali samo jednog svog predstavnika pa tako nije došlo do rasipanja glasova. Tako je za predsjednika izabran Toma, a njegova zamjenica bit će ove godine Lora. Izabrani kandidati su u svojim postizbornim govorima zahvalili biračima na ukazanom povjerenju uz napomenu kako se nadaju da će svojim radom opravdati ukazano im povjerenje.