GENER

-PER FI ESTÀ NEVANT!-

Ha arribat l'hivern però fins avui no ho semblava massa. Hem estat esperant la neu amb moltes ganes i il·lusió, i és per això que quan hem vist que es posava a nevar no ens n'hem pogut estar i... hem sortit al pati per veure-ho i viure-ho en directe!

Ens hem abrigat molt però que molt bé i hem sortit a observar com nevava, hem pogut escoltar el silenci de la neu caient i ens ho hem passat molt bé corrent pel pati i jugant a caçar flocs de neu.

Hem estat una bona estona intentant caçar els flocs que queien però no hi havia manera, se'ns desfeien a la mà. Per això hem decidit anar a buscar un recipient per cadascú a veure si així podíem resoldre el problema però què creieu? Doncs tampoc ha funcionat! I com que volíem endur-nos neu a la classe doncs hem pensat que omplint els bols amb la neu del terra seria més fàcil!

Ja veieu que ens ho hem passat d'allò més bé i l'experiència ens ha fet qüestionar-nos algunes coses així és que... Ja tenim feina per aquests propers dies!

-Observem, toquem, remenem i aprenem-

Doncs seguim treballant amb la neu, i gràcies a això hem descobert i après moltes coses. Per arribar als nostres descobriments hem fet unes quantes activitats i experiments, ho voleu veure oi?

Abans de començar vam observar-la bé, i després vam estar remenant durant una estona, fins que no en va quedar ni gota. Sabeu que vam descobrir moltes coses? El seu color, la textura, la temperatura... i que mica en mica anava desapareixent. I sabeu perquè desapareix? Doncs perquè la neu és freda, i les nostres mans, la taula i la calefacció de la classe fan que es torni aigua.

2. D'ON SURT LA NEU?

Aquesta i altres preguntes van sorgir quan experimentàvem amb la neu damunt la taula. I aquetes preguntes havien de tenir alguna resposta així és que vam iniciar una conversa per veure si algú de nosaltres sabia alguna cosa. 

Conversant vam veure que tots estàvem d'acord en que la neu baixa dels núvols, igual que la pluja. Això ens va fer pensar que, si la pluja cau dels núvols i la neu es tornava aigua, potser aquests dos fets tenien alguna relació. Va ser llavors que en Jagger ens va explicar que la neu eren gotes de pluja que es tornaven neu quan als núvols hi feia fred. Però com en podíem estar segurs? Llavors algú va dir que ho podíem buscar a l'ordinador i... vam trobar algú que coneixem molt bé que ens ho va confirmar: en Titó.

3. PERQUÈ LA NEU DESAPAREIX AMB LA CALOR? COM PODRÍEM CONSERVAR-LA?

Més preguntes per contestar i aquesta vegada, després de conversar sobre el tema, vam decidir que faríem un experiment.

Com que la neu és freda (no oblideu que és aigua que es transforma quan fa fred) amb la calor deixa de ser-ho i per això es torna a convertir en aigua. Així doncs se'ns va acudir que perquè això no passés necessitàvem que estigués en algun lloc on fes fred. 

Després de valorar algunes opcions que van sorgir (Pol Nord, d'alt de tot de la muntanya, ...) ens vam decidir per posar la neu al congelador. Sort que la nostra mestra ens va preguntar si a casa hi podia haver algun lloc on guardar coses tan o més fredes que la neu, com els gelats per exemple, i llavors l'Ares va pensar en el congelador de la nevera!

Així que vam anar a la cuina de l'escola per deixar els pots de neu al congelador i esperar fins l'endemà a veure què passava.

Al dia següent vam anar-ho a buscar i... la neu s'havia conservat intacta! Ho havíem aconseguit!

Conversant sobre tot això que hem observat i descobert, estem començant a entendre perquè ha costat tant que nevi... perquè és hivern però no fa ni gota de fred... I si no fa fred i molts dies no ens cal la jaqueta per anar al pati, doncs és impossible que es posi a nevar.

4. ANEM A JUGAR AMB LA NEU DEL PATI.

Com que al pati de pedres la neu s'havia conservat bé, vam venir ben equipats de casa per poder anar-hi a jugar.

Hi vam estar força estona, així que vam poder jugar a transportar-la, a tirar-nos a sobre, a fer boles... i també vam fer un mini ninot de neu amb algunes coses que havia dut la nostra mestra.

Ja veieu que no hi havia tanta neu com per fer-ne un gaire gran, però ens va quedar molt graciós!

5. INTENTEM TRANSFORMAR L'AIGUA EN NEU.


Ja que amb l'experiment anterior vam aconseguir conservar la neu, se'ns va acudir provar de posar aigua al congelador per veure si aconseguíem que passés el mateix que passa als núvols quan fa fred. Així que vam omplir un bol amb aigua i el vam anar a deixar altra vegada al congelador de la cuina.

Per això vam fer un cartell a la pisarra i hi van anotar el que podia passar amb l'aigua del congelador:


I llavors el Leo va dir que potser es quedaria gelat; així que teníem un altre possible resultat:


Cadascú va enganxar la seva foto fent la seva previsió del que passaria quan anéssim a la cuina l'endemà.

I què creieu que va passar? Quin va ser el resultat final? Doncs que havíem aconseguit... GEL!

I com vam fer amb la neu, vam observar-lo, tocar-lo, manipular-lo... per veure i descobrir les seves característiques.

6. FEM GEL DE COLORS.

Com que vam veure que amb el gel no podíem fer boles, ninots ni massa coses a banda de patinar, la mestra ens va  proposar intentar fer gel de colors per poder pintar per exemple. 

Hi vam estar d'acord de seguirda és clar, però vam haver de buscar i decidir de quina manera podíem aconseguir que el gel tingués colors per poder pintar, perquè ja havíem vist que no era de cap color. Després de parlar una estona algú va tenir la idea de posar pintura a l'aigua, com el dia que vam fer pasta de sal de colors. 

Així doncs, vam triar quins colors volíem, els vam barrejar amb aigua perquè l'aigua quedés pintada, ho vam col·locar en uns recipients per fer glaçons i l'Estela, la nostra mestra, hi va posar uns pals de gelat perquè després ho puguéssim agafar millor. Ho vam deixar al congelador durant un dia i... A PINTAR!

7. MÉS ACTIVITATS.

A banda de tots aquests experiments i projectes d'investigació, també hem fet altres coses:

MURAL DE NEU

ENTRE TOTS VAM PINTAR NEU PER FER UN MURAL XULÍSSIM.

CONTE

UN CONTEQUE ENS PARLA DE LA NEU COM A SÍMBOL DE L'AMISTAT.

LAPBOOK

UN LLIBRE PER RECOLLIR TOT EL QUE HEM DESCOBERT I APRÈS.

Ja veieu que gràcies a la neu hem fet i après un munt de coses. Qui ens ho havia de dir oi?