Keta, la indigeta

Apadrinem el poblat iber de la Platja de Castell

ESCOLA VEDRUNA PALAMÓS

El Logo

La imatge principal fa referència a la KETA, una sacerdotessa indigeta que ens serveix, no només per identificar el nostre projecte d'apadrinament, sinó que al mateix temps simbolitza el paper de la dona en una societat on només algunes d'elles, les de les famílies més importants, tenien un paper rellevant en el dia a dia. El dibuixant és en Sergi Mercader, exalumne de l'escola.

L'element patrimonial apadrinat és el poblat iber de la Platja de Castell a Palamós i tot el seu entorn natural.

Els objectius

El projecte es basa en la idea de l’apadrinament del Poblat Iber de la Platja de Castell a Palamós i de tot l'entorn proper per part del centre educatiu Escola Vedruna Palamós, la qual cosa comporta donar-li valor i aprofundir en el seu coneixement des del punt de vista cultural, natural i social, i fer que aquest coneixement sigui socialment rellevant, és a dir, que arribi a tota la comunitat educativa i al màxim de la població propera.

Es pretén doncs...

1. Afavorir la implicació de l'alumnat a partir d'una proposta didàctica activa i motivadora dissenyada amb els criteris de significació, comunicació, acció i projecció del currículum competencial orientador. 

2. Promoure el coneixement del patrimoni del terme municipal de Palamós.

3. Projectar el coneixement adquirit per l’alumne sobre l’element patrimonial a la mateixa comunitat i a l’entorn del centre educatiu.

Coneixements importants.

Clicant a la foto accedireu als 20 coneixements més rellevants que tots els alumnes de Primària haurien de saber sobre els ibers en general i sobre el ppoblat de Castell en particular. Estan redactat a dos nivells diferents. En negre, per als més grans; en vermell, adaptació per als més petits de l'etapa.

QUINS ODS TREBALLEM?

El paper de la dona en el món iber

Les dones ibèriques no eren meres espectadores del món exterior. Es té constància que participaven en les grans cerimònies, tocant instruments musicals, ballant activament o embellint-se. 

El paper de la dona, però, va més enllà de l'àrea domèstica i mundana. Sense tenir clar si van ostentar poder, sí que se sap que van jugar un rol destacat en aliances polítiques i, algunes, van posseir grans riqueses.                

Fem referència constant a aspectes de la vida quotidiana i la seva presència en l'art i en els rituals religiosos.

Les metodologies que fem servir

Totes les sessions s'organitzen a partir de sistema de :                                           Treball basat en projectes.

L'esdeveniment inicial es coordina amb l'optativa de teatre de l'ESO i una alumna teatralitza l'arribada de la Keta a l'aula per a motivar a tot l'alumnat a conèixer la seva cultura i el seu pas pel poblat de la Platja de Castell.

El producte final és una exposició amb material documental de què hem fet i què hem après.

També hi ha activitats de treball en grup i de competència digital.
Amb qui col.laborem i/o demanem ajuda

Hem establert aliances amb:

La Gastronòmica

Tretze Cultura

Museu de la Pesca

Museu Arqueològic Ullastret

Sense ficció però amb molta il.lusió

ENLLAÇ VIDEO  

 Producte final del projecte que han realitzats sobre els ibers els alumnes de tercer  de Primària del curs 2021-2022. Simulació d'un programa de televisió divulgatiu del poblat iber de la Platja de Castell a Palamós.