Lagar, regler & bilder

För att få förståelse för de lagar och regler som berör användningen av digitala verktyg samt för att skapa medvetenhet och kunskap hos eleverna om upphovsrätt, GDPR, nätetik och andra lagar och regler som påverkar användandet av digitala medier rekommenderas nedanstående länkar:


Bilder som kan publiceras utan tillstånd på nätet

(bl a Skolverket)

  • Egna bilder.
  • Creative Commons-licensierade bilder. På Creative Commons kan du söka efter bilder utifrån vad de ska användas till
  • Gamla bilder där skyddstiden har gått ut.
  • Bilder där det står tydligt uttryckt att bilderna får spridas fritt, även på nätet. Det finns till exempel arkiv med fria bilder. Ett sådant arkiv är Unsplash. Där kan du hitta alla möjliga bilder som du kan använda hur du vill - bara du anger upphovsperson.

En bild som är "allmängods" (public domain) är ett foto, en clip art eller vektoriserad bild vars upphovsrätt gått ut eller aldrig existerat. Sådana bilder kan användas av nästan alla för personligt och kommersiellt bruk. Bilder är allmängods om

1. Bilden är upplagd på nätet som allmängods genom en Creative Commons Zero -licens (CC0) eller liknande.

2. Bilden inte är belagd med copyright.

3. Copyrighten har gått ut.

Några ställen där du kan hitta "fria" bilder

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons är en av de största resurserna för public domain-bilder. De flesta av bilderna kan användas fritt, men en del bilder har vissa restriktioner. Här kan du hitta mer information om detta. Observera att Wikimedia Commons inte garanterar att licenserna är rätt återgivna så det är bäst att dubbelkolla licenssymbolen vid varje bild.

Unsplash

Unsplash startades av ett gäng fotografer som helt enkelt tröttnat på traditionella lagerbilder och la istället upp sina bilder gratis på nätet. Unsplash är nu en kreativ gemenskap som består av miljoner engagerade användare och fler än 250 000 bilder. Alla foton på sajten kan kopieras, modifieras och distribueras (även för kommersiellt bruk) under en särskild licens (i stort sett samma som CC0-licensen). Läs mer om deras regler här.

Flickr Commons

Arkiv och bibliotek världen över har gått ihop med FlickrCommons och därigenom läggs deras public domain-bilder upp på nätet. FlickrCommons bilder har inga kända copyright-restriktioner, men det är ingen garanti så det är bäst att dubbelkolla. Läs om deras regler här.

Public Domain Pictures

Public Domain Pictures har högkvalitativa gratis public domain-bilder, men en del bilder är bara tillgängliga via ett medlemsskap på sajten. Kolla licensen vid varje foto då en del bilder kräver att man anger upphovsperson.

1 Million Free Pictures

Upphovspersonen till 1 Million Free Pictures är den som har skapat alla bilder på sidan och som har släppt dem som public domain. Du kan söka i gallerier utifrån ämne, stil, syfte osv. Var försiktig med bilder som innehåller människor, konstverk, egendom eller varumärken då dessa kan vara skyddade av andra skäl. Läs mer om sajtens regler här.

Realistic Shots

Realistic Shots är en samling lagerbilder som inte ser ut som lagerbilder. Alla bilder är fria att användas hur du vill då de ligger under CC0-licens, och varje vecka publiceras sju nya bilder.

Pixabay

Pixabay är en samling public domain-foton, illustrationer, vektoriserade bilder och videor som är under CC0-licens. Du kan bl a söka på fotograf, kameratyp, riktning, kategori, storlek och färg.


The British Library

The British Library har släppt en miljon bilder (med hjälp av Flickr) som scannats från böcker från 16-, 17- och 1800-talet. Bilderna spänner över många områden från typografi och dekorativt papper till instrument och djur. Alla bilder tillhör public domain och får användas.

Fler tips på sajter med "fria" bilder hittar du här.