Informationssökning

Hur söker jag information?

När du söker information är det bra att ha en strategi. Det finns många olika sätt att lägga upp sökarbetet. Presentation här bredvid visar ett förslag på arbetsgång som tar dig igenom de olika stegen i informationssökningsprocessen (du kan klicka på den och förstora).

Om du vill ha mer tips på hur du kan förbättra din sökteknik så kan du titta på Linnéuniversitets sökguide. Många av deras källor är öppna för allmänheten, men en del är bara tillgängliga för studerande på universitet.

Under Digitala resurser finns en samling källor att söka i, där finns även programspecifika länkar samlade. När du använder dina källor tänk på att referera till dem korrekt, tips på hur du kan göra det finns under Skriva referenser.

Funderar du på vad som egentligen är vetenskapligt material så förklaras det i den här filmen från Linnéuniversitet.

Namnlös presentation

Söka böcker

För att se vad det finns för böcker inom det ämnet du ska skriva om så kan du söka i Teknikums bibliotekskatalog. Till vänster finns en film som visar hur du söker i katalogen. Skulle det vara så att du får för få träffar eller inte hittar något som passar så kan du prova att söka i Stadsbibliotekets katalog istället.

Är det ett ovanligare ämne du söker information om så kan du prova att söka i Libris, en nationell bibliotekskatalog som samlar högskole- och universitetsbibliotekens, samt en dela av folkbibliotekens bestånd. Hittar du något där som du tror är relevant för ert skrivande så hör av dig till skolbiblioteket, så kan vi undersöka om det går att fjärrlåna materialet till skolan.


Databaser tillgängliga på skolans nätverk

Alex författarlexikon - fakta om drygt 6000 skönlitterära författare

Landguiden - fakta om alla världens länder

Mediearkivet - tidningsdatabas, artikelsökning

Databaser som du behöver ett lånekort på Växjö stadsbibliotek för att komma åt

Växjö stadsbiblioteks databaser



Sökmotorer

Googlar du alltid eller byter du sökmotorer ibland?

Tänk på att olika sökmotorer använder olika algoritmer och därmed ger olika resultat. En del samlar in data om dig och ger träffar den tror att du söker, andra säger sig värna din integritet och sparar ingen information om dig.

Prova en ny sökmotor för din nästa sökning!

<-- Klicka i presentationen här bredvid för att komma till någon av dem.