YBCs stjärnfotograf vinner nordiskt pris

Hannes Burlin i SAM22 deltog under 2023 i Nordens största fotografitävling med en bildserie på sex bilder. Han valde noggrant ut sina bästa bilder, med förhoppning om att vinna. Efter att ha spenderat en helg och kämpat för att få den perfekta bilden på en lappuggla, lyckades Hannes till slut fånga det ögonblick han letat efter. Hannes vann tävlingen till sin stora överraskning och glädje och fick en värdefull Sony-kamera som pris och utnämndes till Young Nordic nature photographer of the year. 


Hannes Burlin är en 17-årig fågel- och naturfotograf från Stockholm, Sverige. Han startade sin karriär som fotograf redan i ung ålder. Det började med fågelskådning med hans morfar. Han har alltid varit mycket intresserad av fotografi, men det var inte förrän han fyllde 13 år som han började kombinera sina två intressen. Sedan dess har han varit en fågelfotograf ute efter att fånga fåglar i sin naturliga miljö på bild. Varje dag har han nya idéer om bilder på nya fåglar och använder varje ledig minut han har. 

Under 2023 ansökte Hannes till i Nordens största fotografitävling, ett fantastiskt tillfälle för unga fotografer att få publicitet. Tävlingen krävde att deltagarna skickade in en bildserie bestående av sex bilder. Hannes valde noggrant ut sex bilder som han ansåg vara sina bästa någonsin, alla tagna under det året. Den senaste bilden han tog var i oktober, precis innan tävlingen. Med förhoppning om att visa sin skicklighet och kreativitet, väntade Hannes nu spänd på resultatet av tävlingen medveten om att det stod mellan honom och 4000 andra unga fotografer. Hannes hade kollat de bilder som under tidigare år vunnit och kände att hans bilder var på samma nivå, om inte högre. 

Priset för tävlingen som arrangeras av den norska organisationen Naturfotograferna, som även ger ut Norges största fotomagasin, varierar beroende på vilka sponsorer som är involverade. Sponsorer som Nikon kan bidra med priser i form av kameror, objektiv eller andra fotorelaterade produkter. Priset kan också inkludera pengar, resor eller andra förmåner relaterade till naturfotografi. Hannes pris blev en Sony kamera på ett värde av 25 000. 

När han fick vinstbeskedet blev överväldigad av glädje. Det kändes både ärofyllt och överraskande. Prisceremonin var senarelagd vilket gjorde Hannes mer nervös. Han har aldrig tidigare vunnit ett sådant stort pris. Vid ceremonin fick han stå på scen och presentera sina bilder och tacka för priset. “I publiken satt det minst 800 personer, det var väldigt överväldigande och nervöst", säger Hannes. 

Foto: Hannes Burlin

För att ta bilden tillbringade Hannes en hel helg. Han tog bussen tidigt på lördagsmorgonen i februari 2023 och gick upp klockan fem på morgonen för att packa och åka till Ingarö, cirka 40 minuter från där Hannes bor. Han hade fått veta av en kompis att ugglan befann sig i området. Första dagen, efter att ha gått 40 000 steg, hittade han inget och tvingades sätta upp sitt tält på en lämplig plats för att sova när det snöade och blev mörkt och kallt.

Han lagade mat och försökte sova så mycket som möjligt. Nästa dag gick han upp vid soluppgången klockan sju, packade ihop tältet och begav sig ut för att leta igen. Han gick runt hela dagen i hopp om att hitta ugglan. Mot slutet var han nära att ge upp och åka hem när han plötsligt hittade den i en skogsglänta högt upp i en gran. Han stod där och väntade på det rätta ögonblicket när ugglan började jaga och kom närmare Hannes.

Till slut dök ugglan ner i gräset, fångade en stor mus och flög sedan upp i granen för att äta den. Det var då Hannes tog bilden. Ugglan satt kvar där under lång tid, vilket gjorde att Hannes kunde ta flera bilder, men bara en av dem blev riktigt, riktigt bra, bäst. Sedan stannade Hannes kvar tills det blev mörkt innan han tog sig hemmåt.

Bilden som Hannes blev mest nöjd med var en lappuggla, en imponerande stor uggla som dock ser liten ut på bilden. Det är en miljöbild där fågeln verkar liten i förhållande till den omgivande miljön, trots att den är stor i verkligheten. Bilden är medvetet underexponerad för att framhäva ugglan, som är ganska ljus, genom att göra omgivningen mörkare och få ugglan att sticka ut mer.

Tage Johansson,  Love Moström och Alex Rybring