eduCIEM

 

El canal d'onatge educatiu eduCIEM 

La idea de la construcció del canal d'onatge educatiu eduCIEM va sorgir amb l'objectiu de generar una eina capaç de proporcionar un suport de qualitat a la docència al camp de l'enginyeria marítima i costanera, servint de plataforma d'introducció a l'experimentació al laboratori en aquest camp, i en particular a les instal·lacions de major escala, com ara el canal d'onatge de gran escala CIEM, o el canal d'escala reduïda CIEMito del Laboratori d'Enginyeria Marítima (LIM) de la Universitat Politècnica de Catalunya ( UPC).


El disseny i desenvolupament de l'eduCIEM, dut a terme totalment al LIM/UPC, ha suposat un interessant repte tecnològic en què s'ha bolcat el coneixement i l'experiència acumulada en el desenvolupament i l'ús d'instal·lacions experimentals en els darrers 25 anys. A diferència d'altres canals de dimensions reduïdes l'eduCIEM s'ha concebut amb la idea d'oferir les mateixes capacitats i funcionaments dels seus “germans grans” però a una escala molt menor. Això en si mateix ha comportat una gran dificultat en la seva implementació, en particular pel que fa al sistema de generació i control.


Constructivament, l'eduCIEM té una longitud total de 6 m, amb una secció útil de 0.20 m d'amplada i 0.35 m d'alçada, i un calat màxim de 0.15 m. Les parets i fons són de metacrilat transparent de 1 cm de gruix.


La generació d'onatge es realitza mitjançant una pala del tipus pistó, el moviment del qual està proporcionat per un actuador lineal de 0.1 m de carrera màxima i velocitat de resposta de 1.6 m/s. 

El programari de generació utilitzat ha estat desenvolupat al LIM/UPC i permet la generació d'onatge regular, a partir de l'especificació del recorregut de la pala (stroke) i del període del moviment.


Així mateix, es disposa de 5 sensors de nivell acústic mitjançant ultrasons que pot ser situat al llarg del canal i la informació del qual és registrada mitjançant el mateix programa de generació, permetent emmagatzemar la variació de nivell dins del canal.

Els materials per poder construir aquesta instal·lació han estat finançats amb la Convocatòria 2022 d'ajuts per a la realització de pràctiques de laboratori de l'Escola d'Enginyeria de Camins de la UPC BarcelonaTech.

 

El LIM/UPC

El Laboratori d'Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (LIM/UPC) és un centre de recerca dintre de l'estructura del Departament d'Enginyeria civil i ambiental de l'Escola d'Enginyeria Civil de Barcelona. 

Els objectius del LIM/UPC són la generació i transferència del coneixement i la tecnologia, la investigació i la preparació de professionals i investigadors altament qualificats en el camp de l'enginyeria marítima i les ciències marines.