PUAN LYDIA LEOH
Profesion : Pengarah Urusan, Joyride Iron Fabrication
Fakulti : Fakulti Psikologi dan Kerja Sosial (FPKS)
Program :
Ijazah Sarjana Muda Psikologi dengan Kepujian (Psikologi Kanak-Kanak dan Keluarga)
Tahun Konvo: 2009
Ijazah Sarjana dalam Psikologi
Tahun Konvo: 2020
Ringkasan Latar Belakang Peribadi dan Kerjaya Terkini
Di tengah zon perindustrian Kota Kinabalu, dentingan logam menjadi latar kepada ketabahan seorang wanita yang mengubah wajah kepimpinan dalam industri keluli. Dilahirkan di Lahad Datu dan berlatih dalam bidang psikologi di Universiti Malaysia Sabah, Lydia Leoh pada asalnya bercita-cita menjadi kaunselor sepenuh masa. Namun, peluang dalam industri telekomunikasi mendorongnya menubuhkan Joyride Iron Fabrication pada 2013. Dengan falsafah pengurusan berasaskan empati dan pemerkasaan, beliau berjaya mengubah sebuah kilang kecil menjadi pembekal keluli utama di Sabah.
Kerjaya terkini Lydia ialah sebagai Pengarah Urusan pelbagai syarikat, jurulatih dan penceramah bertauliah. Beliau meneruskan misinya memperkasakan wanita dan komuniti perniagaan melalui platform W.E Rise Legacy. Lebih 11 tahun pengalaman kepimpinan menjadikannya pakar dalam pengurusan operasi, pembangunan kepimpinan dan pemerkasaan organisasi. Anugerah seperti Usahawan Wanita Berpengaruh Malaysia (MIWE) dan Anugerah Kepimpinan C-Suite mencerminkan bukan sekadar kejayaan peribadi, tetapi dedikasi beliau untuk membantu orang lain bangkit dan berkembang.
Pencapaian/Kejayaan Utama Selepas Tamat Pengajian
Pengarah Urusan bagi Joyride Iron Fabrication, Kainos Hardware dan W.E Rise Legacy, mengetuai pelbagai operasi perniagaan merentasi pelbagai industri.
Diiktiraf sebagai antara Successful People in Malaysia and Singapore oleh Britishpedia.
Penerima pelbagai anugerah berprestij termasuk:
Usahawan Wanita Berpengaruh Malaysia (MIWE) oleh Majlis Tindakan Pengguna Negara
Anugerah Keusahawanan Cemerlang oleh Golden Phoenix Award
Anugerah Kepimpinan Cemerlang oleh C-Suite Leadership
Anugerah Wanita Perniagaan Terkemuka oleh ShangHai Business Award
Duta bagi Mrs. Malaysia Tourism Queen International.
Ahli Exco (2024–2026) bagi Malaysia Association of Certified Coaches (MACC).
Aktif dalam pelbagai inisiatif CSR, termasuk penganjur program Kilo of Kindness dan sukarelawan untuk Arm of Hope Sabah.