Medicin & naturvetenskap

Fria söktjänster

Naturvetenskap & medicin

Översätt medicinska termer med Svensk MeSH. Använd sedan dessa engelska termer vid sökningar i nedanstående databaser.

SveMed+: Sök med det engelska (eller svenska) sökordet. Du kan hitta Open access och material på de nordiska språken. Översiktsartiklar kan man även lokalisera där, för att få en sammanfattning av forskningsläget just nu.

PubMed: Sök med MeSH-ordet och välj exempelvis “Free Full Text”. Man kan även söka fram fler filter genom Show additional filters för exempelvis åldrar på undersökningsgruppen.

I PubMed kan man även söka under MeSH-registret på samma sökterm och få veta underkategorier och överliggande kategorier för att specificera eller bredda.

SBU – medicinska utvärderingar

I vård- och naturvetenskapsprogrammen kan man ha stor nytta av att ta del av aktuell medicinsk forskning om olika sjukdomar eller företeelser. I Onsdagspedagogen idag vill jag därför tipsa om SBU:s databas för just detta.

Statens beredning för medicinsk utvärdering ger ut ett antal rapporter varje år, där de oftast sammanfattar aktuell (svårläst) medicinsk forskning inom alla områden. Till för ett par veckor sedan hade vi i biblioteket alla deras böcker här, men då vi nu har gallrat dem så kan det vara av stort värde för er att veta att allt finns fritt tillgängligt på webben. Materialet är inte lättläst, men vet ni vad ni skall söka efter så är det här en mycket bra start för ert gymnasiearbete eller för något annat skolarbete.

Användande av tjänsten

Med hjälp av frisök på förstasidan kan du söka på valfria ord ur titel och dokumentbeskrivningar. Den söker dock inte i hela dokumenten, men de viktigaste orden bör helt klart finnas med på uppslagssidan. Jag sökte exempelvis på

stress ungdom*

och fick då med alla rapporter som behandlar stress bland ungdomar (asterisken * efter ungdom gör att man kan söka på alla ord som börjar med ungdom). Klicka på den länk som verkar passa det som du söker efter och sedan på ”Ladda ner pdf” längst upp till höger. Dokumenten kan vara på allt från 5 till 700 sidor, beroende på vad det innehåller.