190827: Mediateksintroduktion (BA19 / EE19)

Denna sida sammanfattar det som vi tog upp vid Mediateksintroduktionen.

Öppettider och personal

Vi har öppet måndag till torsdag kl 7-15:15 och fredag fram till kl 14:15. Vi som jobbar här heter Carin och Peter.

Tidningar

Förutom lokaltidningarna UT, BT och STT har vi över 7000 digitala tidningar från hela världen i appen Pressreader. Det krävs bara att mobilen eller datorn är uppkopplad till skolans nätverk så har du tillgång till alla tidningar i 48 timmar efter det. Därefter är det bara att koppla upp sig igen. Läs mer.

Vi har också tillgång till Dagens Nyheter (läs mer under Databaser) där man kan läsa alla Dagens Nyheter som getts ut sedan tidningens start den 23 december 1864. Det mest intressanta idag kanske är den aktuella tidningen, men i ämnet Historia kan arkivet vara riktigt intressant och ibland kanske bättre än läroboken.

Utmärkelser

Mediatek Tingsholm har fått utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass 7 år i rad. Det är ett nationellt pris som vi är väldigt glada över att ha fått.

Välja böcker att läsa

En del böcker som ni läser i skolan är sådana som er lärare bestämmer åt er. Bra böcker, men kanske en aningens främmande. När ni då får chansen att låna vad ni själva vill - tänk då efter vad det är ni gillar att läsa om. Det ni gillar i livet i övrigt är troligen sådant som också är roligt att läsa om: action, deckare, kärlek, hockey, fotboll, karaktärer (alltså berättelser som noga beskriver personerna i boken) och mycket mer.

Prata med oss, om ni vill ha hjälp att hitta den rätta boken - vi hittar inte allt direkt men om ni ger oss tid skall ni se att vi inte ger oss.

Ni på Bygg har även en del böcker ute i ert uppehålls- och lunchrum - de böckerna får ni läsa utan att behöva låna dem hos oss. Har ni idéer om andra typer av böcker som ni skulle vilja ha dit - säg till oss!

Ni kan även söka själva i vår bibliotekskatalog.

Ordningsregler

Ordningsreglerna är enkla: Ingen mat i Mediateket och sedan stör man inte andra som är där eller förstör möblerna. Kom för att plugga, prata eller bara sätta sig i lugn och ro. Vi behandlar er som vuxna (=tillräckligt kompetent att fatta vad som gäller) ända till dess att ni inte beter er som vuxna. Om ni bryter mot reglerna så får ni gå ut och det kan även rapporteras. Mediatekets personal har godkännande av rektor att exempelvis avvisa elever om man bryter mot reglerna. Men så långt behöver det ju inte gå.

Rapportskrivning

Vi kan hjälpa till när ni behöver hitta källor till någon uppgift som ni har fått av er lärare. Vi har tillgång till en mängd riktigt bra källor vid sidan om böckerna.

Hos de elever som klarar sig bäst i de teoretiska ämnen ser vi att de även tagit stor hjälp av skolans olika resurser - Mediateket, Studieverkstaden, databaser och annat. Kom in till oss och utmana oss med intressanta, svåra och bra sökfrågor - kanske inom byggteknik? Läs mer.

Hitta i Mediateket

Kartan över Mediateket kan kännas lätt att förstå sig på, men det är bra för er att veta om att vi ställer böckerna efter några större områden. Böcker om el och bygg har vi därför på området Teknik som ni hittar mitt i fackavdelningen.

Skönlitteratur på svenska, engelska och ett 30-tal andra språk har vi längst in i Mediateket, i bokstavsordning efter författarens efternamn. Ni hittar också böcker om personer där (alltså s.k. biografier), såsom författare, bloggare, idrottspersoner och andra kända och mindre kända personer. Längst in i vänstra hörnet finns noveller - perfekta böcker att ta till om man skall ha något att läsa på en timme eller så, som när man glömt läseboken hemma och läraren säger till en att hämta en annan bok att läsa.

Databaser

Ibland är det bra att använda sig av någon av skolans databaser, det kan t.ex. handla om att du vill börja släktforska, skall leta efter information om en författare, leta i 150 år gamla Dagens Nyheter eller hitta ljudböcker för att underlätta när du läser en bok i skolan. Läs mer.

Välkomna hit!

Vi önskar er välkomna hit och hoppas och tror att detta kan bli den bästa årskursen på länge. Det är 1011 dagar kvar till studenten den 3 juni 2022 (inklusive alla lov och helger) och vi hoppas att ni gör det bästa av den tid som ni har här på skolan.

Lycka till med era studier - vi ses snart igen!