Litteraturlexikon

Allt om författare och litteratur

Alex författaredatabas

Ett bra ställe att börja på är Alex författardatabas. Alla Mediatekets databaser når ni via länken nedanför. Om vi exempelvis väljer John Green hittar vi en artikel som till en början ser väldigt kortfattad ut. Här ser man en kortare beskrivning av författaren och dennes böcker, men ni får vara beredda på att få spoilers. Det finns här några sidor till att titta vidare på och då tänker jag särskilt på sidan "Referenser" där det finns recensioner från de större tidningarna om just John Greens böcker - här kan man kanske få en bättre bild om författarkåren verkligen är så "positivt överens" om John Greens bok "Förr eller senare exploderar jag", som Åsa Österlöf på sidan innan skrivit.

Alex är alltså en bra start, men så värst mycket djupare tyckte jag inte att jag kom till att förstå vem författaren är och varför han skriver som han gör. Här behöver man tänka frågan om var Åsa Österlöf har fått sina uppgifter från. Här finns inga källor noterade. Hur behöver ni tänka källkritiskt här?

Direktlänken fungerar om du är på skolan men om du är utanför kan du pröva att klicka här efter inloggning på skolans Googlekonto och sedan klicka dig vidare.

Se även vår sida om Litteratur där vi har en mängd bra länkar till fördjupande material.

Alex deckarlexikon

Samma som författaredatabasen men här kan även söka på mer djupare information kring deckare - exempelvis alla karaktärer. Sök på en karaktär eller på ett visst yrke som en karaktär har och se vad det finns för flera författare som använder samma karaktärer. Skall du göra ett arbete om deckare har du här en guldgruva att gräva i.

Direktlänken fungerar om du är på skolan men om du är utanför kan du pröva att klicka här efter inloggning på skolans Googlekonto och sedan klicka dig vidare.