Teknik

Patent

Tekniska prylar

  • How Products Are Made förklarar detaljerat tillverkningsprocessen av ett brett utbud av produkter, från husgeråd till komplicerad elektronisk utrustning och tunga maskiner.
  • Making the Modern World Om vetenskap och uppfinningar från 1700-talet tills idag. Förklarar utvecklingen och den globala spridningen av moderna industrisamhället och dess effekter på våra liv.

Immaterialrätt

Immaterialrätt [pdf] Tidskriften Uppslaget, utgiven av Svenskt Näringsliv. Om immaterialrätt, varumärkesskydd och upphovsrätt.

Lektion om sökning efter teknikartiklar

Mediateket har flera gånger hållit lektioner på engelska om hur man söker artiklar om teknik. Där finns flera tips om hur man går vidare på ett bra och effektivt sätt och även lite om hur man bör tänka när man väljer ut artiklarna.

Tidskrifter

Transportstatistik

Ordböcker

Solidworks

SolidWorks är ett program för två- och tredimensionell CAD som utvecklas av det franska företaget Dassault Systèmes. Första utgåvan kom 1995 och varje år släpps en eller två nya versioner. SolidWorks används i alla världsdelar. Programvarans fokus är mekanikkonstruktion. Varje år tillkommer dock ny funktionalitet för fler discipliner inom konstruktion.

Programvaran finns i både kommersiell och studentupplaga och är ett av de ledande 3D-CAD-systemen idag. Norges utbildningsväsen är en av SolidWorks stora kunder av studentupplagan då de har standardiserat CAD-utbildningen till SolidWorks. I Sverige använder sig Mälardalens högskola av Solidworks som standardprogram för deras CAD-utbildning. Det finns även andra högskolor och gymnasieskolor, bl.a. Industritekniska programmet på Tingsholmsgymnasiet, som använder SolidWorks. (Källa: Wikipedia)

De böcker vi har om Solidworks är referensböcker som används i undervisningen på Industritekniska programmet och lånas inte ut. De är på engelska och när vi tidigare sökt efter material kring detta har det inte funnits ett enda förlag som ger ut böcker om detta program på svenska.

På ex Bokus finns det en hel del böcker att köpa, men vi kan inget säga om kvaliteten på dessa. Vi kommer inte att köpa in något till Mediateket, oavsett. Lycka till med efterforskningar.

Bra länkar

Spegla skärm i Chromebook

Fler och fler elever får Chromebook på skolan och ibland vill man kunna spegla dess skärm mot en TV eller en annan extern skärm. Förhoppningsvis klickar allt igång direkt, men ibland vill det sig liksom inte. Använd då denna manual:

  1. Koppla in HDMI-kabeln
  2. Startskärmen > Klicka på användarsymbolen längst ner till höger
  3. Inställningar (symbol) > Klicka på de tre strecken längst upp till vänster > Enhet
  4. Godkänn den externa skärmen genom att bocka i rutan och spegla.

Hur hämtar jag hem skolans e-post på mobilen?

Att ladda hem e-posten på en smartphone är ju en självklarhet för många av oss, men att ladda hem skolans e-post har många gått bet på. Det beror på att kommunen har flera spärrar för att skydda de känsliga servrarna. Här visar jag hur jag har gjort det på min Samsung. Ni får själva hitta vägar att anpassa det till era mobiler.

Exchange-server: epost.samkom.se

Domän: samkom

Användarnamn: (för elever) e-xyzxyz01 (för personal) xyzxyz01

E-postadress: (normalt är det för elever:) fornamn.efternamn@utb.ulricehamn.se

I vissa system skall man skriva domän\användarnamn i samma ruta.

Hoppas att ni har nytta av det här!

/ Peter

PS: Vilken app skall man använda? Själv använder jag Outlooks egen app som har en del smidiga funktioner som att man kan arkivera eller radera ett meddelande genom att enbart svepa med fingret över skärmen. /DS