Engelska

Dagstidningar

Vi har tjänsten Pressreader där vi har flera tusen tidningar på de flesta språk. Webbupplagorna av vissa tidningar finns annars här:

Radio och TV

Myndigheter i anglosaxiska länder

Nyheter

Generella länkar för olika åldrar

Ljudböcker

Vi har några engelskspråkiga ljudböcker på CD i Mediateket, men de lånas inte särskilt ofta. Genom Stadsbiblioteket har alla låntagare även tillgång till engelskspråkiga ljudböcker genom Elib (direktlänk till de engelskspråkiga ljudböckerna), men i ärlighetens namn är det inte så många moderna böcker på just engelska – det mesta är klassiker som säkert kan återfinnas på andra länkar här nedanför.

Men om ni vill ha tag på äldre såväl som nyare böcker inlästa som ljudböcker kan vi rekommendera ett par webbplatser där allt ljud faktiskt är gratis att använda som strömmande media:

Audiobooks

Audiobooks säljer tillgång till ljudböcker, men de har ett antal fria böcker att ladda ner från deras webbplats. Böckerna är inte alltid de nyaste, men många av dessa klassiker är riktigt roliga att läsa och lyssna på! Exempelvis: Jane Eyre, Emma, The Adventures of Huckleberry Finn, Phantom of the Opera och Robinson Crusoe. Se hela listan över fria böcker här.

Bits – English language learning

Bits är en imponerande samling med ljudböcker. Skapat av en lärare för att ge stöd till elever att lära sig det engelska språket. Allt är strömmande och gratis på denna webbplats – vilket självklart kräver en aktiv Internetuppkoppling. Webbplatsen innehåller även en massa radioföljetonger och en mängd annat material. Du hittar allt material direkt på webbplatsen.


Andra tjänster

Både ljudbok och e-bok

Om du vill hitta en bok som både går att lyssna på och läsa online, så är detta en möjlig väg:

Hitta de senaste inlästa ljudböckerna hos Librivox. Sök därefter på Gutenberg efter e-böcker i exempelvis pdf- eller html-version.