Politik

Aktuellt material om brittisk och amerikansk politik

Dagens elevfråga gäller om var man kan hitta bra material om aktuell politik i Storbritannien och USA. Följande länkar kan rekommenderas. Som alltid: Tänk på att avgränsa i era sökningar, så att ni får fram ett rimligt antal med artiklar eller sidor. Ibland är det bättre att snäva av…

  • CNN (längst ner kan du klicka dig fram till USA eller Europa)
  • BBC (precis som CNN lite svårnavigerad)
  • Huffington Post
  • The Guardian
  • Al Jazeera har mycket material om både Nordamerika och Europa
  • Pressreader – en app som Mediateket prenumererar på. 5000 stora dagstidningar och tidskrifter från hela världen! Välj tidning utifrån exempelvis ett land eller ett visst språk.

Om du vill få hjälp att hitta tidningar från ett visst specifikt område, kan Newspaper Map vara en god hjälp. Den är säkert inte fullständig men den har ett stort antal från hela världen oavsett (särskilt i Europa och Nordamerika).

Under “Research the UN” kan man välja UNBISnet där man kan hitta röstningar etc.

Keyword search > Sök på något ämne > Lista med de nyaste först > Klicka fram exempelvis en resolution

Kopiera UN Document Symbol (ex A/RES/70/137) och använd detta under fliken Voting records för att se röstningen.

Kopiera Meeting Symbol (ex A/70/PV.80) och använd detta under fliken Index to speeches för att se vilka som talade och vad de sade.

Lättläst om politik

> Lättläst om val och politik

Karl Marx

Dagens fråga gäller om böcker om eller av Karl Marx. Vi har delar av hans verk på skolan, men det har uttunnats under åren pga slitage. Karl Marx paradverk Kapitalet finns dock att få tag på via nätet, på svenska och andra språk, i fulltext. Ni kan finna den svenska versionen på Marxists.org. Andra översättningar, samt hans övriga verk, hittar ni på denna sida.