Ekonomi

Brittiska bolagsformer

Jag tipsar här om länkar kring brittiska bolagsformer. Det har varit svårt att hitta faktiska böcker i ämnet (även om det lär finnas, fast då enbart på engelska), men det finns webbplatser som tar upp ämnet.

Financial times

En brittisk tidning som täcker hela den engelskspråkiga delen av världen. Deras sida om Storbritannien (http://www.ft.com/intl/world/uk) är omfattande, men tyvärr krävs lösenord för att komma djupare in. Kolla in sidan, för det kan finnas bra material här.

Wikipedia

I kategorin http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Types_of_business_entity finns många olika bolagsformer förklarade, dock inte bara från Storbritannien. Där står bland annat om Limited Partnerships in England and Wales. Titta också in sidan http://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_business_entity#United_Kingdom där brittiska förhållanden särskilt beaktas.

Den svenska motsvarande kategorin är inte lika stark på det som inte är svenskt, men du hittar den här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Bolagsformer

Marknadsföring

Jag fick frågan om material om marknadsföring från ett par "gymnasiearbetesarbetande" elever. Helst fokus på forskning. Tidigare gymnasiearbeten kan vara en start när man söker efter material. Kanske kan dessa elever ha hittat bra material som man kan arbeta vidare med. Eller så kan man knyta an till deras arbeten och bygga vidare på dessa. Gymnasiearbetet som sådant får man leta fram efter utgivningsår i mappen för GYAR i Mediatekets rum på lärplattformen.

Böcker

  • Förför och berör : nätverk och event utvecklar människor och affärer av Hernmarck Olsson, Hélène (Placering: Qbl)
  • Kotler, Philip, Marknadsföring (Qbl)
  • Labba, ViviAnn, Agera business smart (Qba)
  • Olsson, Stefan, Arrangera det du vill (Bi)

Akademiskt material

UNECE samlar ekonomisk data från hela världen. Man kan exempelvis skapa tabeller.

Statistik om ekonomi. Sök på indikator eller land.

E-handel och dess påverkan på lokala butiker

Dagens elevfråga. Min första tanke är att du borde kunna hitta något på uppsatser.se. Där hittar jag bland annat följande (vid en sökning på ”internethandel” – du kan säkert hitta bättre sökord):

Prismedvetna studenter – traditionella bokhandelns fall? (2008)

Internetbutik och fysisk butik – En studie av konsumenters upplevelser i köpprocessen (2003)

Internethandel- En studie om hur en liten butik påverkas genom att även driva en webbshop (2012)

E-handel och mp-3 filernas påverkan på cd-marknaden (2003)Ni kan använda er av uppsatserna som källa, men framför allt gissar jag att de i sina källförteckningar ger dig tips på litteratur som är bra att använda sig av. Börja där och återkom sedan direkt till bibliotekarien i Mediateket.