Samhälls-vetenskaper

Om mänskliga rättigheter

FN-dagen firar vi varje år den 24 oktober – hurra! Då passar det att vi tipsar om en del material och länkar kring Mänskliga rättigheter – visste ni exempelvis att det är en mänsklig rättighet att få söka information och att få läsa vad man själv vill läsa? Jojomän – här är Mediateket en del av den rörelse som slår fast om de mänskliga rättigheterna!

Amnesty har mycket material om mänskliga rättigheter.

UN Data samlar fakta från FN:s medlemsländer – sök i sökfältet.

UN Women har en bra svensk webbplats om FN:s kvinnokonvention och kvinnors rättigheter.

OHCHR - Under Publications finns det ett antal databaser som är värdefulla i undervisningen. Ex Jurisprudence som listar domar i mänskliga rättigheter mot länder.

Hudoc - Filtrera exempelvis efter artikel 3 (tortyr), språket engelska samt de senaste fem åren. Hitta vem som gjort flest brott eller hur många brott ett visst land har gjort. Det finns möjlighet att se domstolens beslutshandlingar.

Länkar inom Samhällsvetenskaper

Länkkataloger

  • Bibblan guidar – material inom en mängd underområden till denna kategori

Kvinnligt och manligt i sociala medier

Hillsberg, Alex & Adelman, David (2014). Most Popular Social Media Sites Review: Why Women Are The Real Power Behind The Huge Success Of Pinterest and Tumblr. Chicago: FinancesOnline.com

Mazman & Usluel (2011). Gender differences in using social networks. Ankara: The turkish online journal of educational technology

McCandless, David (2012). Chicks rule – gender balance on social networking sites.

Uppsatser.se (olika årtal) – använd gärna andra sökord för bättre eller bredare resultat.

Westerlund, Kenneth (2009). Kvinnor dominerar sociala medier. Stockholm: Dagens Nyheter

Gå vidare

Leta efter nyckelpersoner och källor i dessa och andra artiklar. Sök bredare (på exempelvis manligt och kvinnligt språk) för att få bättre sökord.

Könsstympning

För att göra en bra sökning kring Könsstympning så behöver man använda sig av rätt sökord. Könsstympning (eng. genital mutilation) är något som i första hand används för kvinnlig omskärelse. Wikipedia är här en bra start (svenska/engelska) och de har en mängd länkar till annat material (mest på engelska) som kan vara bra att titta på, för att få en kvalitativ fördjupning.

Boken Situationen för världens kvinnor kan också vara en bra grund att börja på, men den bästa boken är nog ändå Kvinnlig könsstympning av Berggren och Franck. Mitt ständiga tips för att få en bra fördjupning eller för tips om bra litteratur att gå vidare till är ju Uppsatser.se – missa inte det!

Böcker om migration och fattigdom

Jag vill idag rekommendera två böcker om migration och fattigdom. De kan mycket gärna kopplas till situationen för tiggarna i Sverige eller användas för att belysa migrationsfrågan ur olika perspektiv.

Nyttiga människor (av David Qviström) – beskriver olika människoöden och ger en bild av den svenska och europeiska migrationspolitiken, med tiggare, tillfälliga tältläger och utvisningar. ”Vem är egentligen ‘nyttig'” är en av de frågor som Qviström ställer sig.

Fattigdom utan gränser (av Hans Swärd och Lena Engelmark) – handlar just om fattigdomsfrågan ur både ett svenskt och internationellt perspektiv. Den ger både ett historiskt och ett nutida perspektiv.

Prostitution

Böcker, etc

Övriga medier

Kontaktvägar

Observera att källorna här ovan inte har granskats källkritiskt – det är ditt ansvar…

HBTQ i andra länder

På senare år har HBTQ-rörelsen i Ryssland varit mycket på tapeten och inför OS 2014 i just Ryssland har frågan aktualiserats internationellt. Här samlar vi några tips om vidare studier i ämnet.

Webben

Intresseorganisationen ILGA-Europe samlar en mängd fakta om HBTQ-rörelsen i Europa.

Böcker om HBTQ i världen

Pussy Riot : a punk prayer for freedom (2013)

Kampen mot homofobin : om HBT-rättigheter i världen (2012)

Närliggande medier

Barn i regnbågsfamiljer (2011) – mest om Svenska familjeförhållanden

HBT speglat i litteraturen (2009) – en litterär genomgång

Vad är queer? (2006) – en historisk överblick

Viktigt om näthat

Näthat är en företeelse som är smärtsamt närvarande för så många i vårt samhälle idag. Säkerligen har en betydande del av de som befinner sig på vår skola blivit utsatta för detta i någon mån.

Här finns en rad böcker som kan hjälpa till vid samtal, efterforskningar och igenkänning. Vi har skönlitteratur samt faktaböcker om näthat och vi har dessutom om det mer vidare begreppet nätkulturer. 2013 var det en kampanj på sociala medier under hashtaggen #nohate som uppmärksammade frågan. NoHate har också en juridikpodd som man kan lyssna på – här har ni det första avsnittet.

Läs mer

Näthat : rättigheter och möjligheter (Mårten Schultz, 2013) – fakta och tips

Vad gör unga på nätet? (Elza Dunkels, 2012) – fakta och tips

Näthat blues (Agnes Hammar, 2014) – roman

Gilla ”Hata horan!” (Johanna Nilsson, 2012) – roman

Näthat – aktuella nyhetsartiklar

Det nätpolitiska manifestet (Christopher Kullenberg, 2010) – om nätkulturer

Gilla! – dela engagemang, passion och idéer via sociala medier (Brit Stakston, 2011) – om nätkulturer, särskilt för organisationer/pedagoger

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivningar finns det gott om i både press och närmast bokform, men det var svårare att hitta material som hjälper oss att hitta alternativa syner på detta – skall man exempelvis köpa ekologisk honung från Brasilien, eller istället välja svensk honung från kommunen som inte är kravmärkt? Vi lovar inte att ni hittar svaren i nedanstående böcker, men ni kommer kanske en bit på väg!

  • Globaliseringens vinnare och förlorare (2000)
  • Globaliseringens dimensioner (2002)
  • Råvarumarknaden (2007)
  • Välfärd utan tillväxt (2011)
  • Den globala resan (2007)