Foto

Webbverktyg

Luta en bild – Lunapic

Jag har ibland förutom att runda bilden även lutat den i lutningen 5 grader. För detta använde jag mig av online-verktyget Lunapic.

Användande av tjänsten

Gå till Lunapic och ladda upp din bild via ”Basic upload”. Använd sedan effekten Edit > Rotate image och luta bilden 5 grader (eller den lutning du önskar). Klicka på Rotate och spara ner den nyskapade bilden genom att högerklicka på bilden.

På Lunapic finns flera funktioner. Särskilt några under ”Effects” som gör riktigt snygga effekter med bilderna.

Verktyg för att runda till bilder – Round my pic

Idag när jag redigerade på denna webbplats hittade jag ett smidigt litet verktyg för att göra rundade kanter på bilder. Lika bra att tipsa om det här också…

Verktyget var gratis och online och även om man säkert kan finna dessa funktioner i program på datorn tycker jag att det finns en stor fördel i att det just är i molnet man kan arbeta även vid enklare fotoredigering. Onlineverktyget heter Round my pic och gör just ingenting annat än att runda min bild. Ladda upp bilden (observera att filnamnet inte får innehålla specialtecken eller mellanslag) och klicka på ”Round my pic”. Blixtsnabbt gör programnmet just detta och du kan sedan högerklicka på den skapade bilden för att spara ner den i png-format.

Tips: Man kan även använda sig av andra verktyg genom länkar längst ner på Round my pic-sidan.


Pixlr.com – en avancerad bildredigerare på webb och mobil

Om man inte nöjer sig med de enklare fotoredigeringsmöjligheterna genom ex Lunapic så finns det gratisverktyg på webben som är att jämföra med Photoshop, även om man inte riktigt får allt som Photoshop har att erbjuda.

En av de bästa tjänsterna är Pixlr.com men ich med att den är betydligt mer avancerad än de flesta andra så kräver den dessutom lite mer av användaren. Lek dig fram i Pixlr Editor för att testa de olika funktionerna. Du behöver inte logga in för att få alla funktioner men om man har ett konto kan man spara sitt material mellan gångerna. Det finns även appar för smartphone (iOs och Android) så att du kan arbeta direkt med de bilder som du tagit med mobilen (ett mindre antal funktioner är tillgängliga via apparna).