FUTURUM

En utstilling om framtida

Om Futurum

FUTURUM er en framtidsrettet utstilling om det grønne skiftet og hvordan vi kan nærme oss lavutslippssamfunnet mot 2050. Et mangfoldig utvalg fagmiljø på NTNU med eksterne samarbeidspartnere viser frem eksempler fra sitt arbeid om klimaendringer og omleggingen til en mer bærekraftig framtid. Utstillingen er satt sammen av flere moduler som omfatter 4 hovedtema;

  • Klimaendringer og energisystem
  • Framtidas by
  • Bærekraftig livstil
  • Framtidas mat

Utstillingen skal lettfattelig vise en mulig verden i 2050, der vi mennesker har lært oss å leve mer i pakt med naturen. Her kan man reise inn i framtida, se i virtuell virkelighet hvordan havet stiger og hvordan flom og ekstrem nedbør rammer Trondheim sentrum. Her kan du finne ut hvordan du kan leve bærekraftig, finne ut hvor mye du selv forurenser og lære om hvordan insekter kan bli både menneskemat og dyrefôr. Dette er en interaktiv utstilling, som viser nye formidlingsmetoder, opplevelser, kunnskap og refleksjon rundt noen av fremtidens største utfordringer.

Motivasjonen er å gi de unge håp, ikke dynge katastrofene i hodet på dem og få dem til å tro at alt er håpløst. Utstillingen vil isteden gi svar på hva som skjer og hvorfor, men også hva hver enkelt av oss kan bidra med.

I museets formidlingstilbud møter vi elevene med en innledende samtale over utstillingens tema. Deretter utforsker de utstillingen med hjelp av oppgaver, utfordringer og prøving av interaktive elementer. Til slutt diskuterer vi mulige framtidsscenarioer og løsningstiltak.

Les mer om utstillingen og de ulike temaene.

Klassen kan selv velge om de vil se på egen hånd eller melde seg på formidlingsopplegg. Begge valg krever forhåndspåmelding til skoletjenesten.

Hva kan du bidra med for å skape en bedre framtid?

Periode: Skoleåret 2019/2020

Dager: Tirsdag – fredag

Tidspunkter: kl. 9.45 og 11.45

Varighet: 1,5 timer

Antall elever: Anbefalt 20 – 25, maks 30


Påmeldte formidlingsrunder kan avtales til andre tidspunkter og varighet.

det er også påmelding for klasser som ønsker å se utstillingen på egen hånd.

Museets åpningstid tirsdag – fredag kl. 10 – 16.


Påmelding til skoletjenesten ved Solbjørg Pedersen

skoletjenesten@vm.ntnu.no

Mobil. 99 25 53 60

Undervisningsopplegg for ungdomskole:

I forbindelse med at du og dine elever skal på utstillingen ønsker vi å dele et undervisningsopplegg med deg. Dette undervisningsopplegget består av et for- og etterarbeid for elevene. Formålet med forarbeidet er at elevene skal ha forkunnskap før de ankommer utstillingen. På denne måten vil de ha større utbytte av de ulike elementene som utstillingen formidler. Etterarbeidet dreier seg om hva elevene selv kan gjøre for å bidra til et lavere klimafotavtrykk.

Under vil du finne link til Viten.no. Her finner du en ressurs som skal benyttes knyttet til klimaendringer. Opplegget er laget av Naturfagsenteret, CICERO Senter for klimaforskning, NAROM og Utdanningsetaten i Oslo. Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd og Utdanningsetaten i Oslo.

Det er to måter å benytte seg av opplegget. Du kan velge å registrere deg som lærer. Dette åpner opp for muligheter knyttet til elevenes arbeid. Du kan som registrert lærerbruker legge til en klasse som elevene kan registrere seg under. Dette gjør at elevene kan skrive svar knyttet til oppgaver direkte på siden og lagre arbeid underveis.

Om du velger å bruke siden uregistrert, så er det fullt mulig. Elevene vil ikke ha mulighet for å skrive svar direkte på nettsiden. Dette må gjøres ved i et eget dokument(Google dokumenter).

Opplegget egner seg til å gjøre oppgaver på egen hånd, eller å ha gruppediskusjoner.

Registrere bruker på viten.no

Om du ønsker å registrere klassen din, så kan du velge å logge inn med FEIDE, eller opprette en lærerbruker uten FEIDE. Dette valget gjør du når på siden til viten.no. Om du vil benytte deg mulighetene en registrert bruker har, opprett bruker og logg inn før du benytter deg av opplegget. Undervisningsopplegget består av tre deler:

1. Jorda blir varmere 2. Konsekvenser og 3. Hva må vi gjøre

Del 1 og 2 gjøres før dere ankommer utstillingen på Vitenskapsmuseet. Del 3 gjøres som etterarbeid.

Ved å klikke her kommer du videre til nettsiden til viten.no

Benytte opplegget uten å registrere deg

Om du velger å bruke opplegget uten å registrere deg så er det fullt mulig. Du kan bruke alle oppgavene og videoer som er på siden, men elevene må gjøre det skriftlige et annet sted enn på selve nettsiden til viten.no. Her kan man benytte seg av Google dokumenter.

Undervisningsopplegget består av tre deler.

1. Jorda blir varmere 2. Konsekvenser og 3. Hva må vi gjøre

Del 1 og 2 gjøres før dere ankommer utstillingen på Vitenskapsmuseet. Del 3 gjøres som etterarbeid.

For å gå direkte til opplegget klikk her