Plikter og rettigheter

Sjekkliste for habilitetsvurderinger 

Utarbeidet av Bystyresekretariatet i Trondheim i samarbeid med kommuneadvokaten, til bruk for Trondheim bystyre. Sist oppdatert 14.09.2020.


1. Sjekk sakslisten i god tid før møtet

2. Besvar følgende spørsmål når du ønsker din habilitet vurdert


Som folkevalgt er du selv ansvarlig for å gi nødvendige opplysninger.  Vurderingene om din habilitet blir gjort basert på de opplysninger du sender inn. Innsending gjøres i DigDem. Det folkevalgte organet avgjør til slutt spørsmålet om habilitet. Det er ikke ulovlig å være inhabil, men det er regler for hvordan det håndteres. Er du inhabil, kan du ikke være med på å avgjøre saker. På den annen side skal ingen erklære seg inhabil for å unngå å måtte behandle ubehagelige saker. Din habilitetsforespørsel, og sekretariatet/kommuneadvokatens vurdering og anbefaling til bystyret, blir publisert på bystyrets nettside.


Veiledning for habilitetsvurderinger 

Utgangspunktet for håndtering av habilitetssaker er forvaltningslovens bestemmelser og Trondheim kommunes etiske retningslinjer.  Det er ikke ulovlig å være inhabil, men det er regler for hvordan det skal håndteres. Er du inhabil, kan du ikke være med på å avgjøre saker. På den annen side skal ingen erklære seg inhabil av bekvemmelighetshensyn eller for å måtte behandle ubehagelige eller vanskelige  saker. Det folkevalgte organet avgjør selv spørsmålet om habilitet.


Automatisk inhabil etter forvaltningsloven § 6 første ledd

Du er automatisk inhabil dersom du:


Inhabil etter forvaltningsloven § 6 andre ledd (”andre særegne forhold”)

Du kan vurderes som inhabil etter andre ledd dersom du eller noen du har nær personlig tilknytning til har særlig personlig fordel, tap eller ulempe avhengig av utfallet i saken. Det gjelder i første rekke økonomisk, men kan også være i form av goodwill, anseelse, lojalitetskonflikter og annet. 

Her må det gjøres en skjønnsmessig vurdering, og det er da viktig at det foreligger nok opplysninger til at vurderingen kan gjøres. Her må det gis en tilstrekkelig beskrivelse av egen tilknytning og hvilken type fordel/tap/ulempe det gjelder slik at vurderingen kan gjøres.

NB: Den skjønnsmessige vurderingen skal ikke overprøve de klare grensene som er satt i fvl § 6 første ledd. Dvs. at det må foreligge andre forhold eller momenter enn de som er nevnt der. For eksempel: Er du søskenbarn til en part er du ikke inhabil med mindre det foreligger andre forhold utover det at du er søskenbarn som utløser inhabilitet.


Noen eksempler


Spesielt om inhabilitet etter kommuneloven § 11.10.

Kommuneloven har noen regler som angår kommunal forvaltning. Her er noen eksempler som kan være aktuelle: