(SMART LIBRARY FOR ENHANCED USERS EXPERIENCE AND EFFICIENT OPERATIONS THROUGH DIGITAL TECHNOLOGIES)
-et forskningsprosjekt ved Trondheim folkebibliotek, i samarbeid med NTNU og Trøndelag fylkesbibliotek
Hva er SmartLib?
Oppgaven var i utgangspunktet enkel:
Vi på Trondheim folkebibliotek har et aldrende sorteringsanlegg, som har for få sorteringer i forhold til behovet.
Vi trenger et nytt sorteringsanlegg.
↓
Det endte opp med et 4-årig FoU-prosjekt i samarbeid med Trøndelag fylkesbibliotek, NTNU og robotikkprodusenten Wheel.me.
Prosjektet fikk 7 millioner kr i støtte fra Norges Forskningsråd.
Vi skal se på hvordan vi kan jobbe smartere i biblioteket. Hvordan færre manuelle oppgaver kan gi bedre HMS og mer tid til å bruke på innbyggerne, både i biblioteket og digitalt. Sammen med NTNU skal vi få et bedre kunnskapsgrunnlag på hvordan vi jobber i dag og hvordan vi kan jobbe bedre i framtiden.
Oppsummering av prosjektsøknaden:
I gjennomsnitt låner ca. 1,1 millioner besøkende 1,1 millioner medier på Trondheim folkebibliotek. Biblioteker handler fortsatt mye om fysiske medier (bøker, aviser, AV-media, osv.) og derfor er logistikk og materialhåndtering en stor del av bibliotekenes arbeidstid (opptil 30 %).
I tillegg tilbyr bibliotekene flere tjenester, for eksempel kulturarrangementer. Budsjettbegrensninger i kombinasjon med befolkningsvekst, øker gapet mellom ressurser og tjenestetilbudet. På Trondheim folkebibliotek er våre ansatte den viktigste ressursen. Å frigjøre tid fra rutineoppgaver og ha en mer proaktiv ressursforvaltning, vil være av stor betydning for å gi tjenester av høyere kvalitet til bibliotekets brukere, samtidig som effektiviteten i driften forbedres.
Hovedinnovasjonen til SmartLIB er utviklingen av et smart biblioteksystem som utnytter potensialene til dataanalyse (AI-based predictive analytics tools) for å trekke ut nyttig informasjon i sanntid for planlegging og kontroll av ressurser og for å hjelpe bibliotekansatte, samt bruk av avansert robotikk (autonomous wheels by wheel.me) for å forbedre effektiviteten av operasjoner og gi bedre service til lånerne.
De mest kritiske FoU-utfordringene er:
• Utvikling av smart bibliotekplanlegging og kontroll, aktivert av AI for å gi et sanntids dashbord for overvåking av bibliotekressurser og mer effektiv planlegging av driften (f.eks. jobbtildeling til ansatte, veiledning til lånetakere, lagerstyringsbeslutninger, dynamisk re-layout)
• Utvikling av det smarte digitale assistanseverktøy, for å gi en bedre dialog mellom bibliotekansatte og lånerne, og for å videre automatisere driften i biblioteket med kobling til et smart materialhåndteringssystem, som øker servicenivået og effektiviteten
• Utvikling av et smart materialhåndteringssystemet, undersøkelse av avansert robotikk (autonomous wheels by wheel.me) og ulike ML/AI-metoder for å forbedre lagerstyringen og gjøre distribusjonssystemet mer dynamisk
Lenke til prosjektbanken Forskningsrådet