Stor interesse for den nordiske smartby-modellen i Kina

Nordic Edge China satt Stavanger og den Nordiske-modellen for innbyggerinnvolvering og tverrsektorielt samarbeid på agendaen i Kina.

Konferansen i Beijing, 9. og 10. april ble en begivenhetsrik opplevelse, både for de 350 deltakerne og for arrangøren. Nær hundre politikere, smartby-aktører og representanter fra privat næringsliv i henholdsvis Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island tok turen til Beijing for å utveksle smartby-initiativ og erfaringer med kinesiske myndigheter og privat næringsliv.

- Det er spesielt

På programmet sto blant annet Smartby-samarbeid på tvers av landegrenser, presentert av prosjektleder for Smart Reykjavik Kristinn Jón Ólafsson, utviklingen av bærekraftige og gode samfunn i Stavanger, Tampere, Finland og Sønderborg i Danmark, testing og implementering av nye konsepter i real-life living labs og en rekke workshops, på tematikk som urban mobilitet og helse.

Kineserne på sin side presenterte hypermoderne AI og big data prosjekter og storskala smartby-utbygninger i Beijing og Xiong’an. Xiong’an prosjektet alene spenner over et område på 2,000 kvadratkilometer og huser en befolkning på mellom 2 til 2,5 millioner mennesker.


Kunnskapsutveksling på alle fronter

Nordiske bedrifter fikk også slippe til med presentasjoner av deres aktiviteter og planer i Kina. Blant disse var Arctic Green Energy, Envac, House of Energy Hus. Sweco, Tomrao og Velux. Videre gikk turen til Huaweis imponerende anlegg hvor deltakerne fikk en demonstrasjon av selskapet verdensomspennende løsninger for smarte byer.

- Besøket markerte avslutningen på to fantastisk inspirerende dager, hvor vi har knyttet en rekke interessante kontakter, kommet enda tettere i inngrep med våre nordiske venner og samarbeidspartnere, og fått konstatert at kineserne virkelig er interessert i den nordiske smartby-modellen, sier Bjarne Uldal i Nordic Edge som årlig mottar delegasjoner fra Kina på den nordiske utgaven av konferansen i Stavanger.

Nordic Edge China er et nordisk-kinesisk samarbeid arrangert av Nordic Edge sammen med NTNU, Business Sweden, VTT Finland, Demos Helsinki, Nordic FlexHouse, Innovation Centre Denmark og kinesiske World Green Design Organization, med støtte fra Nordic Innovation og Innovasjon Norge. Stavanger kommune og de nordiske ambassadene i Kina har vært viktige bidragsytere av konferansen.

I forlengelse av Nordic Edge China inviterte det Europeiske nettverket av forskningssentre (ENRICH) deltakerne til byen WuXi og videre program fokusert på Smart Helse. Et annet alternativ var å besøke Stavanger kommunes vennskapsby NingBo, en by på omlag 8 millioner mennesker med store smartbyinitiativ, etterfulgt av program i Shanghai.


Ønsker mer

Expo-sjef i Nordic Edge, Mona Vervik sier at responsen fra Kineserne har vært utelukkende positiv både i forkant og etterkant av konferansen.

- Det er klart det er givende når over 300 personer står på venteliste til et arrangement som har et tak på 350 deltakere, sier Vervik og legger til at invitasjonene til å arrangere Nordic Edge China i 2020 står i kø.

- Nå skal vi lande litt og evaluere årets event. Det er for tidlig å love ny konferanse i Kina til neste år, men det er klart det interessant for oss når Kinesiske byer regelrett konkurrerer om å få være vertskap for Nordic Edge, sier Vervik. Men først blir det fullt fokus på konferansen i Stavanger 24.-26. september, ettefulgt av Nordic Edge USA i Washington i 14. november.