Hvor mange ønsker du velkommen på din enhet?

Oppfordring fra byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge!

I 2024 har Trondheim kommune vedtatt å bosette 845 flyktninger. Det er rekordmange for Trondheim kommune! 

Hver måned skal vi åpne døren for minst ti personer ut på kommunale enheter. Flyktningløftet er Trondheim kommunes satsing på å gi flere flyktninger muligheten til å inkluderes i arbeidslivet. 

Vi gir en arena for å trene på norsk samtidig som vi rekrutterer verdifull kompetanse. Trondheim kommune skal være et springbrett for å knekke kodene i norsk arbeidsliv!

Slik fungerer Flyktningløftet

Vi tar kontakt eller du melder deg på

Vi i Flyktningløftet tar direkte kontakt med enheter for å presentere satsingen og svare på spørsmål. Sammen avklarer vi enhetens behov, oppstart av aktiviteter, kapasitet, varighet og omfang.  Ønsker dere som enhet mer informasjon eller har spørsmål? Ta gjerne kontakt med Praksiskoordinator Marte Halvorsen eller meld deg på i skjemaet her.

Vi kobler riktig deltaker og enhet

Programrådgivere og Jobbteamet ved Flyktningenheten kartlegger kompetanse og motivasjon hos deltakere i introduksjonsprogrammet. På bakgrunn av kartleggingen av deltakerne og enhetenes behov kobler vi riktig kandidat til riktig enhet!

Oppstartsmøte og videre oppfølging

Etter at koblingen er gjort, kaller programrådgiver inn til oppstartsmøte med ansvarlige på enheten. Målet med møtet er å treffe hverandre, snakke om varighet, oppgaver og forventninger.  Programrådgiver kjenner deltaker godt, er spesialist på etnisk mangfold og vil gi oppfølging og veiledning gjennom løpet.  Alle enheter som samarbeider med Flyktningløftet vil få tilbud om kompetanseheving på mangfold og mangfoldsledelse.  



Velg hvordan du som enhet vil gjøre et løft!

Vi tilpasser aktiviteten etter hva enheten din har kapasitet til og kandidatens forutsetninger. Som enhet har du fleksibilitet til å velge hvordan du vil gjøre et løft. Nedenfor ser du fire forslag til hvordan løpet kan se ut:

Jobbskygging

Aktivitet:

Følge ansatte gjennom arbeidshverdagen. 

Ingen krav til egne oppgaver eller opplæringsplan. 


Omfang:

Minimum 15 timer i uken. 


Varighet: 

Valgfritt.


Mål: 

Sosial arbeidsinkludering, kulturutveksling, innsikt i norsk arbeidsliv, bransjeforståelse, introduksjon til fagspråk og nettverksbygging. 

Arbeidspraksis

Aktivitet:

Utføre arbeidsoppgaver ved enheten for læring og arbeidserfaring.


Omfang:

Minimum 15 timer i uken. 


Varighet: 

Valgfritt


Mål: 

Bli en del av arbeidsmiljøet på enheten.

Bygge og bruke kompetanse innen fagfeltet. 

Praktisere fagspråk. 

Karrierekraft

Aktivitet:

Strukturert opplæringsløp bestående av relevante arbeidsoppgaver, definerte opplæringsbehov og klare kompetansemål. Trainees i Karrierekraft får en mentor med samme fagbakgrunn. 


Omfang:

50-100% (Ut fra enhetens behov)


Varighet: 

6-12 måneder. 


Mål: 

Bidra med  fagkompetanse  (minimum bachelornivå) på enheten. 

Dekke det praktiske kompetansegapet og bli kvalifisert til jobb i faget. 

Les mer 

Les en av suksesshistoriene fra Karrierekraft her

Jobb

Aktivitet: 

Kandidater med relevant kompetanse utfører arbeidsoppgaver i et ansettelsesforhold.


Støttemulighet:

Fordi kandidatene er ny i norsk arbeidsliv og har et annet morsmål enn norsk, kan enhetene kompenseres med lønnstilskudd fra NAV (Aml.§14-9 2.ledd d).   


Omfang:

Ut fra enhetens behov.


Varighet: 

Fast eller midlertidig inntil 12 måneder.


Mål: 

Dekke rekrutterings- og kompetansebehov med mindre risiko for enheten. 

Være en del av daglig drift og utføre ordinære arbeidsoppgaver.


Ofte stilte spørsmål

Hva koster det å ha en flyktning i praksis? 

Det koster ingenting å ha en kandidat fra Flyktningenheten i praksis. Kandidatene er deltakere i introduksjonsprogrammet og mottar en månedlig stønad. 

Hvor lenge varer det? 

Dere bestemmer selv! Noen enheter synes det er lettere å planlegge med lengre avtaler, andre enheter foretrekker korte praksisavtaler. Uavhengig av lengde kan avtalen avsluttes når som helst dersom dere opplever at praksisen ikke fungerer. 

Får enheten oppfølging? 

Ja! Dere får tilpasset oppfølging og veiledning fra en rådgiver som kjenner kandidaten. Programrådgiveren fra Flyktningenheten er spesialist på etnisk mangfold og kan hjelpe til med det som trengs! I tillegg har kommunen en egen praksiskoordinator du kan kontakte dersom du har spørsmål rundt å ta inn noen i praksis eller ønsker at din enhet skal få kompetanseheving på mangfold og mangfoldsledelse. 

Finnes det noen støttemuligheter?

Det finnes flere ulike støttemuligheter. Eksempler på støtte kan være dekning av bransjerelevante kurs, frikjøp av tid som ansatte bruker til opplæring eller lønnstilskudd ved en ansettelse. Flyktningløftet har tilgang på en rekke virkemidler fra NAV. Programrådgiveren fra Flyktningenheten vil være der for å forenkle prosessen dersom dere har behov for støtte.