Flyktninghelseteamet

Trondheim kommunes kompetanseteam på migrasjonshelse 

Flyktninghelseteamets visjon og målgruppe

Vi skal fremme helse og mestring - gjennom helhetlige, likeverdige og familierettede helsetjenester. 


Verdier 


Målgruppe


Flyktninghelseteamet - et kompetanseteam på migrasjonshelse 

Flyktninghelseteamet (FHT) er en del av Flyktningenheten, og er et tverrfaglig sammensatt team med helsesykepleier, helsesekretær, psykiatrisk sykepleier, lege, familieterapeut, fysioterapeut, jordmor, psykolog, helsefagarbeider og barnevernspedagog. 

Teamet har lang og bred erfaring med arbeid med migrasjonshelse.  Forebyggende og helsefremmende tiltak står sentralt i teamets arbeid.

Teamet er opptatt av å skape trygge og tillitsfulle relasjoner og tar utgangspunkt i ressursene hos den enkelte. Vi arbeider tverrfaglig, helhetlig og familierettet for å tilby god og likeverdig helsehjelp.  Det er stort fokus på faglig oppdatering, felles faglig overbygning og etisk praksis. Målet er  å skape en likeverdig helsetjeneste, der hver enkelt pasient opplever å bli møtt og sett som et helt menneske. 

Menneskerettighetene og barnekonvensjonen står som sentrale rettesnorer for vår praksis.

Vi tilbyr individuelle helsetjenester, gruppebaserte tiltak og universelle forebyggende tiltak gjennom de arbeidsoppgavene som er beskrevet under.  

Helseundersøkelse

Alle nyankomne  tilbys helseundersøkelse for å avdekke helseplager i en tidlig fase og sørge for behandlingstilbud. Helseundersøkelsen er i tråd med anbefalinger fra helsedirektoratet, gitt i veilederen "Helsetjenester til flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente"

Smittevern og vaksiner

Vi gjennomfører tuberkuloseundersøkelse av alle nyankomne i henhold til smittevernloven. Vi undersøker også for andre smittsomme sykdommer, som HIV, hepatitt, MRSA. 

Alle tilbys vaksiner i henhold til anbefalinger fra Folkehelseinstituttet. 

Undervisning

Kunnskap og felles forståelse er en viktig plattform for å sikre likeverdige helsetjenester til FHTs målgruppe.  FHT bidrar med undervisning til  kommunalt ansatte for å fremme  felles forståelse og kunnskapsgrunnlag blant de som møter målgruppen.

 FHTs faglige bredde og tverrfaglige arbeidsform gir også en bredde i de tema som teamet kan tilby undervisning om. 

Veiledning

I arbeid med mennesker med flyktningbakgrunn kan hjelpere oppleve å stå overfor krevende og sammensatt problematikk. En må ta stilling til mange forhold i vurdering av hjelpebehov og videre tiltak.

FHT tilbyr veiledning til samarbeidspartnere knyttet til både spesifikk problematikk og enkeltsaker.

Lege

Lege i FHT gjennomfører helseundersøkelse av nyankomne barn og  voksne på indikasjon, og setter i gang  oppfølging og behandling. 

Personer som venter på å få tildelt fastlege eller som har mistet retten til fastlege, har dette tilbudet hos oss. 


Helsestasjon

Vi tilbyr helsestasjonstjenester for barn og foreldre som er asylsøkere  eller har endelig avslag.

Tilbudet tilpasses familiens behov og gis i tett samarbeid med FHTs øvrige tilbud. 

Svangerskapsomsorg

Gravide kvinner som er asylsøkere eller har fått endelig avslag på opphold tilbys svangerskapsomsorg under hele svangerskapet. Nybosatte som er gravide koordineres til bydel etter at helseundersøkelser er gjennomført. 

Støttesamtaler og terapeutiske samtaler 

 Vi tilbyr oppfølging til personer som har reaksjoner på opplevelser fra krig, flukt eller migrasjonsprosess. 

Mange har vanskeligheter med   søvn, konsentrasjon og hukommelse. Andre vanlige reaksjoner er nedstemthet, uro, sorg og savn.

Dialoggrupper

FHT driver sammen med Helse- og velferdskontorene og INN dialoggrupper for deltakere i introduksjonsprogrammet. Målet er å øke kunnskapen om norsk helsevesen, fysisk og psykisk helse og hvordan man kan ivareta egen helse.

Praktisk veiledning

Vi tilbyr veiledning og mengdetrening i praktiske forhold til deltakere i introduksjonsprogram. 

 Målsettingen er at deltakerne skal klare å nyttiggjøre seg tilbudene i introduksjonsprogram. Tilbudet gis i tett samarbeid med programrådgiver i inntroduksjonsprogrammet. 

Familiesamtaler

Vi tilbyr familiesamtaler hvor målsettingen er å bistå familien i å fungere  i nye rammer. Tilbudet skal gi økt kunnskap om normalreaksjoner på traumer og migrasjon, og  bidra til at barn med reaksjoner på traumer møter voksne som er trygge og forutsigbare.

Vi samarbeider tett med foreldre, skole og barnehage rundt barn med reaksjoner på traumer. 

Fysioterapi og gruppetrening

Vi tilbyr individuelle konsultasjoner med fysioterapeut for vår målgruppe.  I perioder har vi tilbud om gruppetrening.