Q&A:
Om prosjektet
Hva er Borgerkraft?
Et eksperiment for å finne bedre måter å støtte initiativer fra innbyggere på, som bidrar til bærekraft.
Hva er FNs bærekraftsmål?
17 mål og delmål som FN har satt sammen med alle medlemslandene for å oppnå bærekraft globalt. Disse målene er globale, og oversettes nå over hele verden til lokal kontekst. Her kan dere lese mer om bærekraftsmålene.
Hvordan fordeles midlene i Borgerkraft?
Midlene avsatt til nærmiljøtiltak, skal deles ut gjennom prioritering gjort av en uttrukket innbyggerjury. Alle har mulighet til å sende inn forslag og søknad, og prioriteringene blir gjort av juryen, som blir trukket ut tilfeldig fra innbyggere i Trondheim Sør. Juryen vil få hjelp og støtte fra eksperter på bærekraft, for å kunne vurdere bidragene.
Hvorfor gjør Trondheim kommune dette?
Trondheim kommune ønsker å finne bedre måter å støtte de som ønsker å sette igang bra tiltak i sine lokalmiljøer, som bidrar i riktig retning. Vi ønsker å senke terkselen for å sette igang ideer eller initiativer man har, som er positivt for lokalmiljøet, og vi ønsker å knytte oss tettere på det som skjer rundt i bydelene. Vi ønsker å flytte fokuset fra hva vi vil at innbyggerne skal mene noe om, og over på å lytte til hva innbyggere er opptatt av, og støtte de bra initiativene utifra det.
Hva er nytt med dette?
Innbyggerjuryer er ganske nytt i Norge, og ved å gjennomføre denne, utvikler vi prosjektet også for de andre byene i Norge. Innbyggerjuryer har som hensikt å bidra til mer demokratiske avgjørelser rundt vanskelige diskusjoner og temaer, og føre til mer reell involvering.
I tillegg settes det opp digital støtte hvor man kan fremme prosjekter og ideer på nett, og dette er heller ikke prøvd ut her før.
Hvilke områder er inkludert i prosjektet?
Prosjektet inkluderer Heimdal, Saupstad, Koldstad, Huseby, Romoslia og Flatåsen områdene. Se kart her.