News


Duurzame Druivenstreek

Eco-evenementen in 2021

Tervuren: Green Deal Festival Tervuren - 2 Oktober 2021

Overijse: Green Deal Festival Overijse - TBD

Hoeilaart: Duurzame Doendersdag Hoeilaart - 9 oktober 2021

Huldenberg: TBD

Bertem: TBD

Green Deal Festival

Op 2 oktober 2021 vindt in Tervuren het Green Deal Festival plaats.

Behalve optredens van Frequent Flyer en Dronematics op het evenementenplein, zullen er een Infomarkt, Workshops, Repair Café, Korte Ketenmarkt en andere activiteiten zijn. Het festival wordt georganiseerd op initiatief van Transitie Tervuren, kwb en Buurderij.

Pluk je gemeente

Zondag 20-9-2020 verzamelden we met een 15-tal personen aan de sporthal “ Diependal”. Doel was om verschillende plaatsen aan te doen waar je fruit kon plukken. Namen van de deelnemers werden genoteerd en de desinfecterende vloeistof, papieren doekjes en mondmaskers waren ter beschikking. Iedereen respecteerde de regels van de social distance. Van bij aanvang wist onze gids ons te vertellen dat we geen bessen en bramen konden plukken omdat deze geïnfecteerd zijn door een schimmel. Dat verklaart de witte plekken op bramen en frambozen. Geïnfecteerde vruchten eten kan in de ergste gevallen leiden tot voedselvergiftiging. Appels konden we wel plukken. Wij staan er zelden bij stil dat zo’n vijftien à zestien honderd jaar geleden er geen appels groeiden in onze contreien. Deze werden rond 800 nc ingevoerd vanuit Iran en Irak. Na het planten van de pitten kon het tot tien jaar duren eer een boom echt vruchten voortbracht. Het is pas in de tweede helft van de 19de eeuw dat men dmv enten gezocht heeft om appelbomen sneller te laten groeien en tot productie te brengen. In het voorjaar geven we elkaar opnieuw rendez-vous om zelf onze eigen appelbomen te enten op goede onderstammen. Langs de Voer kwamen we in de publieksboom-gaard in de Pastoor Van de Sandestraat. Tor onze verbazing stonden er geen appels op de bomen. De reden hiervoor is dat ze niet gesnoeid worden met een teveel aan takken tot gevolg. Alle sappen gaan naar de takken en er komen geen vruchten op. Van daar gingen we naar de Panquinboomgaard.

Hier konden we verschillende soorten plukken of rapen. Iedereen kon proeven van de appels die zelf geraapt waren. Voor de kleinsten was het een uitdaging om samen met papa of mama op de ladder te klimmen en appels te plukken. Alles bij elkaar hebben we zo’n 30 kilo appels getrokken. Iedereen kon er een aantal mee naar huis nemen om daar of appelmoes of een lekkere appeltaart mee te maken of uit het vuistje op te eten. De deelnemers konden een duidelijk verschil merken tussen gestoken appelen of appelen met een plek op, beide nog eetbaar. Beschimmelde appels laat je best links liggen, net om dezelfde reden als bij de bessen en bramen. Rond kwart voor vier zijn we dan richting “De Hazelaar” gegaan. Deze tuin wordt beheerd door een paar families van Transitie. Hier kon wie wou een ingeschonken beker nemen om twee soorten appelsap te proeven. Fijn was dat Transitie een aantal stoelen en zitbanken ons de kans gaf op veilige afstand van elkaar te zitten en nog wat na te keuvelen. De deelnemers waren tevreden en dankten Jos voor zijn verrijkende uitleg. Op 24/10 spreken we om 19.00 uur af aan Diependal voor onze tweede paddenstoelentocht in het Zoniënwoud.

Dominiek Houlleberghs, KWB-Tervuren