EL CONFLICTE ENS FA CRÉIXER

PRESENTACIÓ + DIARI DEL VIATGE A BERLÍN!

UNA EXPERIÈNCIA PER APRENDRE MÉS SOBRE EL CONFLICTE, I A TRAVÉS DEL CONFLICTE.

L'escola Torres de Bàlafia, és petita, i fa coses grans... no només amb l'alumnat i les famílies; també amb les docents de l'equip.

Fa anys que l'escola té el projecte d'Erasmus plus i és un altre espai per reflexionar, buscar innovacions, compartir experiències educatives amb altres països i cultures...

El curs 2021-2022 he pogut participar jo i anar a Berlín a exposar les meravelles de la nostra escola/entorn, i a nodrir-me de les dels altres companys i compayes.

Per a qui no em conegui, sóc Gemma Franch Salvia. Sóc l'orientadora del centre i vinc a l'escola cada dilluns des del curs 2018-2019. Lles meves funcions a Torres de Balàfia són les relatives a necessitats específiques de suport educatiu. També tenim un espai de consulta familiar per a orientacions més enfocades a necessitats psicoeducatives i familiars.

La resta de dies de la setmana estic presencialment al CEIP Vénda d'Arabí, i també, el primer divendres de mes, en els GRUPs d'Orientació Educativa, Psicopedagògica i Social d'Eivissa i Formentera.

Dit això, aprofitant l'avinentesa, continuo explicant la meva experiència a Berlin en forma de diari de viatge i curs!


Tenia moltes ganes de conèixer aquesta capital tant important; em volia centrar en empapar-me d'art, història, cultura i diversitat. Així que el primer dia, vaig a anar a veure la East Side Gallery que combina perfectament molts contrastos i es reflexen en l'exposició d'art a l'aire lliure més significativa d'Europa, aquí us deixo fotos de les meves preferides. Totes les que us comparteixo tenen una interpretació personal relacionada amb el conflicte :)

A vosaltres què us inspiren? Què us evoquen?

ANEM CAP A LA PAU

TOT I QUE ELS MURS SIGUIN DOLOROSOS, SEMPRE HI HA ESCLETXES QUE CUREN

MASSA DE TOT (encara que siguin coses "bones") = DESORDRE = dificultat per a la resolució constructiva

BALLANT ELS CONFLICTES TAMBÉ ES PODEN EXPRESSAR

Vaig estar passejant, observant tants de parcs i diversitat de persones... Em sentia molt feliç per l'oportunitat i amb ganes d'iniciar el curs.

PRIMER DIA

El dia següent del passeig per la galeria d'art a l'aire lliure vam inicar el curs sobre el maneig del conflicte! Quina emoció! En el grup vam ser 2 persones de Malta; 3 persones d'Holanda; 2 persones de Portugal; 4 persones d'Espanya (Sevilla, Granada i Eivissa); i el formador procedent d'Itàlia. Un total de 12 persones que vam connectar des del primer moment i va ser molt agradable compartir aquella setmana.

Primer ens vam presentar i cadascú explicava d'on venia. Totes les presentacions van ser molt interessants i properes, jo els vaig ensenyar un video d'Eivissa que m'encanta i els vaig mostrar la web de l'escola i els blogs tan xulos que tenim.


Després de les presentacions vam fer una dinàmica que consistia en posar el nostre nom a un full... i anar passant-lo! La primera persona que l'agafava feia la forma de la cara i el passava; la següent et dibuixava el nas; la següent la boca... i així... fins a crear "PICASSOS" preciosos! :D Va ser molt divertit! Vam riure molt! I aquí faig valoració de la importància del somriure! Sabeu que només amb l'expressió facial ja estem enviant informació de benestar al sistema nerviós?? I com pot afavorir rebre un somriure conciliador quan manegem un conflicte...

L'acadèmia està a un carrer bastant alternatiu on hi ha escoles i edificis ocupats.

Aquest pintura del barri em va agradar molt!

També teniem una Backerie handmade super agradable. Era el punt de distensió, per després seguir amb els debats i reciclatges sobre el maneig del conflicte, l'intel·ligència social i emocional, i la prevenció de l'assetjament.

Tots aquests temes són complexos i les escoles ens esforcem per millorar cada dia... l'objectiu és que totes les persones ens puguem sentir que formem part de l'escola, i puguem practicar models que ens ajudin a conviure cada dia millor.

En el nostre grup europass vam estar debatent i compartint cada dia a fi de que les escoles que tenen més experiència i competència aportéssin a les que menys. Igualment, totes estàvem d'acord en que sempre ens estem nodrim i això és el més important i enriquidor!

Argumentàvem amb exemples que aquests temes són molt difícils i a vegades tenir més experiència no vol dir ser més competent, o potser una escola és més competent en algun tema concret, i una altra, en altres temes... la qüestió és compartir amb humilitat per construir. La vida està plena de conflictes! I gràcies a aquests conflictes podem aprendre moltíssim, si els considerem OPORTUNITATS!


El que hem de ressaltar i recordar a fi de millorar amb el maneig del conflcite és el COM! COM vivim els conflictes, COM resolem els conflictes?? Tinc intel·ligència emocional i social?

Hem de pensar des dels conflictes més simples (que també es poden complicar), com el d'escollir de què em vull fer l'entrepà... fins als conflcites més difícils com els d'expressar un sentiment de malestar o desacord a una companya...

Segons com sorgeix, com enfoquem i com vivim el conflicte, tindrem uns aprenentatges o uns altres... podem complicar o simplificar... però al final el que busquem totes les persones és el sentiment de pertinença, busquem créixer i desenvolupar-nos de la forma més agradable possible... per això, hauriem de ser més conscients de la necessitat de CONSTRUIR mitjançant el conflicte (a nivell individual primer; grupal després; comunitari; i social). Cal dir que a vegades la destrucció ens ajuda a construir amb més força, no descartem res. Ho aprofitem tot a mode de compost! :D

El curs ha estat molt interactiu entre les participants, i compartim moltes coses encara que els països siguin diferents... també cal dir que els que venim d'Espanya aportem molt als cursos (segons el professor, i la pròpia experiència en aquesta ocasió), lo cual ens feia reflexionar sobre la pròpia valoració dels mestres a Espanya. Socialment sabem que no estem tant valorades com a altres països. Tot i això, fem molta feina i ens esforcem per formar-nos i aportar la màxima professionalitat en els nostres centres.

TEMÀTIQUES TREBALLADES

-DIFERENTS ACCESSOS COMUNICATIUS: oferir diferents vies sensorials, usar preguntes obertes o tancades, usar visual thinking i suports visuals...)

-HARD & SOFT SKILLS

-INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL

Tot i que no són temàtiques que fóssin noves, sempre m'agrada recordar, reciclar coneixements, i reflexionar sobre els propis processos professionals i personals.


COMPONENTS PER A UNA COMUNICACIÓ EFECTIVA:

  • Escolta activa

  • Empatia

  • Assertivitat

  • Comunicació no verbal

  • Maneig de l'estrès


US HEU PREGUNTAT QUIN ÉS EL NIVELL DE COMPETÈNCIA EN COMUNICACIÓ QUE TENIU ARA????


Després d'analitzar i fer metacognició amb el procés teòric de la comunicació, també fèiem pràctiques de role playing, discussió en petits grups i debats en grup gran.


Finalment vam entrar més directament amb el tema de l'assetjament escolar, debatiem la diferència entre les situacions de convivència inadequada, de les situacions d'assetjament escolar.

Quan una família observa que hi ha evitació per fer activitats o anar a l’escola, que hi ha somatitzacions físiques, que no hi ha reforç social en diferents àmbits de l'escolar, o que hi ha dificultats per part de la menor per comunicar com es sent a persones de confiança (família, tutors/es, amistats), s'ha de notificar a l'equip educatiu i iniciar les actuacions corresponents.

Vam estar debatent els perfils i estructures que es repeteixen en situacions d'assetjament escolar, i també de convivència inadequada a les escoles. Al món adult també succeeixen.

Vam ressaltar la necessitat d'ajuda per les dues parts: la persona que està victimitzada, per buscar recursos terapèutics i compartir el que viu per sentir-se acompanyada i posar límits sans; i la persona que agredeix, per buscar recursos terapèutics, prendre consciència del que està fent, i restaurar els danys causats. Tant en una banda com en l’altra, aquests problemes són de tota la família, en primer lloc; després són del grup escolar; de la comunitat educativa; i de la societat.


Ens entristeix molt que tot i els avenços en tecnologia, informació, formació i educació... seguim tenint dificultats per conviure de forma cooperativa i respectuosa, la qual cosa no vol dir ser amics/es, sinó saber conviure i treballar per assolir objectius comuns (com cuidar el planeta; que tothom visqui el millor possible a l’escola/grup; oferir projectes de col·laboració amb altres contextos més desfavorits; fer projectes escolars d'investigació molt interessants; etc.).


Com ja sabeu, l'escola sempre representa realitats socials i els equips educatius busquem enriquir-nos de les diferències i aprendre dels conflictes per poder conviure de la forma més agradable possible. En el nostre cas, viure on vivim és un regal invaluable que ens dona els recursos per poder ser cada vegada millors persones, i en el cas de l'equip, millors professionals.


Em sento molt agraïda! Gràcies!!

I per acabar, m'agradaria compartir una de les dinàmiques que podem aplicar tant a l'escola com a casa per resoldre conflictes i practicar posar-nos en altres rols. Es diu els 6 barrets i consisteix en agafar el rol del barret per debatre la resolució d'un conflicte. Podem usar el barret que creiem que ens representa o agafar el barret que creiem que no ens representa, a fi d’experimentar altres possibilitats!

Si som menys de 6 persones, podem agafar més d'un barret o consensuar quins volem usar.


M'ESFORÇO PER TRANSMETRE AMB AMOR TOT EL QUE APRENC

AGRAEIXO TOTS ELS CONFLICTES QUE VISC A LA FEINA, TOT I QUE A VEGADES EM COSTA GESTIONAR-LOS COM M'AGRADARIA, I AIXÒ M'AFECTA A NIVELL PERSONAL

M'IMPULSEN LES ACCIONS DE BONA CONVIVÈNCIA ^^

----------------------------------------------------------------------------------

US HA AGRADAT?? PODEU DEIXAR COMENTARIS! TAMBÉ PODEU COMPARTIRTIR-ME DE PARAULA EL DILLUNS!

GRÀCIES <3