Refugi Antiaeri

Avançant en l'estudi de la Torre de la Sagrera i, posterior a la descoberta del refugi, s'ha trobat que a l'any 1937,en plena Guerra Civil i davant la por dels bombardejos feixistes, els serveis tècnics municipals donaren permís per a la construcció d'un refugi antiaeri a la mateixa finca per tal de donar protecció a l'alumnat de l'escola i al veïnat del voltant. S'especula, però, que l'interès principal també venia donat pel treballadors d'una fàbrica dels Estats Units que feia motors a la Sagrera.

Així és com s'ha trobat que hi havia dues sortides, una a carrer i una dins el mateix edifici. La sol·licitud del permís ve donada per un grup de persones del carrer Berenguer de Palou que crearen la “Societat Obra Col·lectivitzada carrer Berenguer de Palou”. Una part del refugi fou pagat pel Servei de Clavegueram de l'Ajuntament de Barcelona, ja que va ser planificat per formar part a posteriori del clavegueram de la ciutat.Tot i així, el relat de la història d'aquest refugi segueix sota estudi.

Les fotografies adjuntades són del Servei d'Arqueologia de Barcelona del dia que van baixar per primer cop al refugi després de la seva descoberta.

Font: SABCN. Aspecte de les escales d'accés des de dins de l'edifici que baixen 6 metres més avall de la planta -1.
Font: SABCN. Imatges de les ampolles que es van trobar encara amb licor de l'època en que es va tapiar l'accés. Es suposa que el 1939.
Font: SABCN
Font: SABCN. Letrines situades al fons del refugi.
Font: SABCN. Letrines per a dones.
Font: SABCN
Font: SABCN. Imatge d'una bombeta original del 1937 amb el seu cablejat intacte.
Font: SABCN
Font: SABCN. Imatge del fons del refugi on encara hi havia una segona part a mig excavar per seguir amb la seva ampliació i/o futura connexió amb el clavegueram de la ciutat. Avui en dia resta tapiat per a major seguretat.